Raseri - varsler sjakkskandale

Sjakklegenden Garry Kasparov kommer med sterke anklager om juks i forbindelse med kvalifiseringen til VM i Fischersjakk.

IRRITERT: Garry Kasparov. Foto: NTB Scanpix
IRRITERT: Garry Kasparov. Foto: NTB ScanpixVis mer

Få har et så stort navn i sjakken som Garry Kasparov. Han var verdensmester i femten år, og var tidlig inne som læremester for norske Magnus Carlsen.

I går kom 56-åringen med et angrep mot det han mener er juks. Mens verdenseliten er i St. Louis for å spille Sinquefield Cup, foregår det en kvalifisering til VM Fischersjakk på nett. Turneringen har vært åpen for alle, og kvalifiseringen har pågått siden april.

Vinneren av turneringen får lov til å komme til Norge og spille de siste kvalifiseringsrundene til VM-finalen, som spilles i Bærum siste helga i oktober.

Juks-anklager

Det var i forbindelse med at han forberedte seg til å spille Fischersjakk selv, at Kasparov analyserte noen partier i den pågående netturneringen. Og 56-åringen er ikke i tvil:

- Jeg er en tilhenger av Fischersjakk og spill på nettet, men i viktige turneringer som en kvalifisering til VM må sikkerheten utslette alle muligheter for juks, skriver Kasparov på Twitter.

Den tidligere verdensmesteren fortsetter:

- At en ukjent mann slår to sterke stormestere og tar Aleksandr Grisjtsjuk til armageddon er, i beste fall, underlig, men når du ser på partiene er det en vits. Jeg ser dritt som dette hele tida når jeg spiller blits på nettet, tordner Kasparov.

En eventuell avsløring av juks i det første offisielle mesterskapet i Fischersjakk ville ikke vært noe annet enn en skandale, men så langt er det bare Kasparov som hevder at noe har skjedd.

Den tidligere verdensmesteren ser bare en løsning på problemet, og det er at alle spillerne har egne dommere som er i rommet sammen med dem mens de spiller.

- Jeg forventer ikke at de som organiserer turneringene har muligheter til å se at folk bruker datahjelp så lett som de beste stormesterne kan.

- Ikke noe juks

Chess.com-sjef Danny Rensch gikk i natt ut og svarte på anklagene. Rensch forteller at nettstedet tar rundt 6300 brukere for juks i måneden, og at de har sperret kontoen til flere hundre spillere med meritter.

- Ingen vet mer om omfanget og utfordringen med juks i sjakk på nettet enn oss. Vi tar problemet veldig seriøst, og har aldri vært redde for å ta affære hvis bevisene er klare nok, skriver Rensch på chess.com.

I forbindelse med kvalifiseringen hadde nettstedet tatt flere grep for å forhindre juks.

  • Alle spillerne og partiene ble analysert for mistenksomt spill.
  • Alle spillerne involvert i turneringene måtte vise ansiktet til enhver tid mens de spilte.
  • Hvis de ble spurt, måtte spillerne dele skjermen, musepekeren og omgivelsene de spilte i.
  • Spillerne fikk streng beskjed om å ikke bruke elektronisk utstyr eller gå fra rommet de spilte imens partiene foregikk.
TORDNER: Simen Agdestein er en viktig skikkelse i Sjakk-Norge. Her torner han mot Kindred-forslaget i under sjakkforbundets kongress i Larvik. Agdestein er altså uenig med Magnus Carlsen, og ønsker ikke at sjakkforbundet skal inngå en sponsoravtale med Kindred. Video: NSF Vis mer

- Veldig alvorlig

I løpet av det siste tiåret har utviklingen i teknologien tatt kvantesprang. Det har også gjort det både enklere og raskere å jukse for dem som tar sjansen.

- Det er klart at det er veldig alvorlig om noen har jukset seg til finale i det som er et offisielt verdensmesterskap anerkjent av FIDE, men den risikoen vil alltid være der når man arrangerer slike mesterskap via nettet. Jeg har ikke sett partiene, og Kasparov kan selvsagt ha helt rett, men generelt synes jeg mange har for lett til å ty til beskyldninger om juks, mener Tarjei J. Svensen, redaktør av mattogpatt.no.

Han fortsetter:

- Man kan aldri garantere seg helt mot at juks forekommer, men som chess.com også peker på, så har de flere års erfaring med å avsløre det. Etter hva jeg vet, har de svært gode verktøy også, som blant annet bygger på statistikk fra millioner av partier.

Før brukte datamaskinene lang tid på å finne de beste trekkene, men nå er det ofte snakk om sekunder. Så hører det også med til historien at nettopp Kasparov ble slått av datamaskinen «Deep Blue» allerede i 1997.

Magnus Carlsen har selv uttalt at han ser på det som poengløst å spille mot de beste sjakkcomputerne, da et menneske rett og slett er sjanseløs.

De siste åra har det også vært en rekke eksempler på sjakkspillere som har blitt avslørt i store turneringer rundt omkring i verden. Enten ved hjelp av mobiler på do, signaler fra salen eller en «usynlig» propp i året som gir de neste trekkene.