Klæbo vant i Ruka

Råsterke Klæbo rystet verdenseliten igjen: - Enormt

Vant på sprint fredag. Lørdag tok han 15 kilometeren. Plutselig er Klæbo best på distanse også.

IMPONERER: Johannes Høsflot Klæbo forbløffer lagkameratene. Lørdag vant han 15 kilometeren i Ruka. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IMPONERER: Johannes Høsflot Klæbo forbløffer lagkameratene. Lørdag vant han 15 kilometeren i Ruka. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo satte verdenseliten på plass fredag, da han avgjorde sprinten etter 100 meter.

Lørdag viste han at det ikke bare er i sprint han kan herje. På 15 kilometer klassisk bare økte og økte 21-åringen forspranget til resten, og vant til slutt med 15.3 sekunder ned til Didrik Tønseth på andreplass. Finske Iivo Niskanen endte på tredjeplass, 17.7 sekunder bak.

Dermed har det blitt storeslem for unggutten, som har to seiere på sesongens to første verdenscuprenn. Dermed leder Klæbo minitouren, og avslutter den med en god avstand ned til andremann på søndagens jaktstart.

- Jeg har vansker for å finne ord for hva han leverer i dag. Det er enormt. Han er en løper som har tatt enorme steg, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

- Jeg var litt overrasket selv. Når man kjemper om en seier klarer man ikke å la være å gi alt. Det her henger høyt. det er ikke hver dag man kjemper om seieren i intervallstart. I dag gikk stort sett alene også og måtte gjøre jobben selv. Da er det litt ekstra stas, sier Klæbo til NRK.

SOLID: Didrik Tønseth. Foto: Bildbyrån
SOLID: Didrik Tønseth. Foto: Bildbyrån Vis mer

Åpnet rolig

Unge Klæbo pangåpnet. 21-åringen tok ledelsen på åpningspunktet med 2.1 sekunder, foran Sergej Ustjugov. De andre norske gutta åpnet relativt rolig, og la seg rundt ti sekunder bak.

Bak kom derimot russiske Alexander Bolsjunov, som tok ledelsen på åpningspunktet.

Klæbo økte sin ledelse til 6 kilometer. Ustjugov hadde tapt hele 17 sekunder, og Klæbos forsprang til andremann, Aleksej Tsjervotkin, var på seks sekunder. Bolsjunov hadde også tapt, og var plutselig tre små tideler bak Klæbo.

- Åh, for et potensial, sukket NRK-kommentator Jann Post underveis.

UTSLITT: Johannes Høsflot Klæbo tok ut alt da han vant 15 kilometeren. Foto: Bildbyrån
UTSLITT: Johannes Høsflot Klæbo tok ut alt da han vant 15 kilometeren. Foto: Bildbyrån Vis mer

Klæbo-stilen

Han hadde åpenbart et ekstra gir inne, og løp opp den siste bakken i den etterhvert kjente stilen.

I mål var han hele 15 sekunder foran Didrik Tønseth.

Bolsjunov fortsatte å tape til den norske 21-åringen. Dermed kunne han ikke true Klæbo i kampen om seieren.

- Det er helt vanvittig imponerende. Det han gjorde i går var skihistorie, så går han og gjør dette i dag. Det er helt ekstremt imponerende, sier Martin Johnsrud Sundby, åttendeplass, til NRK.

Didrik Tønseth gjorde et godt løp etter å ha trøblet litt foran sesongen, da han blant annet pådro seg en hjernerystelse etter å ha krasjet på rulleski i høst.

- Det var vanvittig artig. Det er lenge siden kroppen har fungert så bra. Det var en blytung høst, så jeg er nesten litt rørt i dag. Jeg får litt roa på meg, sier Tønseth.

Emil Iversen ble nummer sju, fulgt av Martin Johnsrud Sundby på en åttendeplass.

- Kroppen var ikke helt rå i dag. Jeg trøblet litt med underlaget. Da blir det et stykke unna en topp-prestasjon i dag, sier Sundby til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer