AVGJORDE: Sölvi Ottesen scoret målet som sendte FCK til Champions League takket være bortemålet på Lerkendal. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
AVGJORDE: Sölvi Ottesen scoret målet som sendte FCK til Champions League takket være bortemålet på Lerkendal. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

RBK et tverrliggerskudd fra grovt fotballran

FCK kjørte tidvis over RBK, men Roar Strand var millimetere fra å bli helt.

|||KØBENHAVN (Dagbladet): FC København - Rosenborg 1-0, 2-2 sammenlagt (FCK videre på bortemål).

Før pause ble Rosenborg regelrett rundspilt i København i kveld. Det var liten tvil om at det var vertskapet som mest fortjente plassen i Champions League.

De scoret også det målet de trengte etter 33 minutter. Da hadde de allerede hatt en i stanga, og de satte en til i stolpen rett etter målet.

I andre omgang jevnet oppgjøret seg ut, og med tre minutter igjen av ordinær tid var det superveteran Roar Strand som var nær å gjennomføre et fotballran i Kongens by. Men FCK-keeper Johan Wiland slo avslutningen hans i tverrliggeren.

- Vi trenger enda mer dyktighet for å hevde oss i Europa. Jeg ser litt fotballfaglig på det, det er lov å bruke hodet, ikke bare hjertet. Og da tror jeg det var det riktige laget som gikk videre til Champions League, sier Nils Arne Eggen på pressekonferansen etter kampen.

Dermed blir det Europa League for Rosenborg denne høsten. Ståle Solbakkens FCK er klare for den aller gjeveste europacupen.

Rett i angrep Både Ståle Solbakken og Nils Arne Eggen hadde på forhånd varslet om to lag som ville gå offensivt til verks i Parken i kveld. Og før det var gått ett minutt hadde de hatt hver sin sjanse.

Rosenborg gikk rett i angrep, og etter bare noen sekunder fikk Trond Olsen kampens første sjanse. Skuddet gikk rett på keeper.

Bare sekunder etterpå var FCK farlig frampå, men deres første gigantsjanse kom etter to og et halvt minutt:

Jesper Grønkjær fintet vekk Markus Henriksen og kom til innlegg. Ballen havnet til slutt hos Cesar Santin, som snudde seg og satte ballen i stolpen bak Daniel Örlund.

Utspilt Hjemmelaget spilte til tider ut RBK i åpningen, og etter elleve minutter var de bare en svak avslutning fra Pospech unna ledermålet.

UTSLÅTT: Det ble ikke noe nytt Champions League-eventyr på Nils Arne Eggen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
UTSLÅTT: Det ble ikke noe nytt Champions League-eventyr på Nils Arne Eggen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Men også Rosenborg fikk muligheter, og like før et kvarter var spilt, var Rade Prica bare litt for forsiktig da han forsøkte å lobbe over Johan Wiland i FCK-målet.

Trond Olsen fikk også en sjanse, men valgte å skyte fra distanse - og rett på keeper igjen. Det samme gjorde Per Ciljan Skjelbred.

Martin Vingaard var en hårsbredd unna å breiside inn en ball som falt ned i beina på ham etter 21 minutter, men skuddet gikk rett til side for RBK-målet.

To minutter seinere driblet Rade Prica seg elegant inn langs dødlinja. Wiland ga retur på skuddet fra skrått hold, men Skjelbred rakk ikke helt fram på returen.

Markeringssvikt Etter 33 minutter kom ledermålet, og det skjedde på slurvete markeringsarbeid på et langt innkast. Mikael Lustig lot Sölvi Geir Ottesen, som er i Islands tropp mot Norge neste uke, stige til værs å nikke uforstyrret i nettet.

Før det var gått to minutter hadde Vingaard satt FCKs andre skudd i stanga for kvelden.

I denne perioden var Rosenborg fullstendig på hæla, men klarte av og til å yppe seg. På en heldig dag kunne de fått straffe da Markus Henriksen like før pause ble dyttet i ryggen, men kampens tyske dommer Felix Brych blåste ikke.

I stedet fikk vertene kontre, og kom i overtall fire mot to uten å klare å sette ballen i mål. Rosenborg var mildt sagt heldige som bare lå under med ett mål til pause.

Inn med rutinen I pausen tok Rosenborg ut 19-åringen Simen Wangberg, flyttet Vadim Demidov ned på vant stopperplass og satte inn 40 år gamle Roar Strand. Dermed økte snittalderen i RBK-elleveren med nesten to år.

- Det var ikke feil å spille med Wangberg fra start, han klarte seg bra. Men Demi klarte ikke spille sentralt, sier Eggen til Viasat.

Det første kvarteret etter pause klarte også Rosenborg å demme opp for råkjøret fra danskene, men i det 60. minutt var det bare nok et lite under som gjorde at FCK ikke økte ledelsen.

DEPPET: Markus Henriksen og Vadim Demidov må nøye seg med Europaligaen. Foto: ALEKSANDER ANDERSEN / Scanpix
DEPPET: Markus Henriksen og Vadim Demidov må nøye seg med Europaligaen. Foto: ALEKSANDER ANDERSEN / Scanpix Vis mer

Santin skulle bare skli ballen i mål, men på ufattelig vis sendte han den i fanget til en egentlig utspilt Daniel Örlund.

Snittalderen og rutinen steg ytterligere da Skjelbred gikk ut med smerter i låret, og ble erstattet av Fredrik Winsnes.

Dame N'Doye headet over RBK-målet på en god sjanse ti minutter seinere.

Men på dette tidspunktet hadde kampen jevnet seg betraktelig ut, og en RBK-utlikning virket plutselig ikke like umulig.

Og tre minutter før full tid så det umulige ut til å skje, da Steffen Iversen spilte en stikker inn til Roar Strand, men FCK-keeper Wiland fikk slått avslutningen fra veteranen i tverrliggeren.