- Raserer Molde

Tidligere sentrale Molde-ledere er ikke i tvil om hvem som har skylda for alt bråket i klubben de siste årene: Kjell Inge Røkke.

  • - Kjell Inge Røkkes næringslivsfilosofi er i ferd med å rasere Molde-kulturen. Klubben forbruker mennesker, sier tidligere hjelpetrener Reidar Vågnes.
  • - Fotballen har blitt middelet og penger målet, sier tidligere administrerende direktør Frode Ohr. Begge forlot Molde Fotballklubb med dårlig smak i munnen.

De tidligere Molde-lederne mener klubbeier Røkkes måte å drive klubben på er direkte årsak til de mange og ofte bitre utskiftningene av folk de siste årene.

Reidar Vågnes var hjelpetrener under Erik Brakstad. Vågnes forlot Molde før 2000-sesongen fordi klubbledelsen ville inndra den ukentlige fridagen hans som han brukte hjemme i Langevåg utenfor Ålesund.

- Molde var den store vinneren i min arbeidsavtale med klubben. På plass i Molde var jeg tilgjengelig 24 timer i døgnet. Men ledelsen ønsket ikke en gang å høre på mine argumenter da vi skulle forhandle om ny kontrakt, forklarer Reidar Vågnes.

Vågnes tegner et bilde av en klubbkultur som har forandret seg drastisk de siste årene.

- Tidligere hadde Molde sin styrke i å ta vare på og utvikle mennesker, både spillere og ledere. Denne kulturen er i ferd med å bli rasert. Røkke har ukritisk overført næringslivets tankegang til en fotballklubb. Det er helt på trynet. Næringslivet for øvrig skjeler til idretten for å hente ideer til personalutvikling. I Molde er det helt motsatt. Den nye Molde-kulturen forbruker mennesker, sier Reidar Vågnes, som nå er sportslig leder i Ålesund.

- Penger ikke alt

Vågnes understreker at Røkke selvfølgelig er viktig for Molde med alle midlene han spytter inn i klubben, men mener menneskelige verdier må vike for pengejag.

- Jeg forstår at toppfotball er forretning, men det må være i en fornuftig sammenheng. Hadde Røkke sett verdien av å ivareta og utvikle den kulturen som en gang var, ville alt vært veldig bra. Men i hans iver etter å tjene penger er dette forsvunnet. I Molde bor om lag 20 000 mennesker, ikke to millioner. Da er det begrenset hvor mye humankapital du kan forbruke.

- Penger er ikke alt. Mennesker er det viktigste i en organisasjon. Hvis du bruker penger til å forbruke mennesker, har du tapt, sier Vågnes, som ikke er i tvil om hvor Molde-makta befinner seg.

- Makta i Molde Fotballklubb sitter på Aker Brygge.

- Mindre entusiasme

Tidligere administrerende direktør Frode Ohr valgte å forlate sin post etter 1998-sesongen.

- Enkelt fortalt var vi uenige om mål og middel. For meg har pengene hele tida vært et middel for å nå sportslige mål og resultater. I Molde Fotball AS ble dette etter hvert snudd på hodet. Pengene ble målet, og fotballen middelet, sier Ohr til Dagbladet. Og trekker fram Rosenborg og Tromsø som klubber med prioriteringen i orden.

- I både Rosenborg og Tromsø er fotballen det grunnleggende målet, sier han.

Ohr mener resultater i et fotballselskap er avhengig av forholdet mellom kunnskap og lidenskap.

- Nå føler jeg at både troverdigheten og entusiasmen rundt klubben er fallende, I løpet av det siste året har seks- sju personer forlatt klubben med stor bitterhet. Jeg liker ikke det som skjer med klubben i mitt hjerte, sier Frode Ohr.

- Ulykkelig


Tidligere i år fikk Kjell Erik Strømskag fyken som lege for MFK. Han har ennå ikke fått et skikkelig svar på hvorfor.

- Ting er ikke som de burde være i Molde Fotballklubb. Jeg er ulykkelig på klubbens vegne, sier Strømskag til Dagbladet.

- Tidligere hjelpetrener Reidar Vågnes sier det har utviklet seg en kultur i klubben som forbruker mennesker. Er det dette du er offer for?

- Det er kanskje en korrekt beskrivelse. Jeg har vært med i 20 år, og har lagt ned mye arbeid for klubben, sier Strømskag.

RØKKE PÅ HJEMMEBANE: Kjell Inge Røkke har spyttet godt med penger inn i kassa til Molde Fotballklubb, og observeres ofte på hjemmekampene til Molde. Her er han sammen med kjæresten Celina Midelfart og forretningskompis Bjørn Rune Gjelsten.