Rasmussen dopet seg med kunstig blod for hunder

Ny avsløring i danskens bok.

EKSPERIMENTERTE: Michael Rasmussen brukte syntetiske midler beregnet for hunder for å bli bedre, skriver dansken i sin nye bok. Foto: Franck Fife / AFP Photo / NTB Scanpix
EKSPERIMENTERTE: Michael Rasmussen brukte syntetiske midler beregnet for hunder for å bli bedre, skriver dansken i sin nye bok. Foto: Franck Fife / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Michael Rasmussen har ikke holdt noe tilbake i sin nye bok «Gul feber», som kommer neste uke.

Dansken har kommet med avsløringer ikke bare om seg selv, men også andre personer i sykkelmiljøet. Bjarne Riis, Nicki Sørensen og Ryder Hesjedal er blant de som blir anklaget for juks i boka.

Tipset av OL-suksess Danske Politiken skriver i dag at Rasmussen var villig til å gå svært langt for å vinne. Så langt at han eksperimenterte med midler som ikke er ment for mennesker.

Rasmussen skriver i boka at han fikk overført syntetisk hemoglobin, et kunstig blodprodukt som er beregnet for hunder. Dansken fikk inspirasjon fra laget Deutsche Telecom, som vant trippelt under fellesstarten i OL i 2000.

- Jeg hørte et rykte om at Telekom-rytterne fikk syntetisk hemoglobin. Om det stemte, fikk jeg aldri vite, men dette angivelige vidundermiddelet var verdt å sette seg inn i, skriver Rasmussen.

Hemoglobin til mennesker var kun godkjent i et fåtall land, mens veterinærversjonen, kalt oxyglobin, var tilgjengelig for Rasmussen.

- Jeg må innrømme at jeg var skikkelig nervøs da jeg tok det første gang. Det var tross alt kunstig blod, som jeg skulle skylde inn i blodårene mine. Jeg satt på et hotellrom i Italia da jeg tok det første gang. Jeg tok ned et maleri og hengte dryppet der. Det var før mitt første landeveisløp i 2001, skriver Rasmussen.

Resultatløst - En på alle måter idiotisk test, skulle det vise seg. Det var et tåpelig eksperiment. Det kunstige blodet virket ikke, skriver dansken videre.

Posene med det kunstige blodet skulle skape store problemer for Rasmussen, da de ble oppdaget i tollen midt under Tour De France i 2007.

Smuglingsforsøket ble offentlig kjent, og var en av årsakene til at Rasmussen ble kastet ut av Touren.