Rasmussen-kompis kneblet Contador

Rabobanks Dennis Menchov var forsiktig med ordvalget etter å ha knust Alberto Contador med 45 sekunder på 1500 meter.

ALPE DE PAMPEAGO (Dagbladet.no): Det var Alberto Contador som hadde sagt at han skulle angripe før etappen.

Men det var han selv som fikk en real smekk av Spania Rundt-vinneren fra sist høst, Denis Menchov. For rundt halvannen kilometer fra målseilet oppe ved skianlegget i Alpi di Pampeago slo han til, og skrellet av de verste konkurrentene i sammendraget.

- Jeg følte meg bra i finishen og klemte til, sa Menchov som så langt friskere ut ved mållinja enn sine antatt hardeste konkurrenter.

Rundt ham kom iskalde syklister i mål etter at regnet gjorde de lave tempraturene på Alpe de Pampeago svært ubehagelige for syklistene. Medtatte støttet de seg til gjerdet som omkranset løypa etter målgangen.

Rasmussen-hjelper

Denis Menchov var hjelperytter for Michael Rasmussen da dansken ble kastet ut av fjorårets Tour de France etter siste fjelletappe i fjor. En treningsleir med Menchov var også en av grunnene Rasmussen skal ha brukt overfor lagledelsen, da han opplyste at han ønsket å melde om at han ville oppholde seg i Mexico i fjor før Touren.

Han mente treningsøktene med Menchov i Pyreneene ville tiltrekke for mye presse. Etter Rabobanks gigantnedtur under Tour de France slo imidlertid Menchov tilbake da han vant Spania Rundt.

Og lørdag viste han muskler og seilte opp som sterk utfordrer til Giro-tittelen.

GREIDE IKKE FØLGE: Alberto Contador var sjanseløs da Rabobanks Denis Menchov satte inn støtet. Her er spanjolen i samtale med Michael Rasmussen foran fredagens etappe. Foto: EPA
GREIDE IKKE FØLGE: Alberto Contador var sjanseløs da Rabobanks Denis Menchov satte inn støtet. Her er spanjolen i samtale med Michael Rasmussen foran fredagens etappe. Foto: EPA Vis mer

Skuffet Contador

En av de som tydelig var preget av de iskalde forholdene i Dolomittene var fjorårets omdiskuterte Tour de France-vinner og dagens favoritt, Alberto Contador.

Men han slapp umiddelbart da Menchov satte inn støtet. Ordknapp og med blikket rettet stivt framfor seg kledde han seg fort opp til nedfarten til dalen nedenfor etter målgang.

Skuffelsen var tydelig skrevet i ansiktet. Distansert med 45 sekunder av sin russiske rival ble forhåndstipsene brakt til skamme.

- Er du overrasket over at du distanserte Contador så lett?

- Jeg vet ikke hva jeg skal si, han tapte vel ikke katastrofalt mye, sa Menchov kort før han trillet ned mot Cavalese-dalen sammen med en lagkamerat fra Rabobank.

Fra strandmodus til toppritt

Likevel er årets Giro d\' Italia en helt åpen affære. Alberto Contador var på en heller laber dag bare fem sekunder unna å ta den rosa ledertrøya.

Contador og hans lag Astana ble invitert til rittet seks dager før starten.

Spanjolen lå på stranda og slappet av etter en tannoperasjon da han fikk invitasjonen. Han mener hans oppladning til rittet var heller laber.

Derfor har han hele tiden vært forsiktig med å si at han har som mål å vinne hele rittet. Men etter at han selv distanserte sine hardeste konkurrenter på tempoetappen tidligere denne uken, var det flere som begynte å antyde at rittet snart kom til å bli avgjort i spanjolens favør. Det bildet har endret seg nå.

Årets Giro d\' Italia er regnet som en av de hardeste i nyere tid og spesielt den siste uken er preget av taggete fjelltopper.

Søndag fortsetter rittet med den kanskje hardeste fjelletappen i Dolomittene, før en beinhard fjelltempo venter på mandag.

VAR HJELPERYTTER:</B> Denis Menchov hjalp Michael Rasmussen under fjorårets Tour de France, før den danske kyllingen ble kastet ut av rittet.
<B>KAN VINNE GIRO\'EN:</B> Denis Menchov.