SVAK START FOR LAGET: Alexander Stöckl har mye å ta tak i etter det første rennet i Hoppuka. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
SVAK START FOR LAGET: Alexander Stöckl har mye å ta tak i etter det første rennet i Hoppuka. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer

Hoppuka i Tyskland og Østerrike

Raste på sletta: Varsler krisemøte

Johann André Forfang var på forhånd Norges største håp i Hoppuka. Men 23-åringen fikk en elendig start med 25. plass. Etterpå gikk han rasende forbi ventende journalister.

OBERSTDORF (Dagbladet): Bare Andreas Stjernen innfridde i Oberstdorf i Tyskland søndag kveld. Trønderen kom på fjerdeplass, 4,1 poeng bak vinneren Ryoyu Kobayashi fra Japan.

Robert Johansson ble nest beste nordmann på sjuendeplass. Så må vi helt ned på 25. plass til Forfang, mens tre nordmenn ikke kvalifiserte seg til finalen i det første hoppukerennet.

I praksis betyr dette at bare Stjernen har en sjanse i sammendraget når Hoppuka forflytter seg til Garmisch-Partenkirchen. For Forfang - som hadde store ambisjoner - er nedturen massiv.

Taus

Etter rennet gikk han rasende forbi ventende journalister i Schattenbergbakken. Han stoppet imidlertid opp for noen autografjegere, men situasjonen var ikke til å ta feil av: Tromsø-hopperen hadde det ikke godt med seg selv.

Nå varsler trener Alexander Stöckl en kriseprat.

LIKTE SEG IKKE: Johann André Forfang var svært misfornøyd med 25.-plassen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
LIKTE SEG IKKE: Johann André Forfang var svært misfornøyd med 25.-plassen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Forfang, hva skal jeg si? Jeg må høre med ham hvorfor han sviktet i andre omgang. Inntrykket mitt er at han trykket til litt for mye på hoppkanten. Det er et tegn på at du ønsker å hente ut noe ekstra, men det gikk ikke. Det er mulig at han ikke taklet forventningspresset.

Før rennet lå Forfang på femteplass i verdenscupen sammenlagt. Den plassen beholder ham, til tross for fiaskoen søndag.

Stöckl og trenerapparatet hadde nok innerst inne ønsket seg bedre resultater enn hva de gir inntrykk av. Men østerrikeren nekter å gi opp.

- Vi har to hoppere som henger med, Stjernen og Johansson. Jeg tror også at mulighetene er enda større i de neste bakkene, påpeker Stöckl.

Opptur

For Stjernen var dagen en personlig opptur. I sommer var 30-åringen veldig nære å legge opp. Etter noen uker hvor han fikk tenkt seg om, valgte han likevel å satse videre.

- Jeg tror ikke jeg har fått ut hele potensialet mitt, sier han.

- Akkurat nå er jeg veldig glad for at jeg ikke la opp. Jeg har aldri prestert i Hoppuka. Men nå har jeg muligheten. Starten er veldig bra. Også med tanke på at bakken i Oberstdorf historisk sett har vært den verste for min del.

Stjernen var bare 2,3 poeng bak østerrikeren Stefan Kraft på tredjeplass. Både Stöckl og sportssjef Clas Brede Bråthen mener han muligens burde hatt bedre stilkarakterer, men ser et gjentakende problem: Hoppere som vanligvis ikke er i toppen blir ofte «bortdømt».

- Du må skaffe deg et navn. Sånn er det. Og alle vet at det er sånn. Jeg lever med det, sier Stöckl.

Droppet NRK

Verst var dagen for Daniel-André Tande, Anders Fannemel og Robin Pedersen. De tre kom ikke til andre omgang. Tande var på grensa til å være fullstendig knust da han ruslet ut av bakken. Han har vært Norges desidert beste hopper de to siste åra.

Etterpå ville han ikke snakke med NRK. Derimot sa han noen ord til tre andre journalister som sto og ventet på sletta:

- Jeg har ingen forklaring på hvorfor det ble som det ble. Jeg syntes det kjentes bra ut. Men det var ikke noe energi i hoppet, sa Tande, mens det tydelig kokte i topplokket.