Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rått!

SOLDIER HOLLOW (Dagbladet): - Jeg fikk høre av treneren min at jeg var den beste på oppløpet av alle, så da var det bare å stole på det, sier Tor Arne Hetland. Resten er rå skihistorie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tor Arne Hetland er Kongen av sprint. Det markerte han med å sette foten på ryggen til Christian «Zorro» Zorzi og brøle rett etter målgang.

- Jeg bare fikk et innfall, ble helt tulling i hodet, litt Gummi-Tarzan, ler Hetland.

For italienerne kan bare stjele navn fra så mange tegneseriehelter de vil. Når gutten fra Helleland står på startstreken, hjelper ingenting.

- Hvis jeg skulle være en tegneseriefigur, så måtte det bli Pondus, smiler Tor Arne.

Pondus er en hverdagshelt med skråblikk på livets kuriositeter.

- Derfor er jeg kanskje like mye fetter Anton, ler han.

Taktikk

I målområdet stod lagkameratene og applauderte opptrinnet med latter.

- Typisk Tor Arne. Han er alltid hjernen bak skøyerstrekene. Han er rå på kinaputter, bra at han ikke hadde dem med i dag, ler Anders Aukland.

Men det er neppe flaks som sendte Hetland øverst på sprintpallen i Soldier Hollow i går. Han forsvarte det suverene gullet fra Lahti-VM på en like overlegen måte i går kveld. Han var taktisk overlegen i alle fasene av løpet. Planen var å komme bakfra i siste svingen, for så å komme som nummer to på oppløpet.

Dagbladets bilde av Hetland i siste sving sier alt om hvor viktig kampen om posisjonenen ut på oppløpet er i sprint. Tyskerne la etter løpet inn protest på Hetland. De mente han hadde hindret Peter Schlickenrieder like etter svingen. Heldigvis avviste juryen problemstillingen. Ingen i verden kunne ha hindret Tor Arne i å ta gullet i går. Schlickenrieder sjøl var glad for det.

- Jeg trodde først jeg ble hindret, men fikk vite etterpå at alt var greit. Da mente jeg at vi ikke burde protestert i det hele tatt.

Reindyrker sprint

Sjøl var han nesten litt spak da han møtte pressen etter blomsterseremonien.

- Jeg synes nesten det var større å bli verdensmester i Lahti i fjor.

Hetland sjarmerte også den internasjonale pressen da han vurderte sprintøvelsens status i langrennsverden.

- Sprint er en bra øvelse for langrennssporten. Det er så enkelt å følge med på at selv amerikanerne kan skjønne det, sa han til stor latter for forsamlingen.

Han vurderer også å reindyrke seg som sprinter.

- Ja, hvis jeg må velge, så er det ikke usannsynlig at jeg velger sprint. Men jeg håper jeg greier å henge med på å gå vanlig langrenn litt til. Det er det jeg helst vil.

Blant gutta

At han nå har to strake gull i mesterskap, imponerer mange. Utenom hovedpersonen sjøl.

- Det skal mer til enn et gull for å bli stor i Norge, men nå er jeg jo der, sammen med de gamle gode gutta, smiler Hetland.

<B>BERØMT SCENE? Hetland triumferer ved å sette foten på sølvvinner Zorzi, som for andre gang i dette OL tapte innspurten mot en nordmann.
<B>TOK INNERSVINGEN: Hetland lekte seg videre fra prologen, kvartfinalen og semifinalen. I finalen la han seg strategisk til på 3. plass. Men på oppløpet - det lange oppløpet som Hetland har snakket og tenkt på i et år allerede - var det ingen som kunne stille opp noe mot hans eminente teknikk og rå kraft.
VERDENS RASKESTE SKILØPER: Tor Arne Hetland.
Hele Norges coronakart