Raskest i verden med gokart

STAVANGER (Dagbladet): Ingen i verden kjører gokart raskere enn Torgjer Kleppe (48) fra Klepp på Jæren. - Målet er å bli verdensmester for andre gang, sier Kleppe, som leder VM når sju løp gjenstår.

I helga tok han tilbake VM-ledelsen da han vant i Assen i Nederland. Da han seiret på Nürnburgring, reiste 280000 tilskuere seg på tribunene og applauderte for tøffingen fra nord. Nå forbereder han seg til tøffe runder på banen i Most i Tsjekkia i neste runde.

Men i Norge er det ingen som bryr seg om superkart, som konkurransegrenen kalles. Torgjer Kleppe driver hobbyen sin nesten aleine.

Fire ganger tyngdekraften

- Gokart er kjempefascinerende. Den aksellererer fra 1- 100 km/t på 2,3 sekunder, og når vi bremser opp er trykket på hel fire G, forteller Kleppe til Dagbladet.

Han ble verdensmester i 1983, og vil tilbake på tronen i år. Problemene har i mange år vært pengemangel.

Sponsorene står ikke i kø med millioner for å støtte en superkartkjører, om han er aldri så god.

Men i år løsnet det for Kleppe. Forretningsmannen Ingebrigt Aarbakke fra Bryne har åpnet pengebingen, og budsjettet rekker til å delta i alle VM-rundene med topp utstyr.

Internasjonalt er det 45- 50 kjørere som konkurrerer om topplassene. Heatene er beinharde, farten er høy, og kjøretøyene jager hverandre hjul mot hjul, skjerm mot skjerm.

- Det kan nok se nifst ut, men jeg rekker ikke å bli redd. Uhellene er få, vi vet hva vi skal gjøre og har god kontroll, forteller Torgjer Kleppe.

Når han ikke sitter i karten, er han kjørelærer. Men det meste av fritida går med til å pusle med kjæledeggen med ilter motor, studere løp og baner eller planlegge de lange reisene til neste løp.

Studerer traseer på data

Tidligere har han kjørt rallycross med Martin Schanche, men ikke noe kommer opp mot en rask superkart.

- Følelsen er enorm når den skyter fart og vi kjemper om tetplass, dette er det nærmeste du kommer formelklassene, mener Torgjer Kleppe.

Han finstuderer alle løp og traseer med et eget dataprogram. Slik finner han ut hvor tusendeler kan vinnes.

Østerrikeren Andreas Mairzedt er hardeste utfordrer til VM-tittelen, når det gjenstår sju løp.

INGEN SINKE: - Å kjøre superkart i 300 kilometer i timen er et enormt kick, forteller Torgjer Kleppe fra Jæren. Han ble verdensmester i 1983, og satser på å vinne igjen i år.
BEST I VERDEN: Torgjer Kleppe fra Jæren leder VM-runden i superkart. Her under premieutdelingen i Assen i Nederland.