Mutert utgave av corona sprer seg

Raymond Johansen: - Galskap

Reagerer kraftig på regjeringens verdenscup-ja.

REAGERER: Byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
REAGERER: Byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 74 200 +690
mutantsmittet1 630
døde 633 +1
påvist smittet 116 000 000+447.8K
døde 2 580 000 +10.0K
Se mer

Raymond Johansen (Ap) i Oslo er kritisk til at regjeringen åpner for verdenscup i Norge:

- Samme dag som vi har stor bekymring rundt det nye muterte viruset, går regjeringen på tvers av signaler fra Helsedirektoratet og Oslo kommune og åpner opp for verdenscup i Norge. Dette reagerer jeg kraftig på, sier Johansen i en pressemelding.

Det var fredag at regjeringen gikk imot helsedirektoratets anbefaling og ga grønt lys til at det kan arrangeres verdenscup i Norge - med forbehold.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja sier at kommunene som etter planen skal avholde verdenscup, også må samtykke til at disse kan finne sted.

- Har de ikke lært?

Johansen mener det vil sette Oslo kommune i en krevende situasjon.

- Regjeringens beslutning innebærer at de åpner opp for en rekke konkurranser i Holmenkollen mot Oslo kommunes ønsker og anbefalinger. Det vil sette oss i en krevende situasjon, og vi må vurdere å stenge kollektivtransporten til Holmenkollen, og områder i Marka for innbyggerne våre. Har ikke regjeringen lært noe på et år? Også i fjor, da viruset nettopp var kommet til Norge, åpnet regjeringen for verdenscup i Holmenkollen mot råd og ønsker fra Oslo kommune, sier han videre.

Byrådslederen mener vi ikke bør ta noen sjanser, særlig nå som det har kommet mutantvirus til Norge.

- Nye og muterte varianter av viruset brer om seg i verden, og har kommet til Norge. Vi er i en krevende og usikker situasjon nå, og vi bør ikke ta noen sjanser. Nå må fokus være å unngå smittespredning og belastning av helsetjenesten, og ikke utsette befolkningen for unødig risiko. Derfor synes jeg det er galskap at regjeringen åpner for verdenscup i Norge nå, avslutter Johansen.

Overfor NTB slår Johansen fast at det kan bli aktuelt å stoppe verdenscuprennene i nordiske grener (Kollen-helga) og skiskyting i Holmenkollen.

Det er planlagt verdenscuprenn i nordiske grener i Holmenkollen fra 12. til 14. mars. Påfølgende uke, fra 18. til 21. mars, skal verdens beste skiskyttere konkurrere i anlegget.

Mutert virus i Nordre Follo

Det britiske mutantviruset har fått spre seg i kommunen Nordre Follo, som nå innfører en full nedstenging. To personer er bekreftet døde etter å ha blitt smittet av det muterte viruset.

Innførselen av det muterte viruset er knyttet til direkte innreise fra Storbritannia, opplyste kommunen i går.

- Dette er en alvorlig situasjon, konstaterer kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold.

Raja sa følgende på fredagens pressekonferanse:

- Ideelt sett skulle vi ønske vi kunne ta denne beslutningen om noen uker fram i tid, når vi vet mer om effekten og tiltakene som samfunnet har nå, men av hensyn til skiforbundet og idretten og deres planlegging, har vi måttet ta en avgjørelse nå. Det innebærer imidlertid at det er klare krav knyttet til dette, og vi tar et klart forbehold om at unntaket kan trekkes tilbake, sier Raja, som peker på at det klare forbeholdet gjelder «endringer i smittesituasjonen på det tidspunktet arrangementet finner sted».

Samtidig sa Raja dette om den generelle situasjonen:

- Det er lys i enden av tunnelen. Det er vaksine og vi har begynt vaksineringen, krafttak for å få kontroll over smitten. Jeg er stolt over kulturen og idretten som er med på dette krafttaket. Det som er viktig nå, er å finne den riktige balansen. Hva kan vi åpne og hvordan, samtidig som vi har kontroll. Liv og helse vil komme først, i alle vurderinger.

Les mer om saken her:

Status vaksinasjon Full oversikt

377 566 (7.0%)i Norge har fått dose nr 1
200 675 (3.74%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer