Russisk superstjerne:

Raser

Den olympiske mesteren i høydehopp, russiske Marija Lasitskene (29), har stilet et illsint, åpent brev til lederen av Den internasjonale olympiske komité (IOC), Thomas Bach.

SINT OG OPPRØRT: Den russiske høyde-mesteren Maria Lasitskene mener at IOC-lederen er feig. Sinnet uttrykker hun i et åpent brev. Foto: NTB
SINT OG OPPRØRT: Den russiske høyde-mesteren Maria Lasitskene mener at IOC-lederen er feig. Sinnet uttrykker hun i et åpent brev. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Høyde-mesteren, som har vunnet både VM, EM og OL, fyrer av flere kraftsalver mot Bach i anledning at hun - sammen med svært mange russiske utøvere - har blitt utestengt fra internasjonal idrett. Dette skriver russiske Championat.

MEDALJEGROSSIST: Lasitskene har vunnet gull i både OL, VM og EM de siste åra. Foto: NTB
MEDALJEGROSSIST: Lasitskene har vunnet gull i både OL, VM og EM de siste åra. Foto: NTB Vis mer

«Herr Bach, jeg heter Marija Lasitskene. Jeg er olympisk mester i høydehopp fra Tokyo 2020. Jeg er ikke sikker på om du kjenner meg, for basert på dine nylige uttalelser og avgjørelser er du allerede mye nærmere politikk og lenger unna idrettsutøvere og profesjonell idrett generelt», åpner Lasitskene brevet som hun har postet på sosiale medier.

Lasitskene unnlot å møte Putin da han skulle hylle Russlands olympiske mestre i vår, hun ville ikke bli brukt i propagandaen. Hun har tidligere også kritisert russiske myndigheters unnfallenhet i dopingspørsmålet.

Hun mener at det er dypt urettferdig at hun fratas mulighet til å konkurrere bare fordi hun har russisk pass. Hun påpeker at hun i fire av de siste sju åra ikke har hatt mulighet til å delta i internasjonale stevner, selv om det aldri har vært noen saker mot henne personlig.

«Bortsett fra én ting. Det internasjonale friidrettsforbundet trekker et trumfkort ut av ermet ved enhver anledning i form av mitt russiske pass», skriver hun i brevet.

Italienske Gianmarco Tamberi og Mutaz Essa Barshim fra Qatar delte gullet i høydehopp søndag. Vis mer

I brevet gjør hun også som få andre russiske utøvere har gjort før henne: Hun uttrykker medfølelse med sine ukrainske konkurrenter og venner:

«Mine hovedkolleger i høydehopp er ukrainske jenter, og jeg vet fortsatt ikke hva jeg skal si til dem og hvordan jeg skal se dem i øynene. De, deres venner og slektninger opplever det ingen mennesker burde oppleve. Jeg er sikker på at dette aldri var ment slik.»

SAMMEN MED UKRAINER: Lasitskene (i midten) tok gull i innendørs-EM i 2019. Sølvvinner var Julija Levtsjenko (til venstre). Foto: NTB
SAMMEN MED UKRAINER: Lasitskene (i midten) tok gull i innendørs-EM i 2019. Sølvvinner var Julija Levtsjenko (til venstre). Foto: NTB Vis mer

Bach har offentlig sagt at russiske utøvere bør stå opp mot regimet, og at taushet er det samme som samtykke til krigen. Friidrettsstjernen går også ut mot Bachs holdning her.

Hun mener at Bach er uvitende, og at han ikke legger noen innsats i å fordype seg i hva idrettsutøvere som bor i Russland tenker og hvordan de virkelig lever med det som skjer i Ukraina.

Bach har også uttalt at, med den aggressiviteten som finnes mot Russland rundt om i verden nå, kan ikke idretten beskytte russiske utøvere. Det er også en grunn til at de er utestengt fra konkurranse-scenen, mener han.

Dette argumentet fnyser Lasitskene av. Hun kaller ham feig.

«Hvis du virkelig var bekymret for idrettsutøvernes skjebne, ville du ikke kreve at de uttalte seg om dette temaet, men du ville prøve å forene verden gjennom sport. Men du valgte den enkleste løsningen for deg: Fjern alle på grunnlag av statsborgerskap.»

Hun viser også til at russiske tennisspillere får delta i konkurranser, før hun igjen angriper Bach. Hun mener at han ikke har mot og verdighet til å fjerne straffen som er pålagt russiske idrettsutøvere.

Reagerer

Brevet har ikke gått upåaktet hen i friidrettsverden. En av Lasitskenes hovedkonkurrenter, ukrainske Julija Levtsjenko, har reagert følelsesmessig på russerens åpne brev til lederen av IOC.

Som et direkte svar på høyderivalens IOC-brev, skriver sølvvinneren fra VM i 2017, følgende, ifølge en annen artikkel på russiske Championat:

IRRITERT: Julija Levtsjenko. Foto: NTB
IRRITERT: Julija Levtsjenko. Foto: NTB Vis mer

«Vi støttet deg så godt vi kunne. På bekostning av vårt eget rykte mistet vi ikke medfølelsen. Jeg ville tro på ideen om at «ikke alle russere er sånn». Selv da du ikke fikk delta i internasjonale konkurranser på grunn av reglene som ble brutt av landet ditt, følte jeg personlig oppriktig empati og ønsket lykke til, skriver Levtsjenko i en kommentar under Lasitskenes innlegg på sosiale medier.

Hun legger til at etter starten av «Russlands spesielle militæroperasjon i Ukraina», mottok hun ikke et eneste ord fra den russiske utøveren.

Hun gir også klar beskjed:

«Dette er ikke en sport utenfor politikk eller politikk i sport. Det er menneskeliv! Liv! Dette er det mest verdifulle! Dette er ikke medaljer og rekorder!»

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer