Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Raskere enn Lyn

Anne Cathrine Bakken (19) er Norges nye stjerneskudd i friidrett. Den lynkjappe Oslo-jenta slo fotballgutta på Lyns A-lag på 40 meter allerede som 16-åring.

ANNE CATHRINE BAKKEN

slo igjennom i fjor med en sterk sjetteplass på 100 meter i junior-VM. Hun er nå inne i en intensiv treningsperiode før sesongstart i mai. På det meste trener hun 25 timer i uka. Allerede som 16-åring var hun raskere enn mange av de beste mannlige fotballspillerne i Norge.

- Jeg slo hele A-laget til Lyn på 40 meter som 16-åring. De er ikke så godt trent, da. De kan ikke løpe. De gamper, sier hun, og smiler lurt.

Bakken trente tilfeldigvis på Toppidrettsentret i Oslo samtidig som Lyn for tre år siden. Fotballgutta gjennomførte flere tester og Bakken ble med som utfordrer på hurtighetstesten. Det endte med at hun ydmyket dem alle.

Men den samme ballfølelsen kan Norges nye sprinthåp neppe slå i bordet med.

- EN GANG

da vi varmet opp med fotball, fikk jeg høre at jeg var den eneste som slo pasninger til meg selv. Jeg klarer ikke å spille på et lag. Jeg har verken ballfølelse eller lagfølelse, innrømmer Bakken.

Men hun har sjarm og impulsivitet. 19-åringen er treningsgruppas midtpunkt.

 SLO IGJENNOM I FJOR:  Anne Cathrine Bakken tok en sterk sjetteplass på 100 meter i junior-VM i fjor. Hun er nå inne i en intensiv treningsperiode før sesongstart i mai. Foto: Lars Eivind Bones
SLO IGJENNOM I FJOR: Anne Cathrine Bakken tok en sterk sjetteplass på 100 meter i junior-VM i fjor. Hun er nå inne i en intensiv treningsperiode før sesongstart i mai. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- I TRENINGSGRUPPA

vår ble hun kåret til den personen med mest karisma. Hun er seg selv 100 prosent, sier trener Olav Magne Tveitå.

- Og så er hun veldig impulsiv. Under NRKs sending fra Spikersuppa under ski-VM var hun en av dem som hoppet i den lille bakken der, tilføyer han.

- Det er typisk ham å si noe sånt. Det er mange rare folk i den treningsgruppa, og det er stadig nye kåringer om alt mulig, sier Bakken, lettere brydd.

Men hun legger ikke skjul på at hun liker å finne på utradisjonelle ting. Tjalve-løperen var til stede i Spikersuppa for å dele ut informasjon om Holmenkollstafetten. Interessen var heller laber. Da hun ble spurt om å delta i NRK-showet, hadde hun ingen motforestillinger.

- JEG FIKK LÅNE KLÆR

av NRKs kostymeavdeling. Jeg tok det styggeste jeg fant. Jeg hadde på en rosa drakt fra topp til tå, og ei hette med blonder på. Jeg så ikke ut. NRK kalte meg pink baby, forteller hun ivrig.

- Var det ikke litt pinlig?

- Nei. Jeg hadde ikke hoppet i Spikersuppa om jeg ikke ville drite meg ut. Det var det som var målet med hele greia.

- Vant du?

- Det ble nesten VM-tur. Jeg kom til finalen og endte på annenplass. Jeg fikk to billetter til den norske Grand Prix-finalen, to dagsbilletter i Kvitfjell og fire billetter til Holmenkollen Skifestival. Jeg var på Grand Prix-finalen, men dro hjem midt i forestillingen. Det var kjedelig, men jeg følte jeg måtte bruke billettene.

BAKKEN STUDERER

for tida matematikk. På sikt har hun lyst til å fordype seg i biologistudier. Men studiene står ikke øverst på prioriteringslista akkurat nå.

- Jeg forbedret persen min med nesten et halvt sekund fra 12,09 til 11,64 i fjor. Jeg hadde ikke trent så mye mer enn åra før. Men plutselig løsnet det bare. Jeg tror ikke det er mulig å perse med like mye i år, mener Anne Cathrine Bakken.

I år er det store målet EM-22 for 19-åringen. Men det er først i samme mesterskap i 2005 at hun virkelig håper å hevde seg i toppen. Da er hun eldst i klassen og medalje er målet.

- Det er vanskelig å si noe om hvor god jeg kan bli. Men jeg kommer ikke til å gi meg før jeg har nådd mitt potensial, sier friidrettstalentet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media