Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rasmussen: Tatt for Tour-doping, fikk lov til å kjøre videre

Kaggestad tror på ny sjokkavsløring.

BLE TATT: Michael Rasmussen skriver i sin nye bok at han ble tatt for doping i 2005, men fikk lov av UCI til å kjøre videre. Foto: Franck Fife / AFP Photo / NTB Scanpix
BLE TATT: Michael Rasmussen skriver i sin nye bok at han ble tatt for doping i 2005, men fikk lov av UCI til å kjøre videre. Foto: Franck Fife / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Danske Michael Rasmussen slipper neste uka boka «Gul feber», som handler om hans omfattende juks og dopingbruk under sykkelkarrieren. Boka vil også komme med flere avsløringer om andre utøvere og ledere i sykkelverdenen.

Blant annet skriver Rasmussen at tidligere lagkamerat Nicki Sørensen hadde gravd ned dopingmidler i hagen, at han lærte norskættede Ryder Hesjedal å dope seg, og at Rasmussens tidligere sjef, Bjarne Riis, var fullt klar over at Rasmussen dopet seg.

Ble tatt i 2005 Danske Politiken skriver nå at Rasmussen skriver i boka at han ble tatt i doping under Tour De France i 2005, men at UCI lot han fortsette løpet. Grunnen skal ha vært at Rasmussens lag, Rabobank, var en av sykkelsportens største sponsorer, og at UCI ikke ønsket å miste dem.

Rasmussen beskriver hendelsen i boka.

- Mandag var det hviledag. Vi skulle ha blodkontroll hos UCI. Etterpå dro vi ut og trente. Da vi kom tilbake til hotellet ble jeg oppsøkt av Frans Maassen (sportsdirektør i Rabobank). Han sa at han hadde fått en telefon fra UCI om at det var problemer med en av rytterne. «Jeg håper det ikke er deg», sa han. Det var meg.

Rasmussens blodprøve viste for lave verdier av retikulocytter. Retikulocytt-verdier måler graden av umodne røde blodlegemer, og lave verdier er en klar indikasjon på blodtilførsler. Hvis verdiene er under 0,25, kan UCI trekke en rytter ut av løpet.

- Min lå på 0,23. Kort sagt: Jeg var ferdig, skriver Rasmussen.

Beskyttet Rasmussen slapp likevel unna UCI.

- Jeg kune raskt tørke svetten av pannen. Rabobank er ikke sykkelsportens største sponsor for ingenting, og UCI må nok ha visst at det ikke var lurt å skape så mye problemer for de som har gitt sporten så mye.

Rasmussen skriver videre at Rabobanks lege, Geert Leinders, snakket med sjefen for UCIs medisinske avdeling, Mario Zorzoli, og etter samtalen fikk Rasmussen lov til å kjøre videre.

- Du er den mest beskyttede rytteren i Tour De France akkurat nå, sa han (Leinders) til meg etterpå, skriver Rasmussen.

Tror på Rasmussen Johan Kaggestad velger å tro på Rasmussens opplysninger om at han ble avslørt i 2005.

- UCI var på den tiden en korrupt organisasjon på øverste hold. De stakk hodet i sanden for å holde på de flotte resultatene. Akkurat dette tror jeg på, det finnes flere eksempler, sier Kaggestad til Dagbladet.

- Men Rasmussens troverdighet er ikke så høy generelt?

- Nei, han er ikke så troverdig, men tilfellet han nevner her kan stemme. UCI hadde en ledelse som ikke lyktes i dopingarbeidet. De ville bare vise fram glansbildet, sier Kaggestad.

Andre jukset også Rasmussen skriver videre at han tror flere andre hadde fått fripass av UCI.

- En eller annen forvandling hadde skjedd med Armstrongs Discovery Channel.

- I dag kan jeg trekke på smilebåndet av det Armstrong sa til meg før start. Han stilte seg ved siden av meg og vi sto der i våre respektive trøyer. Han så granskende på meg og spurte: «Nå, hva fikk du å spise i forigårs?» Jeg bare så på han og svarte: «Sikkert det samme som deg».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media