Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Rasismen ødelegger fotballen

-  Rasismen kommer til å ødelegge fotballen, sier John Carew til Dagbladet. Han har sjøl blitt grovt trakassert på banen.

-  Man må ta skikkelig tak i problemet. På meg virker det som om rasisme bare blir mer og mer utbredt, og jeg føler at det ikke blir gjort nok. Det blir bare med snakket, sier Carew til Dagbladet, og retter en oppfordring til Det internasjonale fotballforbundet FIFA.

Frustrert

Carews kamerat i Arsenal, Thierry Henry, er like frustrert over at det fortsatt finnes rasisme i verdens største idrett.

-  Vi er i 2004, og det finnes noen idioter vi må få gjort noe med, sier Henry til avisa Daily Mirror.

Søndag ble Birminghams Dwight Yorke møtt med apelyder i Premier League-kampen mot sin gamle klubb Blackburn.

Hendelsen kom på slutten av ei dyster uke i internasjonal fotball, hvor rasismen har stått i fokus. I tirsdagens U21-kamp mellom Spania og England, lagde de spanske supporterne apelyder da Englands fargede spiller hadde ballen. Dagen etter skjedde det samme da A-lagene møttes til vennskapskamp i Madrid.

Henry støtter dem som mener engelskmennene burde gått av banen.

Carew-eksempel

-  Å gå av banen hadde vært bra. Det hadde markert et standpunkt, spesielt fordi det var en vennskapskamp. Men jeg mener likevel dette er en sak for folkene med makt. De er de som må ta tak for å få bukt med rasismen, så skal vi spillerne gjøre så godt vi kan på banen, sier Henry.

Han ble sjøl omtalt som «nigger» av Spanias landslagssjef Luís Aragones foran en treningskamp tidligere i høst.

Aragones hevder han brukte bemerkningen for å fortelle sin egen spiller, José Antonio Reyes at han var bedre enn Arsenal-lagkamerat Henry.

Franskmannen er svært oppgitt over tilstanden i internasjonal fotball, og bruker sin norske kamerat John Carew som eksempel.

-  Jeg husker vi spilte mot Valencia. John Carew scoret alle målene, og ble likevel trakassert. Det er vanskelig å forstå hva man kan gjøre når sånne ting skjer, sier Henry.

-  Forstår ikke

I den kampen prøvde Carew å forsvare de fargede Arsenal-spillerne mot hetsen fra Valencia-fansen, men det endte med at nordmannen sjøl fikk gjennomgå. Carew sier han også ved et par andre anledninger, og én gang i Italia, er blitt utsatt for rasistisk trakassering.

-  Det er ikke noe hyggelig. Når du hører sånt på banen, blir du helt lammet, det er vanskelig å forstå hva som skjer. Du bli bare stående og måpe.

Nordmannen mener det er veldig viktig at kjente fotballspillere viser klart og tydelig at de tar avstand fra rasismen.

-  Byggestein

-  Vi både er og skal være veldig opptatt av dette. Det er vi som må ta tak, vi er i en posisjon som gjør at folk hører på hva vi sier.

Å være en kjent fotballspiller bringer meg seg ansvar, og det må vi være bevist, sier Carew, som mener det hadde vært helt greit om engelskmennene hadde gått av banen mot Spania.

Norske Pa-Modou Kah i svenske AIK, mener fotballen spiller en viktig rolle i kampen mot rasisme.

-  Fotballen skal være en byggestein i denne kampen, og det er veldig synd at spillere blir trakassert på banen. De som velger å gå av banen når de blir trakassert, får min fulle støtte. Det er en bra måte å ta standpunkt på, sier han til Dagbladet.

-  Fotballen skal handle om fargen på drakta, ikke på huden.

BEKYMRET: John Carew mener det er veldig viktig at kjente fotballspillere nå viser klart og tydelig at de tar avstand fra rasismen.
OPPGITT: Franske Thierry Henry er svært oppgitt over tilstanden i internasjonal fotball. Han ble selv nylig kalt nigger. Av en landslagstrener.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media