Raser

Fotballekspert Roy Keane (51) mener England gjorde en stor feil da kaptein Harry Kane droppet «One Love»-armbindet. - De skulle ha gjort det i første kamp og tatt straffen, sier en nådeløs Keane.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

MISFORNØYD: Roy Keane mener England feiget ut. Foto: NTB
MISFORNØYD: Roy Keane mener England feiget ut. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • England - Iran 6-2

DOHA (Dagbladet): Spørsmålet måtte komme på pressekonferansen etter 6-2-seieren over Iran i går:

Hvorfor droppet England og kaptein Harry Kane å bære «One Love»-armbindet, når de sa de skulle gjøre det?

Det regnbuefargede kapteinsbindet er et symbol på at kjærlighet mellom to personer, uansett kjønn, må være tillatt. I Qatar er homofili forbudt.

INGEN REGNBUEBIND: - Ingen diskriminering, het det på kapteinsbindet til Harry Kane da England slo Iran 6-2. Foto: NTB
INGEN REGNBUEBIND: - Ingen diskriminering, het det på kapteinsbindet til Harry Kane da England slo Iran 6-2. Foto: NTB Vis mer

- Det var ikke noe jeg eller spillerne var involvert i de siste 24 timene før kampen. Diskusjonen har gått mellom noen europeiske nasjoner og FIFA. Jeg forstår FIFAs situasjon. Det er vanskelig hvor du skal sette grensa, sier Southgate.

Fotballekspert Roy Keane er nådeløs mot England og andre nasjoner som valgte å trekke seg i siste liten. Han mener Kane burde hatt «One Love»-armbindet i kampen mot Iran.

- Jeg synes spillerne skulle ha gjort det i den første kampen. De burde tatt straffen, uansett hva den var, sier Keane på engelske ITV.

- I Kanes tilfelle risikerer du gult kort. Men det ville ha vært et flott «statement». Det spiller ingen rolle om du har press på deg fra utsida eller fra fotballforbundet (FA). Ha troen. Hvis det er det du tror på, så gjør det.

FIFA har strenge regler for hvordan spillere skal kle seg. Et regnbuefarget kapteinsbind er ikke tillatt. I en uttalelse sier FA:

- Vi har bedt kapteinene om ikke å bære armbindet i VM.

Kane - som hadde ordene «no discrimination» på kapteinsbindet mot Iran - sier:

- Jeg ønsket å bruke det, men avgjørelsen ble tatt ut av mine hender. Jeg dukket opp på stadion med armbindet som jeg hadde, fordi jeg ble fortalt å bruke det.

KOMMENTATOR: Matt Dickinson i The Times. Foto: Tore Ulrik Bratland
KOMMENTATOR: Matt Dickinson i The Times. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Kommentator i The Times, Matt Dickinson, mener det engelske fotballforbundet ikke hadde noe valg. Dagbladet møter ham i presserommet på Khalifa International Stadium i Doha.

- Jeg tror FA bare måtte akseptere det. Først og fremst handler det om å vinne fotballkamper, og du kan ikke sende utpå en kaptein som risikerer å få kort. Du vet ikke hvordan dette kunne ha eskalert. FIFA forsøker å manøvrere dette under et massivt press fra vertsnasjonen Qatar, sier Dickinson.

Nederlands kaptein, Virgil van Dijk, var oppgitt da han uttalte seg etter 2-0-seieren over Senegal i går kveld:

- Det er helt latterlig å true med sanksjoner på grunn av et kapteinsbind. Jeg forstår det ikke.

QATAR: Flere walisiske fans ble ikke sluppet inn på stadion på grunn av bøttehattene sine. Video: Newyddion S4C Vis mer

Southgate mener situasjonen i en ideell verden burde vært avklart for lengst.

- Men det har ikke forstyrret oss. Vi må nå fokusere på fotballen. Folk vet hva vi står for. Nå må vi kanalisere energien i riktig retning, sier Englands trener.

VM - GRUPPE B

England11006-23
USA10101-11
Wales10101-11
Iran10012-60

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer