Lahti-VM 2017:

Rått bra: Stol alltid på norske hoppere!

Selvsagt holdt medaljerekka. 

SØLVLAGET: Norsk hoppsport leverer igjen. VM-sølv til Anders Fannemel, Johann Andre Forfang, Daniel Andre Tande og Andreas Stjernen. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
SØLVLAGET: Norsk hoppsport leverer igjen. VM-sølv til Anders Fannemel, Johann Andre Forfang, Daniel Andre Tande og Andreas Stjernen. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert


AV OG TIL må idrettslederne selv forklare hvor bra de egentlig gjør det i sporten sin. Som Clas Brede Bråten; den sterke, samlende hoppsjefen som på denne lørdagskvelden minnet TV-seerne om at Norge var eneste nasjon som hadde tatt medalje i hvert mesterskap siden 2003.

I løpet av disse årene har det vel vært hoppere fra andre land som har fått de største overskriftene i sporten. Tyskere, østerrikere, slovener og så polakkene da. De ble belønnet med sitt første laggull i kveld.

Men Norge var med, og har altså alltid vært det. Selv om du ikke helt har fått det med deg.

FOR der norsk hoppsport forlengst har tapt mediakampen mot langrenn og skiskyting, er det mer enn håp:

  • Midt i en sesong med for variable resultater har sporten fått både en frontfigur i Daniel Andre Tande, en kvinnelig stjerne i Maren Lundby og enda en VM-medalje.

Og sjelden har en sølvmedalje kommet til akkurat rett tid.

TIL uka begynner sportens nye hjemlige storsatsing "Raw Air"; en sammenhengende hoppfest fra Oslo, via Lillehammer og Trondheim og til legendariske Vikersund. Da ville det passet dårlig å reise fra Lahti med bare et par nesten-renn der Maren Lundby og Andreas Stjernen misset medalje på sistehoppet.

Nå går det i stedet an å lokke publikum med et lag som flyr som best i de største bakkene. For det var denne endringen som gjorde at Norge snudde den svake starten i normalbakken til to flotte renn både individuelt og i lagkonkurransen.

DET skjedde til og med etter noen dagers usikkerhet rundt kollapsen til Johann Andre Forfang foran mix-rennet. Der besvimte Tromsø-gutten på grunn av spenningen, men sørget selv for at dette ble en spekulasjon rundt hoppernes vektgrenser.

Selve episoden var ubehagelig nok, men ikke praten etterpå. I en så slankeutsatt idrett må spørsmålene om vekt bare få komme. Dess mer åpent, dess bedre. Det er utgangspunktet for å beskytte den fine balansen som hoppingen selv har sørget for gjennom sine nye regler for forholdet mellom vekt og lengde på skia.

DA passet det at hovedpersonen selv utnyttet den lumske Lahti-vinden i kveld maksimalt og satte nedslag på ny bakkerekord. Forfang er gutt for de lengste svevene. Han har mot og teknikk for det, og riktig vekt. Det siste i beste mening.

Det var dette rekordhoppet som sendte Norge rett inn i medaljekampen etter en ujevn førsteomgang:

- Nå trenger vi bingoforhold, vurderte Forfang selv sjansene for de to siste norske hopperne i konkurranse om sølvet med Østerrike og Tyskland, men der undervurderte han laget sitt.

Både Daniel Andre Tande og Andreas Fannemel hoppet stødig på det vante høye nivået. Akkurat som Anders Fannemel med dyktighet hadde reddet inn en sjanseseilas, og altså Forfang selv hadde brukt sine gode evner til å få hver centimeter ut av godt hoppvær.

DETTE er den egentlige kvaliteten i det fine hopplandslaget vårt, og det kan miljøet være stolt av.

Slike er det fortsatt god grunn til å stole på norsk hopping. Om ikke hvert eneste renn er rått bra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer