- Raskest i verden om ett år

Selv uten å være i toppslag vant Ole Einar Bjørndalen (28) i går sin 31. verdenscupseier i skiskyting. Neste år skal ingen i verden gå raskere enn ham over ti kilometer.

OBERHOF (Dagbladet): Det er den høye målsettingen perfeksjonisten fra Simostranda har satt seg for å pushe seg selv til stadig utvikling etter de fire OL-gullene i Salt Lake City.

Bjørndalen har funnet sitt perfekte skytetempo, og kommer ikke til å jobbe med å få ned tida på standplass - selv om han over to skytinger trolig bruker ti sekunder mer tid enn dem som er raskest på avtrekkeren.

Ny standard

Farten i sporet har han derimot store planer med, selv om han i form trolig er den raskeste skiskytteren i verden - og gjennom to andreplasser i verdenscupen i langrenn har vist at han heller ikke står tilbake for spesiallangrennsløperne.

- Om ett år skal jeg gå 30 sekunder raskere på en 10-kilometer. Det er målet, og det skal jeg klare. I sporet er det fortsatt mye å gå på. Om du ikke utvikler deg blir du spist opp med en gang, sier Ole Einar Bjørndalen.

Gårsdagens sprint over ti kilometer viser hvor jevnt det er i toppen. Fattige 15,7 sekunder skilte de fem beste - og Bjørndalen vant til tross for at han med sin ene bom var den eneste av dem som var uti strafferunden.

- Er det noen - skiskyttere eller langrennsløpere - som er de 30 sekundene raskere enn deg over ti kilometer pr. i dag?

- Nei, det er det nok ikke, men Per Elofsson på sitt beste har nok vært i nærheten. Om jeg klarer det vil jeg sette en ny standard, smiler Ole Einar Bjørndalen.

Nytt skytemønster

Skiskytteren - og støtteapparatet rundt ham - forsøker ut stadig nye ting for at Bjørndalen skal holde forspranget til konkurrentene. I år har han eksperimentert med teknikken på stående skyting.

Også i går:

Først skjøt han på de tre første blinkene fra venstre, før han hoppet over den fjerde og skjøt på den femte i stedet. Før han til slutt skjøt - og bommet... - på blink nummer fire fra venstre.

- Det har vært en vellykket strategi tidligere, og jeg tror det er tilfeldig at han bommet på akkurat det skuddet nå, sier landslagstrener Roger Grubben.

Bjørndalen forklarer tankegangen bak den endrede taktikken slik:

- Det er noe jeg har begynt med for å bryte opp rytmen. Jeg har hatt en tendens til å skyte for fort når jeg har skutt serie fra venstre. Ved å bryte opp tvinger jeg meg sjøl til å være mer fokusert, og til å tenke ett og ett skudd.

Rekordski

I går hadde han også rekordraske ski på den kalde snøen i neste års VM-løyper her i Oberhof i det gamle Øst-Tyskland. Etter seieren i går var noe av det første han gjorde å kaste seg over radiosambandet for å rose smørerne for en god jobb.

- Dette er de beste skiene jeg har hatt på kald snø. På nettopp kald snø har vi hatt litt å gå på, men nå begynner det å bli bra, smiler perfeksjonisten etter sesongens fjerde seier.

<B>STADIG BEDRE: Ole Einar Bjørndalen blir aldri mett. Nå vil han bli verdens raskeste mann på langrennski.