VERDENS BESTE: Hou Yifan er verdens beste kvinnelige sjakkspiller. I februar reagerte hun på trekningen i en turnering på Gibraltar. Nå har det samme skjedd igjen. Foto: AFP PHOTO / Bernardo Montoya
VERDENS BESTE: Hou Yifan er verdens beste kvinnelige sjakkspiller. I februar reagerte hun på trekningen i en turnering på Gibraltar. Nå har det samme skjedd igjen. Foto: AFP PHOTO / Bernardo MontoyaVis mer

Verdens beste kvinnelige sjakkspiller

Raste da hun bare møtte kvinner i sjakkturnering. Nå har det skjedd igjen

Men hun har ingen grunn til å være misfornøyd med noe annet enn tilfeldighetene, mener sjakkekspert.

(Dagbladet): Kinesiske Hou Yifan (23) er verdens beste kvinnelige sjakkspiller, og nummer 74 i verden om vi regner med gutta. For i sjakk spiller gutter og jenter mot hverandre.

Men i de to siste turneringene har Yifan bemerkelsesverdig nok nesten bare møtt kvinner, selv om duellene skal trekkes på helt nøytral måte. Men Yifan møtte nesten bare kvinner i en turnering på Gibraltar - og det samme i turneringa som nå pågår på Isle of Man.

Det virker for tilfeldig til å være sant. Det mener sjakknettstedet ChessBase, som har gått saken i sømmene. Bare 15 % av deltakerne i Masters-turneringene er nemlig kvinner, skriver nettstedet.

Trakk seg

I turneringa på Gibraltar, trakk Yifan seg etter bare fem trekk som en protest på det hun mente var en manipulert trekning. Da møtte hun kvinner i sju av ni runder.

- Jeg må beklage til sjakkfansen for at jeg gjorde det. Jeg spilte mot sju kvinner på ni kamper, og jeg var ikke fornøyd med det. Jeg skriver jo historie i å spille mot mange kvinner. Jeg gjorde det ikke bare for mine egne kamper, men for de andre jentenes også. Det gjør meg opprørt, sa Yifan til Beyond Chess.

Så har det altså skjedd igjen på Isle of Man, i turneringa som Magnus Carlsen leder. Der møtte hun kvinner i de første fire kampene, før hun møtte en mann i den femte. ChessBase forhørte seg med arrangøren, som bekrefter at de bruker to forskjellige program til å sette opp kampene.

Etter å ha spurt mannen som står bak programmene, får de bekreftet at kjønn ikke har noe å si når kampene settes opp.

Slik fungerer trekningene

NRKs sjakkekspert og tidligere president i Norges Sjakkforbund, Torstein Bae, forklarer hvordan trekningssystemet fungerer:

- Det er i utgangspunktet en seeding i første runde, slik at de gode møter de svake, og at man da får mer type finaleoppgjør etterhvert. Det var slik det fungerte på Gibraltar. På Isle of Man kjører de en helt tilfeldig trekning, noe som er relativt uvanlig. Etter det er det i grunn slik at man møter spillere som har omtrent like mange poeng som seg selv, i tillegg til at det skal passe med fargen. Den som har vunnet med hvit, møter en som har vunnet med svart. Men rankingpoeng spiller også inn, forklarer Bae overfor Dagbladet.

Bae sier at både turneringa på Gibraltar og Isle of Man har vært opptatte av ha med kvinner. For sjakken er en mannsdominert sport.

- Det er et utrolig sammentreff hvis det er en tilfeldig trekning. Når de bruker reglene for trekning har ikke kjønn noen betydning, og da er det nesten utrolig at det blir slik. Men det er jo spesielt fordi Yifan ikke synes det er noe særlig, sier Bae.

Misfornøyd med tilfeldighetene

Sånn sett har ikke den kinesiske jenta noen grunn til å være misfornøyd.

- Ikke annet enn på tilfeldighetene. Men Det er ikke så rart at hun tenkte noe måtte være feil. Men antakelig var det tilfeldigheter både på Gibraltar og på Isle of Man, sier Bae.

Om Yifan vinner mot kvinner eller menn har for øvrig ingenting å si for FIDEs sjakkranking. Med seier vil hun klatre uansett. Derfor forklarer NRK-eksperten at det ikke er noen ulempe for den kinesiske jenta å spille mot andre kvinner.

- Det kan være en psykologisk greie for henne, om hun har valgt å ikke konkurrere i rene kvinneturneringer. Hun klarer utmerket å matche seg mot alle, sier Bae.