- Rått blodslit

EDMONTON (Dagbladet): Etter lekkasjer om en av konkurrentenes løpstaktikk på e-post til sin egen internettside, løp Marius helt bevisst i tet i 3700 meter i går. Men han vet ikke om han hadde gjort det samme om igjen. Det gjorde nemlig veldig vondt.

Den høye farten holdt til finaleplass og belønning fra trener Frank Evertsen: To splitter nye fagbøker om trening.

Som førstemann siden John Halvorsen nådde finalen på 5000 meter i Seoul-OL i 1988, har Norge en mannlig løper i en VM-finale på 5000 meter. Marius Bakken løp i mål som nummer sju på tida 13.32.34 i det første kvalikheatet. Det holdt til finaleplass med solid margin. Bare vinneren fra det andre heatet var raskere enn de sju første fra heat nummer en.

- Helt etter boka. Jeg er strålende fornøyd, sier Marius Bakken, som sjøl sørget for å holde farta oppe i sitt eget heat i 3750 meter.

Trener Frank Evertsen smiler like bredt. Han fylte 32 år i går, og fikk gaven han hadde ønsket seg mest av alt.

- Dette løpet er det beste Marius har gjort noengang, sier Evertsen til Dagbladet.

Med andre ord bedre enn Bakkens norske rekord på 13.09.19 fra Bislett.

Fikk bøker

Mens Evertsen fikk bløtkake, fikk Bakken medbrakt gave fra treneren. Evertsen tar doktorgraden i treningsfysiologi, og da han landet i Edmonton hadde han med seg noe i kofferten han visste Bakken ville like.

- Jeg hadde med meg to helt nye fagbøker han ikke hadde sett før. Jeg plukket fram bøkene og sa: «Se her, Marius».

Bakken er en hund etter løps- og treningslitteratur, og reagerte som Evertsen ventet. Løperen nærmeste krevde å få bøkene for avlesing straks. Men måtte pent vente.

- Jeg sa «Nei, disse skal du få etterpå - om du når finalen», sier Evertsen.

Med andre ord: En variant over det bonden som motiverer trekkdyret med gulrøtter for å få ham til å ta i...

Fikk tips

Og løpe, det gjorde Marius til gagns i går. Da skuddet smalt, gikk han rett til tet, og dro rett fra feltet med fem løpere gode for tider under 13 blank. Etter en førsterunde på 62 sekunder (tilsvarer sluttid på 12.55) ledet Bakken med 25 meter. Ei runde seinere var ledelsen nesten 40 meter.

Da hadde han fått følge av iren Mark Caroll. Som hadde planlagt å gjøre det samme som Bakken: Dra fra feltet fra start for å komme med på tid. Men Caroll visste ikke at Bakken i flere dager hadde kjent til taktikken hans.

- Jeg visste at Caroll hadde planer om å dra fra feltet fra start. Det fikk jeg tips om på internettsida mi, sier Bakken, som har 470000 treff i måneden på sida si (mariusbakken.com).

- 25 prosent fra Norge, resten fra utlandet - mest fra USA, sier Bakken.

God avslutning

Etter 3750 meter - 750 meter seinere enn forventet - kom løpsfantomene fra Etiopia, Kenya og Algerie opp og tok over teten. Da de satte opp tempoet halvannen runde seinere, viste Bakken hva som bor i ham. Mens Caroll slapp, satte Bakken inn et nytt gir, og holdt følge. De siste 150 meterne passerte han to mann.

Isaac Viciosa fra Spania ble passert med fem hundredeler på målstreken. Viciosa har 3.30.94 som pers på 1500 meter. At Marius slår en slik løper i spurten, beviser at det ikke er toppfarta han mangler for å følge de afrikanske verdensenerne helt inn. Men han trenger flere års hard trening for å ha krefter igjen når spurten går.

Slik forklarer Marius Bakken hvordan løpsopplegget ble valgt:

- Vi ble enige om løpsopplegget i går kveld da vi fikk heatoppsettet. Jeg, Frank og Ståle Jan (manager Frøynes) gikk opp på John Ertzgaards rom, og snakket i halvannen time. Det var tre ting som gjorde at jeg valgte å gjøre det slik: For det første var jeg satt opp i første heat. Derfor kunne jeg ikke løpe på tid. For det andre var det to etiopere, to kenyanere og en algerier i mitt heat som jeg regnet som soleklart bedre enn meg. Dessuten løp franskmannen Sghyr i det andre heatet, og han pleier å være en fartskanin.

Og i tillegg hadde altså Bakken fått tipset om Carolls taktikk.

- Blodslit

- Jeg visste at det kom til å bli et blodslit. Det passet perfekt at Caroll kom opp tidlig og dro sammen med meg. Da han kom opp på siden av meg, sa han: «Let's go away, Bakken».

Det gjorde de to.

- Jeg visste at dette ville gjøre veldig vondt. Hadde jeg vært noen år eldre og litt mer erfaren, så er det ikke sikkert på at jeg hadde gjort dette her igjen. Men det er ingen vits i å ligge der bak og hvile for så å ryke ut, sier Bakken, som blødde fra leggen etter at piggen til heatvinner Saidi-Sief fra Algerie traff ham etter rundt 3000 meter.

Mer i høyden

For trener Frank Evertsen er finaleplassen et bevis på at det kompromissløse treningsarbeidet, med mye høydetrening, fungerer perfekt for Marius.

- Det eneste som betyr noe, er hvordan Marius reagerer. Generelle forskningsresultater og hva andre måtte mene er meg klinkende likegyldig, sier Evertsen, som varsler flere nye steg i Marius' treningsarbeid før neste sesongs EM i München, der de skal forsøke å kopiere Are Nakkims EM-gull fra 1991. Blant annet blir det sannsynligvis enda mer høyderelatert trening, og lengre opphold i varmere strøk på forsesongen.

Idrettssjef Per Øyvind Mørk er imponert over Bakken:

- Han er en tøff gutt. Eller - han begynner vel å bli en mann nå, i løpssammenheng.

BAKKEN I TET:</B> Marius Bakken (23) satte opp et dødelig tempo fra start, og ble belønnet med finaleplass på 5000 meter som den eneste nord for Spania. Han får følge til fredagens finale av tre etiopere, tre kenyanere, to marokkanere, to spanjoler, en amerikaner og to franskmenn, som tidligere løp for Marokko.
<B>SPARKET TIL BLODS:</B> Marius Bakken tørker vekk blod etter å ha blitt truffet av piggskoene til Ali Saidi-Sief fra Algerie.