Raste etter Greta-bilde

Hadde ikke tillatelse til intervju. Federer stoppet tv-sendingen.

I SEMIFINALEN: Roger Federer nærmer seg sin 21 Grand Slam-tittel. Tennisstjerna tok seg også tid til en veldedighetskamp for buskbrannene i Australia i mellom slaga i Australian Open. Det ble det mye dramatikk utenfor banen. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB Scanpix
I SEMIFINALEN: Roger Federer nærmer seg sin 21 Grand Slam-tittel. Tennisstjerna tok seg også tid til en veldedighetskamp for buskbrannene i Australia i mellom slaga i Australian Open. Det ble det mye dramatikk utenfor banen. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Roger Federer (38) sleit seg videre til semifinalen i Australian Open tirsdag etter en femsetter mot amerikanske Tennys Sandgren. Der venter Novak Djokovic, som slo ut Milos Raonic i kvartfinalen.

Onsdag var derimot en rolig dag for tennisstjernene i Australia. Både Federer, Rafael Nadal og Nick Kyrgios deltok i et veldedighetsarrangement for buskbrannene som har herjet i Australia de siste månedene.

Federer spilte ett sett mot Kyrgios for å samle inn penger til krisa, men det var derimot hendelsen etter kampen som skapte mest oppmerksomhet.

Illsint

Federer har vunnet 20 Grand Slam-titler i karrieren så langt, og er på vei mot sitt 21. Sveitseren er derfor en ekstremt populær mann i tennisverdenen og det er mange som står i kø for å intervjue tennisstjerna.

Journalister fra hjemlandet hans skal derimot ha en privilegert tilgang, og dermed får flere muligheter til å snakke med ham, enn utenlandske medier. Til tross for at en sveitsisk journalist fra TV-kanalen RTS ikke hadde fått medieakkreditering til Federer denne gangen, tok han likevel sjansen og nærmet seg spilleren etter veldedighetskampen.

Mannen holdt opp et bilde av klimaaktivist Greta Thunberg (17), og Federer reagerte med sinne, ifølge Blick. Den sveitsiske avisa hevder at Federer deretter sørget for at bildene fra hendelsen ikke ble publisert.

Deretter vurderte arrangørene av Australian Open å trekke alle akkrediteringene til den sveitsiske kanalen, noe Federer derimot skal ha motarbeidet.

Artikkelen fortsetter etter videoen:

SHOWMANN: Roger Federer er ikke bare god i tennis, han er også en ordentlig showmann. Vis mer

Stor respekt

Årsaken til reaksjonen skal være en markering fra Greta Thunberg i januar. Der opplyste Thunberg om at Federer er sponset av banken Credit Suisse, som har investert over 540 milliarder kroner i foretak som produserer fossilt brensel. Det skriver svenske Expressen.

Det var miljøorganisasjonen 350.org som først belyste temaet, da de i en twittermelding skrev «Du må våkne, Roger». Da hadde de også med seg plakater med meldinger til Federer, før de fikk emneknaggen #RogerWakeUpNow, til å trende på mikrobloggsamfunnet.

Thunberg retweetet innlegget på sin Twitter-profil.

Federer svarte derimot den gang at han «har stor respekt og beundring» for hennes engasjement i klimaspørsmålet.

- Jeg tar klimatrusselen veldig alvorlig, spesielt når min familie og jeg lander i et Australia ødelagt av branner. Som far til fire barn og en ivrig tilhenger av utdanning, har jeg en stor respekt og beundring for de unges klimabevegelse, sier Roger Federer ifølge Reuters og fortsatte:

- Samtidig er jeg takknemlig for alle unge klimaaktivister som minner oss om at vi må handle med innovative løsninger for å løse klimaspørsmålet. Vi skylder dem og oss selv å lytte.

- Jeg setter pris på å bli påminnet om mitt ansvar som privatperson, som idrettsutøver og som gründer. Jeg er forpliktet til å bruke min privilegerte posisjon til å ha en dialog med sponsorene mine om viktige ting, sa 38-åringen.

Miljøorganisasjonen startet også en aksjon mot Credit Suisse ved å spille tennis i bankens lokaler i november.

Mer om det her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer