Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rått rykk

RAMSAU (Dagbladet): Ett rått rykk og Bjarte Engen Vik var verdensmester. For Samppa Lajunen klarte ikke å svare i den siste motbakken av VM-løypa: - Derfra og inn var jeg bare lykkelig, sier Bjarte.

Etter hopprennet var avstanden mellom gullvinneren og Lajunen 30 sekunder i finnens favør.

Allerede etter én kilometer hadde Bjarte tatt inn 10 sekunder. Ved passering tre kilometer var de to likt.

- Drøyt to kilometer fra mål ga jeg alt. Da jeg snudde meg, var Lajunen borte. Først trodde jeg at han hadde falt. I stedet hadde jeg rett og slett kjørt fra ham, sier Bjarte Engen Vik etter sitt første individuelle VM-gull.

- Sjanseløs

Lajunen skjønte med én gang at gullsjansen hans røk der og da.

- Da Bjarte også forsvant i utforbakken, forsto jeg at det bare kunne bli sølv. Han hadde bedre glid enn meg, og var umulig å ta igjen, sier Samppa Lajunen.

Etter seieren skamroste Bjarte Engen Vik de lynraske Madshus-skiene sine.

- Jeg liker sørpeføre, og hadde suverent best glid. Lajunen gikk fort i motbakkene, men sakket etter i alle utforkjøringene, sier Bjarte Engen Vik.

I den hektiske tida etter hopprennet, rakk han å teste tre forskjellige skipar.

- Godskiene jeg valgte, utmerket seg. Både smøreren vår, Jan Erik Bjørn, og Madshus-teamet har gjort en kjempejobb med skiene. Jeg bestemte meg for gullskiene 20 minutter før start, og har faktisk ikke brukt dem før i renn denne vinteren, sier Bjarte Engen Vik.

Får 70000 kr.

Ifølge Lars Hanstad i Madshus hadde gullskiene grov struktur uten riller.

- Han får litt i underkant av 70000 kroner for seieren. De pengene har Bjarte ærlig fortjent, sier Lars Hanstad.

Etter hopprennet fryktet Bjarte Engen Vik at 30 sekunder kunne bli i meste laget å ta inn på Lajunen.

- Samtidig visste jeg at formen var bra, og at jeg hadde gode ski. Mens hoppingen min var 90 prosent, klaffet det 100 prosent i løypa. Den beste 15-kilometeren jeg noen gang har gått, sier Bjarte Engen Vik.

Kom for seint

Forberedelsene til gulløpet var derimot helt lik null.

- Etter hopprennet (nummer fire) skulle jeg på dopingkontroll, men kom et kvarter for seint på grunn av alle intervjuene. Da hadde jeg 50 minutter igjen til langrennsstarten.

- Heldigvis fikk jeg snike i køen. Da jeg sto på startstreken, hadde jeg verken fått sett på resultatlista eller lagt opp noen taktikk for langrennet, sier verdensmester Bjarte Engen Vik.

Da han gikk i mål i klassisk stil, runget «Seier'n er vår» over skistadion i Ramsau. Endelig var medaljesamlingen hans komplett.

- Nå vil jeg også vinne lagkonkurransen og sprinten. Etter den flotte starten, er målet å ta tre gull, sier kombinertkongen Bjarte Engen Vik.

RÅTASS:</B> Selv ikke Bjarte Engen Vik trodde han hadde så mye krutt igjen i beina.
<B>LURING:</B> Bjarte Engen Vik fikk ikke lagt taktikken på forhånd. Men i den siste motbakken skjønte han at rykket måtte settes inn.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media