Raste etter hendelse i natt

Gareth Bale (33) ble forbannet da han fikk et TV-kamera opp i ansiktet. Wales-profilen skjøv det aggressivt vekk, samtidig som han konstaterte at fotball-VM var over.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

OVER OG UT: Gareth Bale og Wales kan ta ferie. Foto: NTB
OVER OG UT: Gareth Bale og Wales kan ta ferie. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

  • Wales - England 0-3

DOHA (Dagbladet): Tidligere Real Madrid-spiller Gareth Bale fikk et mareritt av en kveld mot England.

Først leverte han en pinlig første omgang med totalt sju berøringer på ballen. Så ble han byttet ut i pausen. Deretter ble Wales sparket ut av VM etter 0-3. Til slutt skjøv han rasende vekk et TV-kamera som ble for nærgående i oppgjørets time.

Tirsdag var i ferd med å bli onsdag, lokal tid i Qatar. Den arabiske himmelen dirret. Bales frustrasjon så ut til å koke over.

NÆRGÅENDE: Her er opptakten til situasjonen som gjorde at Gareth Bale reagerte. Foto: NTB
NÆRGÅENDE: Her er opptakten til situasjonen som gjorde at Gareth Bale reagerte. Foto: NTB Vis mer

Kameramannen skulle tydeligvis dokumentere stjernas følelser. Men Bale dyttet vekk kameraet. Han og Wales havnet sist i gruppe B. Turen går nå hjemover.

Spørsmålet er hva som skjer med Bales karriere.

Han spiller for Los Angeles FC, men er mye skadet. Da han ble tatt av mot England, skyldtes det en føling på baksida av låret.

Hendelsen med TV-kameraet blir også rapportert av flere britiske medier. Var dette det siste Bale gjorde med Wales?

- Vi har en EM-kvalik som starter i mars. Vi har noen måneder der vi er borte fra internasjonal fotball, hvilket er skuffende. Men vi starter igjen i mars, sier Bale til BBC.

Når han blir presset på om kvaliken vil foregå med ham, svarer han:

- Jeg håper det.

KRANGEL: Det anspente forholdet mellom USA og Iran tilspisser seg under VM i Qatar. Reporter: Birthe Skingen Vis mer

Helt mørkt så han ikke på det da han ble intervjuet i natt, lokal tid. Qatar ligger to timer foran Norge.

- Alle er skuffet. Men jeg tror også alle er stolte over det vi har oppnådd her. Vi har gjort noe ingen andre Wales-lag har klart tidligere. Vi kvalifiserte oss til VM. Vi må se på hvor langt vi kom.

England og USA er lagene fra gruppa som går videre til åttedelsfinalen.

PÅ FØRSTESIDA: Gareth Bale og Wales blir hyllet i hjemlandet. Her er dagens utgave av Daily Mirror.
PÅ FØRSTESIDA: Gareth Bale og Wales blir hyllet i hjemlandet. Her er dagens utgave av Daily Mirror. Vis mer

I Wales takkes laget for VM-innsatsen i papiravisene i dag.

- Dere gjorde oss alle stolte, skriver Wales-utgaven av Daily Mirror på førstesida.

VM - GRUPPE B

England32109-27
USA31202-15
Iran31024-73
Wales30121-61

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer