RISTER PÅ HODET: Magnus Carlsen mottok sølvmedaljen etter VM i lynsjakk, men her forlater han premieseremonien - tydelig misfornøyd. Video: NRK Vis mer

Magnus Carlsen skal stoppe utbruddene

Raseriutbruddene hans har fått folk til å måpe. Nå har Carlsen fått nok

Etter flere episoder hvor det er har kokt over for den norske verdensmesteren, håper Magnus Carlsen nå på å bruke eventuell skuffelse til noe positivt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sjakkeliten forbereder seg i disse dager til VM i hurtig- og lynsjakk i Saudi-Arabia. Det skal kjempes om heder, ære og en premiepott på rekordstore 16,3 millioner kroner.

Vårt norske håp, Magnus Carlsen, har vist gryende fort i hurtigdelen av sjakk i 2017. Han har blant annet spilt seg fram til finale i Chess.coms Speed Chess-mesterskap. Der venter erkerival Hikaru Nakamura.

Nylig vant han også Grand Chess Tour etter en tredjeplass i tourens siste stopp i London – til tross for at Carlsen var alt annet enn fornøyd med egen innsats.

Raseriutbrudd

Det er blitt et kjent sak i sjakkverdenen at det norske sjakkfenomenet forventet det perfekte av seg selv.

Skjer det stikk motsatte, kan han reagere voldsomt.

Da han gikk på flere smeller under VM i Berlin i 2015, slo han oppgitt ut med armene, rømte til nærmeste heis og sa klart ifra til kameraet – vent med intervjuer.

Det samme skjedde under VM-kampen mot Sergej Karjakin i 2016. Carlsen var tydelig irritert etter tapet, men gikk til den planlagte pressekonferansen rett etterpå.

Men, det tok tid før den startet fordi Karjakin ble intervjuet på bakrommet. Da fikk Carlsen nok. Etter å ha ventet en liten stund, tok 27-åringen grep. Han reiste seg og gikk. Carlsen kom ikke tilbake, og motstander Karjakin satt alene igjen.

Bedre var det heller ikke da han kastet bort en solid ledelse under VM i lynsjakk i 2016. Carlsen var irritert under et intervju, men stilte opp på medaljeseremonien i etterkant.

I hvert fall starten.

For da konfetti ble skutt ut og et fellesbilde skulle bli knipset, orket Carlsen rett og slett ikke mer. Han veivet med den ene armen og stormet av scenen.

Jobbet med det

Men nå sier Carlsen at han har tatt grep for å unngå liknende hendelser i framtida.

- Jeg blir fortsatt like sur, men jeg har blitt litt flinkere til å få det ut i noe positivt. Jeg har jobbet med akkurat det siden i fjor. Jeg har blitt flinkere til å slå tilbake med seier etter tap, sier Magnus Carlsen til NRK.

Han husker fortsatt godt det som skjedde i Doha. Carlsen forteller:

- Det var ikke gøy. Det var ikke det at jeg hadde spilt så dårlig, men spesielt i hurtigsjakken hadde jeg for mange svake øyeblikk til å nå opp.

Carlsens manager Espen Agdestein forklarer til Dagbladet at det ikke er snakk om konkrete grep som mental coach, yoga eller liknende:

- Han har tatt grep med personlig arbeid for å unngå unødvendige utbrudd. Han har jobbet mye med seg selv. Det er ikke snakk om mental coach eller noe sånn, sier Agdestein til Dagbladet.

Men det kommer fortsatt til å være en innbitt og tent Carlsen som stiller opp til turneringer framover:

- Temperament er fortsatt en god ting. For Magnus er det ikke greit å tape, og det skal ikke være greit. Han gjør alt for å unngå det, og kjemper som en løve.

Vil vinne tilbake

Carlsen har herjet i både hurtig- og lynsjakk-VM tidligere, og har flere VM-titler i begge grener. Foran årets turnering er han selvfølgelig blant favorittene til å vinne, og Carlsen føler nok selv at han har noe å revansjere etter at han «bare» ble nummer to i hurtigsjakk og tre i lynsjakk i forrige VM.

Vasilij Ivantsjuk er regjerende mester i hurtigsjakk og Sergej Karjakin i lynsjakk.

Og målet før VM er krystallklart:

- Helt ærlig er jeg ikke fornøyd med noe annet enn å vinne titlene, sånn er det bare, sier Carlsen til NRK.

Agdestein følger opp:

- Han har vist god form i hurtig- og lynsjakk i år. Det kommer til å bli tøft, for det er et stort felt og det er alltid noen overraskelser, men Magnus kommer til å henge med. Målet er å vinne, det er alltid det.

  • Sjakk-VM starter 2.juledag. Du kan følge dramaet direkte på NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer