Rått!

SOLDIER HOLLOW (Dagbladet): - Jeg fikk høre av treneren min at jeg var den beste på oppløpet av alle, så da var det bare å stole på det, sier Tor Arne Hetland. Resten er rå skihistorie.

Tor Arne Hetland er Kongen av sprint. Det markerte han med å sette foten på ryggen til Christian «Zorro» Zorzi og brøle rett etter målgang.

- Jeg bare fikk et innfall, ble helt tulling i hodet, litt Gummi-Tarzan, ler Hetland.

For italienerne kan bare stjele navn fra så mange tegneseriehelter de vil. Når gutten fra Helleland står på startstreken, hjelper ingenting.

- Hvis jeg skulle være en tegneseriefigur, så måtte det bli Pondus, smiler Tor Arne.

Pondus er en hverdagshelt med skråblikk på livets kuriositeter.

- Derfor er jeg kanskje like mye fetter Anton, ler han.

Taktikk

I målområdet stod lagkameratene og applauderte opptrinnet med latter.

- Typisk Tor Arne. Han er alltid hjernen bak skøyerstrekene. Han er rå på kinaputter, bra at han ikke hadde dem med i dag, ler Anders Aukland.

Men det er neppe flaks som sendte Hetland øverst på sprintpallen i Soldier Hollow i går. Han forsvarte det suverene gullet fra Lahti-VM på en like overlegen måte i går kveld. Han var taktisk overlegen i alle fasene av løpet. Planen var å komme bakfra i siste svingen, for så å komme som nummer to på oppløpet.

Dagbladets bilde av Hetland i siste sving sier alt om hvor viktig kampen om posisjonenen ut på oppløpet er i sprint. Tyskerne la etter løpet inn protest på Hetland. De mente han hadde hindret Peter Schlickenrieder like etter svingen. Heldigvis avviste juryen problemstillingen. Ingen i verden kunne ha hindret Tor Arne i å ta gullet i går. Schlickenrieder sjøl var glad for det.

- Jeg trodde først jeg ble hindret, men fikk vite etterpå at alt var greit. Da mente jeg at vi ikke burde protestert i det hele tatt.

Reindyrker sprint

Sjøl var han nesten litt spak da han møtte pressen etter blomsterseremonien.

- Jeg synes nesten det var større å bli verdensmester i Lahti i fjor.

Hetland sjarmerte også den internasjonale pressen da han vurderte sprintøvelsens status i langrennsverden.

- Sprint er en bra øvelse for langrennssporten. Det er så enkelt å følge med på at selv amerikanerne kan skjønne det, sa han til stor latter for forsamlingen.

Han vurderer også å reindyrke seg som sprinter.

- Ja, hvis jeg må velge, så er det ikke usannsynlig at jeg velger sprint. Men jeg håper jeg greier å henge med på å gå vanlig langrenn litt til. Det er det jeg helst vil.

Blant gutta

At han nå har to strake gull i mesterskap, imponerer mange. Utenom hovedpersonen sjøl.

- Det skal mer til enn et gull for å bli stor i Norge, men nå er jeg jo der, sammen med de gamle gode gutta, smiler Hetland.

<B>BERØMT SCENE? Hetland triumferer ved å sette foten på sølvvinner Zorzi, som for andre gang i dette OL tapte innspurten mot en nordmann.
<B>TOK INNERSVINGEN: Hetland lekte seg videre fra prologen, kvartfinalen og semifinalen. I finalen la han seg strategisk til på 3. plass. Men på oppløpet - det lange oppløpet som Hetland har snakket og tenkt på i et år allerede - var det ingen som kunne stille opp noe mot hans eminente teknikk og rå kraft.
VERDENS RASKESTE SKILØPER: Tor Arne Hetland.