Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik har det gått med trøndernes rekordjakt

RBK har kastet bort fire rekorder. Eggen ber konkurrentene skjerpe seg

Rosenborg var på vei mot tidenes mest suverene sesong i norsk toppfotball, men nå ryker rekordene på rekke og rad. 

POENGSTOPP: Anders Konradsen og Rosenborgs seiersrekke har stoppet opp etter at seriegullet var innkassert. Nå ryker flere rekorder. oto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
POENGSTOPP: Anders Konradsen og Rosenborgs seiersrekke har stoppet opp etter at seriegullet var innkassert. Nå ryker flere rekorder. oto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 24. september vant Rosenborg et rekordtidlig seriegull på Aker Stadion med hele fem runder igjen å spille. Det har ingen tidligere klart i Tippeligaens historie.

Dagbladet skrev da at Kåre Ingebrigtsens menn kunne sette ytterligere fem rekorder hvis de opprettholdt seiersfrekvensen i høst. I tillegg kunne Rosenborg overta tittelen som det lengstlevende laget i norsk toppfotball fra Lillestrøm om kanarifuglene hadde rykket ned.

- Den rekorden tenker jeg ikke noe på. Jeg vil ha Lillestrøm i Tippeligaen, sa Helland til Dagbladet.

- Men de andre rekordene vil jeg ha. Vi vil kapre poengrekorden og bli historiske. Vi vil inn i historiebøkene og få til noe ingen tidligere har klart. Det er stort, kult og inspirerende, proklamerte landslagsvingen.

Etter tap hjemme mot Odd og så borte mot Strømsgodset, tredoblet plutselig Rosenborg antall tap i Tippeligaen i løpet av to uker. I tillegg avga de poeng borte mot Sarpsborg 08 i kampen før der igjen.

Seriemesternes sedvanlige «kollaps»

I går slo Rosenborg tilbake og slo Bodø/Glimt på gullfesten på Lerkendal, da nordlendingene rykket ned. Men mange av rekordene de ville ha, røk på målstreken.

Det er imidlertid ikke noe nytt at den suverene seriemesteren slutter å vinne etter at seriegullet er i boks.

Da Åge Hareide og Rosenborg ble suverene seriemestere i 2003, tapte trønderne plutselig de to siste hjemmekampene, først 1-6 mot Stabæk og så 0-1 mot Tromsø, som gjorde at Tromsø overlevde i Tippeligaen på AaFKs bekostning.

Også da Molde satte poengrekord i 2014, kom to av tre serietap etter at seriegullet var i boks. Det samme skjedde med Rosenborg denne høsten, til tross for gårsdagens seier. Det kostet dem flere rekorder.

Slik gikk det med trøndernes rekordjakt:

1. Rosenborg lå i rute til slå Moldes poengrekord fra 2014. Tor Ole Skulleruds menn tok da 71 poeng. Etter fire poeng på de fire siste kampene, endte trønderne opp med 69 poeng. Poengrekorden glapp.

2. Rosenborg lå i rute til å sette ny rekord hva angår poengsnitt. Den gamle rekorden har RBK på 2,42 fra 1998. Siden seriegullet ble sikret har årets RBK-lag gått fra et poengsnitt på 2,48 til 2,3. Også denne rekorden røk for trønderne.

3. Årets Rosenborg-lag kunne bli seriemester med tidenes største margin. Nils Arne Eggens RBK har den gamle rekorden med 15 poengs seiersmargin fra 1995 ned til Molde. Trøndernes avstand ned til sølvlaget Brann i år ble også 15 poeng. RBK hadde imidlertid mer suveren målforskjell i 1995 med 36 plussmål mer enn Molde, mot 25 plussmål mer enn Brann i år.

KRITISK: Nils Arne Eggen er fornøyd med Rosenborgs kontinuitet, men håper konkurrentene kan matche RBK bedre.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
KRITISK: Nils Arne Eggen er fornøyd med Rosenborgs kontinuitet, men håper konkurrentene kan matche RBK bedre. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

4. RBK var i rute til å slå Moldes rekord med 22 seire i løpet av én sesong. Men etter bare to seier på de siste fem kampene, endte RBK opp med 21 trepoengere totalt. Dermed glapp også denne rekorden.

5. Rosenborg kan vinne The Double to år på rad - for første gang i historien. Det har ingen tidligere klart i norsk herrefotball. RBK tok The Double i fjor - og med 1. divisjonsklubben Kongsvinger som finalemotstander er RBK skyhøye favoritter. Denne drømmen og rekorden kan fortsatt bli realisert.

- Målet er å vinne cupen. Vi ønsker å ta The Double. Jeg tenker ikke så mye på at vi kan ta The Double to år på rad for første gang i historien. Det er ikke det som betyr noe, men vi vil vinne så mye som mulig, sier Kåre Ingebrigtsen til Dagbladet.

Eggen: - Det klarte jo aldri vi

Trenerlegenden Nils Arne Eggen beholder dermed noen av sine rekorder enda litt lenger, i likhet med Tor Ole Skullerud. Det er ikke Eggen glad for.

- Rekorder skal tas. Men Rosenborg har i hvert fall gode muligheter på å ta The Double for andre år på rad. Det klarte jo aldri vi, sier Eggen til Dagbladet.

- Hvorfor ikke?

- Vi hadde et veldig tett kampprogram med mange viktige kamper i Champions League. Det ga oss en ekstra utfordring, forteller 75-åringen.

- Nå har de klart å gjenskape suksess i Norge, selv om to landslagsspillere forsvant i fjor. Det er bra. Det er mulig å komme til gruppespillet i Champions League. Det handler bare om å være god nok.

- Dette er viktig at folk forstår

Eggen mener Rosenborgs sjanser til å hevde seg i Champions League vil øke om motstanderne i Tippeligaen blir bedre.

- Vi klarte jo det år etter år, og København gjør det nå. Man må bare trene mer og bedre. Det er selvfølgelig også en fordel om nivået i Tippeligaen blir bedre, slik at Rosenborg får tøffere matching. Enkelte må skjerpe seg. Dette er viktig at folk forstår, sier Eggen og gjentar sitt mantra:

- Da kan vi ikke holde på å sende vekk talentene våre når de er tenåringer. Vi må utvikle dem til de er gode nok for å gå rett inn på en internasjonal toppklubb. Vi kan ikke sende 18-åringer til Spania. De må vel ha nok av egne talenter å ta av.

Eggen er ikke i tvil:

- Vi må ta vare på våre egne talenter og utvikle dem. Det vil heve nivået på klubbene og bedre resultater i europeiske turneringer, sier trenerlegenden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!