Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

RBK gir seieren til FFK, Lyn lar LSK vinne?

Gianluca Viallis teori - hvis Tippeligaen var italiensk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I italiensk fotball forventes det at lag som ikke har noe å kjempe for legger seg mot klubber som sårt trenger poeng i serieavslutningen.

Det skriver tidligere Italia-spiss og Chelsea-manager Gianluca Vialli i boka «The Italian Job».

Fenomenet skal være spesielt vanlig i Serie B, og Vialli hevder at mange bookmakere nekter å ta i mot spill der bare ett av lagene har behov for poeng.

- Faktisk regnes det som uhøflig og usivilisert hvis du ikke gir bort poengene når du ikke trenger dem selv, skriver Vialli i boka som kom ut tidligere i år.

I boka analyserer 42-åringen italiensk fotball - og intervjuer storheter som Jose Mourinho, Svennis, Fabio Capello og sir Alex Ferguson om ulikhetene i Europa.

Rasende tårer

Og han trekker fram den britiske sportsånden. Selv scoret Vialli for Chelsea mot Bolton i 1998. De blå vant 2-0 og med det resultatet rykket Bolton ned. Spillerne var trøstesløse på banen.

- Hadde de vært italienske ville tårene vært rasende tårer. Vi ville blitt stemplet som skurker fordi vi ikke ga dem resultatet de trengte, skriver Vialli.

SJEF FOR FLO: Gianlucia Vialli (t.h) skriver i boka «The Italian Job» at det er vanlig å tape med vilje for lag i nedrykksstriden i Italia. I Chelsea ga italieneren og spillere som Chris Sutton (t.v) alt. Foto: Scanpix/Reuters
SJEF FOR FLO: Gianlucia Vialli (t.h) skriver i boka «The Italian Job» at det er vanlig å tape med vilje for lag i nedrykksstriden i Italia. I Chelsea ga italieneren og spillere som Chris Sutton (t.v) alt. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Men i Premier League gis det alt for hvert eneste lille poeng. Akkurat som i Tippeligaen.

Tromsø-trener Steinar Nilsen har selv spilt i Italia, for Milan og Napoli. Han ser ingen grunn til å tvile på Viallis teorier.

- Jeg er litt overrasket over det han skriver, men hvis han er opplevd det så har jeg ingen grunn til å tvile på det. Vi prater om en opplevelsesrik herremann, sier Nilsen.

Selv opplevde han aldri at hans eget lag ga bort poeng i Italia.

- I Milan hadde vi alltid noe å spille for, og i Napoli jaget vi hele tida opprykk. Men det er nok flere uskrevne lover som gjelder i italiensk fotball, sier Nilsen til Dagbladet.no.

Han styrer ett av sju lag som er involvert i nedrykkstriden før den siste runden i Tippeligaen. Tromsø møter Vålerenga, som kjemper om bronseplassen.

De andre lagene i bunnstriden møter lag som bare kjemper om en plassering i Tippeligaen. Uten at Nilsen tror det vil ha noen betydning for kampene.

- Vi i norske klubber har en stor fordel, med den integriteten som finnes her til lands. Det er ingen norske fotballspillere som har lyst til å være dårlige og plassen på tabellen er viktig. Det er hele tida noe å spille for, sier Nilsen.

FEM ÅR I ITALIA: TIL-trener Steinar Nilsen spilte i Milan og i Napoli mellom 1997 og 2002. Han tror på Vialli, men har ingen egne erfaringer med at lag blir gitt poeng i italiensk fotball. Foto: Scanpix
FEM ÅR I ITALIA: TIL-trener Steinar Nilsen spilte i Milan og i Napoli mellom 1997 og 2002. Han tror på Vialli, men har ingen egne erfaringer med at lag blir gitt poeng i italiensk fotball. Foto: Scanpix Vis mer

Bare fair play i Norge

Han tror de norske holdningene er identiske med de Vialli møtte i Premier League.

- Noen annet enn fair play er umulig i norsk fotball. Alle spillerne spiller for sin egen framtid og det er gode holdninger.

Derfor tror han heller ikke det hadde blitt lettere mot VIF dersom osloklubben ikke var i medaljestriden.

- Vi må gå ut for å gjøre jobben selv, og fortsette klatringen på tabellen. Det hadde vært hyggelig. På søndag blir det full gass og fullt fokus, sier TIL-treneren.

Han tror TIL-fansen er litt som Napolis, de finnes i alle kroker av landet.

- Vi har hatt fantastiske opplevelser når vi spiller fotball sør i landet, med masse fans på kampene. Vi håper det skjer på Ullevaal også, at nordlendingene kommer for å støtte oss.

image: RBK gir seieren til FFK, Lyn lar LSK vinne?