TAP MOT STABÆK: Måten Rosenborgs tapte på mot Stabæk er skremmende, skriver Morten Pedersen.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
TAP MOT STABÆK: Måten Rosenborgs tapte på mot Stabæk er skremmende, skriver Morten Pedersen. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

RBK-fotballen i ferd med å råtne på rot

Morten P. kommenterer.

RBK -Stabæk 2-3.

2-3 FOR STABÆK er bare (enda) et tankekors for Per Joar Hansen. Måten Rosenborgs tapte på er derimot skremmende.

Utenfor Moldes nedslagsfelt i Møre og Romsdal er Rosenborg de flestes favoritt til seriegullet 2014. Ut over de som virkelig bryr seg i Bærum kommune er Stabæk stort sett alles dumpekandidat.

OG JEG SIER ikke at det ikke blir sånn når vi skriver november — til det har jeg sett for mange vinterkamper hvis resultater viser det stikk motsatte av det du får når alvoret begynner. Men — og dette er enda en trøst til de som i løpet av den kommende uka vil henge opp mange nedrykkstruende eksperttips på garderobedør på Nadderud:

Per dato ser det ikke sånn ut.

DET SOM SYNES positivt for Stabæk er ditto elendig for Rosenborg. Og enda verre; når årets største favoritt møter Viking på Lerkendal til lørdag har de 1-3 for Odd, 1-1 mot Kalmar og 2-3 for Stabæk som de tre siste resultatene. Til å leve med om det bare hadde vært tall gjennom vinteren, men det er det selvfølgelig ikke.

Og det er innholdet, eller mangelen på sådant, som er bekymringen.

DA PER JOAR HANSEN ble ansatt før fjorårssesongen fikk han jobben på et klubbvedtak om at Rosenborgs fotball skulle tilbake til røttene - til Nils Arne Eggens storhetsperiode da klubben regjerte i Norge og sjokkerte i Europa. I fjor viste det seg å være vanskeligere gjort enn bestemt. I vinter har det syntes å være enda mer vrient. For det er ikke Rosenborgs røtter slik vi kjenner dem jeg har sett på La Manga og mot Stabæk i denne generalprøven.

Det er snarere en slags kvasifotball i ferd med å råtne på rot.

Der (nesten) ingenting stemmer.

NAVN FOR NAVN har Rosenborg en løperrekke (angrep) de fleste misunner dem. Satt sammen av Nicki Bille Nielsen til høyre, Alex Søderlund i midten og Riku Riski på venstrekanten var de knapt en trussel mot Stabæk. Og i min bok skyldes ikke det bare at RBK-angrepet hadde enda en dårlig dag på jobben, jeg tror like mye det handler om at spillerne ikke kler/behersker rollene de innehar.

At det er systemet og den vedtatte formasjonen som er Rosenborgs største offensive problem.

Fordi spillerne spilles ute av sine beste posisjoner.

NICKI BILLE ER ingen utpreget høyrekant, Riski ingen venstrekant og Søderlund ingen alenespiss. Det kan diskuteres om Morten Gamst Pedersen vil stortrives i en venstre indreløperrolle også. Men inntil videre synes Gamsten i hvert fall å være bedre enn de fleste rundt seg. Hvilket betyr at Mike Jensen, som ble stadig bedre da han kom høyere i banen forrige sesong, også sliter og ikke ser ut til å trives i den dype midtbanerollen.

Og at Mix Diskerud må bli bedre på alt.

AT STABÆK I perioder spilte seg ganske enkelt gjennom Rosenborgs ledd er også en grunn til bekymring. På La Manga i månedskiftet januar/februar etterlyste jeg en tydelig sjef i RBK-laget - en skikkele som kan ta tak i det når kollektivet skriker etter offervilje og lojalitet.

De trenger fortsatt en til å holde dem i øra.

FOR SÅ LENGE Stabæk finner veien gjennom eller over RBK-midten kan alle gjøre det. Også når det gjelder. Stabæk-spiss Frank Boli er kritisert for at han ikke scorer nok mål. Mot Rosenborg scoret 20-åringen to. Dermed ikke sagt at Stabæk vil avslutte jakten på en spiss.

Men det som har vært svakt i den siste tredelen av banen, og som trener Bob Bradley har jobbet med, var i perioder veldig bra mot Rosenborg.

At Rosenborg ikke evnet å skape et visst trøkk før det var for sent er et defensivt pluss Stabæk tar med seg til seriestart.

Fakta:

Rosenborg-Stabæk: 0-1 Frank Boli (16), 0-2 Michael Stephens (str. 31), 1-2 Morten Gamst Pedersen (34), 1-3 Frank Boli (44), 2-3 John Chibuike (85).

Rosenborg: Alexander Lund Hansen, Cristian Gamboa, Tore Reginiussen, Per Verner Rønning, Jørgen Skjelvik, Mix, Mike Jensen. Morten Gamst Pedersen, Nicki Bille Nielsen, Alexander Søderlund, Riku Riski.

Stabæk: Mande Sayouba, Ville Jalasto, Nicolai Næss, Stian Sortevik, Daniel Granli, Michael Stephens, Enock K. Adu, Anders Throndsen, Luc Kassi, Frank Boli, Craig Henderson.

NEDERLAG: RBK-trener Per Joar Hansen så sitt lag tape mot Stabæk ei uke for seriestart.
 Per Joar Hansen etter 2-3 tap for Stabæk.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
NEDERLAG: RBK-trener Per Joar Hansen så sitt lag tape mot Stabæk ei uke for seriestart. Per Joar Hansen etter 2-3 tap for Stabæk. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer