FOLK RASER: Andrew Johnson ble tvunget til å klippe seg før en brytekamp. Nå får han støtte fra New Jerseys guvernør og en UFC-stjerne. Video: CNN Vis mer

Andrew Johnson ble tvunget til å klippe seg

- Rasistisk. Grusomt. Ydmykende

Dommeren er utestengt på livstid.

Behandlingen av videregående skole-eleven Andrew Johnson har fått mange til å rase.

Før en brytekamp forrige onsdag fikk unggutten et ultimatum av dommeren: Klipp av deg håret, ellers blir det ingen kamp og motstanderen vinner på «walkover».

Johnsons har såkalte «dreadlocks» som sin frisyre, noe dommeren mente stidde mot regelementet. Bryteren valgte til slutt å la seg klippe, og en video viser hvordan håret raskt blir kuttet av med en saks utenfor brytematta.

- Dypt forstyrrende

Mange har reagert på hendelsen, og mener at dette ikke handler om bryteregler, men om rasisme.

Johnson, som er svart, og treneren hans diskuterte lenge med dommer Alan Maloney, som er hvit, og bryteren var tydelig fortvilet i det han til slutt gikk ut på brytematta. Han vant kampen mot David Flippen 4-2, men forsvant raskt ut av arenaen etter at siste runde var over.

- Rasistisk.

- Grusomt.

- Ydmykende, er bare noen av det som har blitt skrevet på sosiale medier i etterkant.

Reglene sier at utøverne må bruke noe som dekker til håret dersom det er lengre enn tillatt. Johnson brukte det før kampen, men det var ikke godt nok for Maloney, som ba han klippe seg. Dommeren har i etterkant blitt utestengt på livstid fra å dømme i distriktet.

- Det er dypt forstyrrende at Andrew Johnson, en elev ved Buena Regional videregående skole, ble tvunget til å klippe av «dreadlocksene» for å konkurrere. Ingen elever skal måtte velge mellom sin egen identitet og sport, skriver guvernør i New Jersey, Phil Murphy, på Twitter.

En lokal sivilrettsorganisasjon har også uttrykt avsky mot dommerens handlinger.

- På hvor mange måter skal folk ekskludere svarte folk fra samfunnet uten å stå fram med fordommene sine? Vi er veldig lei oss for at dette skjedde med deg, Andrew. Dette er diskriminering og er ikke greit, skriver ACLU New Jersey på Twitter.

Får støtte fra UFC-stjerne

Flere andre har uttrykt sin støtte til Johnson etter hendelsen. Blant dem, UFC-stjernen Aljamain Sterling.

- Det er forstyrrende på så mange nivå. Vi kan ikke godta dette, sier han til TMZ Sports.

Sterling har erfaring som brytedommer, men har aldri sett at noen har måtte klippe håret før en kamp før. Han trener i New York, ikke langt unna der Johnson bor, og har allerede invitert bryteren til å komme på trening med han.

Rasistisk historie

Etter hvert som saken har fått oppmerksomhet over hele USA, har det kommet fram at dommeren har vært involvert i en rasistisk hendelse tidligere også.

Ifølge en artikkel fra Courier-Post fra 2016, ble Maloney anklaget for rasisme mot en meddommer.

Maloney skal ha dyttet den andre dommeren i brystet og brukt en rasistisk bemerkning i en diskusjon. Den andre dommeren, som er svart, skal ha kastet Maloney i bakken etterpå. Maloney sa til Courier-Post at han ikke husket å ha kommet med bemerkningen, men at han aksepterte det vitnene på stedet skal ha hørt.