Gabriela Koukalova og Anders Besseberg-rapport skiskyting

Raste mot norsk sjef

Det måtte en kvinne utenfor skiskytter-familien til å stå opp mot vanstyret til den norske sjefen,.

DEN SOM SKJØNTE ALT: Den tsjekkiske superstjernen Gabriela Koukalova var en av de første som våget å stå opp mot den mektige skiskytterpresidenten Anders Besseberg. Ellers reagerte de fleste for seint mot nordmannens maktmisbruk i sporten. FOTO: AFP/Franck Fife.
DEN SOM SKJØNTE ALT: Den tsjekkiske superstjernen Gabriela Koukalova var en av de første som våget å stå opp mot den mektige skiskytterpresidenten Anders Besseberg. Ellers reagerte de fleste for seint mot nordmannens maktmisbruk i sporten. FOTO: AFP/Franck Fife. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HISTORIEN om Anders Bessebergs fall fra makten i internasjonal skiskyting, er fortellingen om en sportsfamilie som ikke våget å være ærlig mot seg selv.

Det skulle jo ikke ha vært den tsjekkiske superstjerna Gabriela Koukalova som måtte ta oppgjøret med Besseberg; en av vinteridrettens dengang mektigste idrettsledere.

Gabriela kom utenfra. Tsjekkia hadde ingen tradisjon for denne norske sporten. Det var hun som med all sin glede og barnlige åpenhet bare på et par år gjorde skiskyting til folkeidrett i hjemlandet. Og fikk hundretusen av tilskuere til å tråkke ut i løssnøen i skogene rundt Nove Mesto for å være med på moroa:

- Egentlig hører jeg ikke hjemme i skiskytter-familien. Jeg passer ikke inn. Jeg er annerledes , sa Gabriela Koukalova da hun lanserte sin omdiskuterte selvbiografi etter å ha nektet å ta den allmektige IBU-president Besseberg i hånda etter en premieseremoni i selveste Holmenkollen.

Kanskje var det manglende familiebånd som gjorde at hun intuitivt følte at det ble feil. At vanlig høflighet ble det samme som å jatte med. Være like underdanig som de fleste andre i dette miljøet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer