Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rosenborgs første hjemmeseier

RBK har vært akterutseilt i tre år

Rosenborg er ikke på stell selv om Strømsgodset er slått på Lerkendal. Rosenborg har egentlig ikke vært på stell siden august 2017.

EN EKTE TRØNDER: Pål André Helland (nummer to fra høyre) kom fra benken og ga Rosenborg 1-0 på hodet. Det er sjelden vare fra den kanten. Men det snudde kampen for et RBK som var tydelig plaget, og som hadde ballen bare 38 prosent av tida før pause. Det er også sjelden vare på Lerkendal. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
EN EKTE TRØNDER: Pål André Helland (nummer to fra høyre) kom fra benken og ga Rosenborg 1-0 på hodet. Det er sjelden vare fra den kanten. Men det snudde kampen for et RBK som var tydelig plaget, og som hadde ballen bare 38 prosent av tida før pause. Det er også sjelden vare på Lerkendal. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer
  • Haugesund-Molde 0–3 (0–2)
  • Rosenborg-Strømsgodset 3–0 (0–0)

ROSENBORG HAR VUNNET årets første hjemmeseier og gleder seg over det. Alt hjelper der klubben er nå selv om Strømsgodset plaget dem voldsomt fram til 1-0 (68). Men tabellen, trenersituasjonen og ansvarsfraskrivelsen fra styrerommet forteller alt om hvordan det egentlig står til med Norges største fotballklubb.

Ikke spesielt bra.

I FJOR VAR Molde gode fra sesongstart og ledet Eliteserien etter sju serierunder på 16 poeng og ni plussmål. På samme tid var Rosenborg nummer 15, ti poeng og 15 mål bak.

I år har ikke Molde vært like bra, men tittelforsvarerne har likevel 19 poeng og tolv plussmål, samtidig som de løftet seg til en ny standard i Haugesund.

Det lover ikke bra for Rosenborg selv om laget akkurat nå er nummer tre på tabellen, og avstanden til toppen er to poeng og åtte scoringer mindre enn på samme tid i fjor.

PARALLELT MED DET som skjer på banen fra kamp til kamp, hvilket har vært en poengmessig opptur siden Eirik Horneland dro, jobber Rosenborg med det som alltid skjer etter en treneravskjed – den lange framtida.

Hvem skal nå trene Rosenborg BK?

Når er den neste sjefen på plass?

Sist Rosenborg var i samme situasjon tok det et halvt år fordi nei var svaret som møtte klubben i markedet.

Denne gangen, fordi styreleder Ivar Koteng allerede før Horneland-exiten sa at Rosenborg alltid har navn på blokka, bør en trener være på plass i løpet av sommeren.

ROSENBORG HAR IKKE råd til å misse en treneransettelse til. Eirik Horneland var på mange måter Ivar Kotengs mann og prosjekt. Mye prestisje ble lagt i treneren som kom til Lerkendal med erfaring fra Norge G18 og Haugesund.

Resultatet ble 33 seriekamper, et skremmende svakt gruppespill i Europa League og en cup-exit i fjerde runde for Aalesund hjemme på Lerkendal.

Ingenting i disse tallene, der du finner en ligabronse med 16 poeng opp til vinneren, er i nærheten av RBK-krav og ønsket standard.

INGENTING HAR VÆRT på stell i Rosenborg siden Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun fikk fyken for to år siden. Går man tilbake ser man at lagets utvikling egentlig stoppet med playoff-triumfene over Ajax i 2017 (Europa League). Selv om Ingebrigtsen og Hoftun gikk seg fast i det å være best i Norge, hvilket Rosenborg var på den tida, var det klubbens ansvar å legge en plan for tida etter trønderduoen.

Det skjedde ikke.

19. juli 2018 ble Rosenborg kastet ut i kaos.

Det er Ivar Kotengs ansvar.

Det er også Ivar Kotengs største tabbe.

ELITESERIEN: Kvelden høydepunter fra kampen mellom Haugesund og Molde. Vis mer

ET AV ROSENBORGS problemer er at klubben styres av en mann som tilsynelatende ikke har respekt for fotballfaget. Hadde Ivar Koteng vært en klok og ydmyk styreleder hadde han vært den overordnede tilretteleggeren som lot fotballfolket snakke fotball. Avslørte tekstmeldinger og andre meningsløse innspill viser at han ikke er det.

I tillegg sier han at avgjørelsene som er tatt er styrets beslutninger, ikke hans.

Som om styrelederen ikke bærer det overordnede ansvaret.

Som om ansvaret for alle de dårlige valgene på Lerkendal ikke stopper hos han.

ARROGANSEN KOTENG VISER i forhold til fotballfagets lære og mekanismer, det at Lerkendals mektige velger å se bort fra spillets sjel og faglige kompetanse, kan minne om utfordringene Ole Gunnar Solskjær møtte hos sin malaysiske sjef under tida i Cardiff (2014), Vincent Tan. Du bytter du ikke klubbfarge fra blått til rødt selv om rødt betyr hell og lykke der du kommer fra (Tan). Du kritiserer ikke treneren per sms under kamp, eller foreslår treninger klokka 07.00 på morgenen (Koteng).

Men Cardiff byttet til rødt fordi en hotell- og dagligvare-milliardær mente det var hans rett som eier.

Akkurat som Rosenborgs milliardær mener det er hans rett, som øverste valgte leder, å blande seg inn i trenernes valg og vurderinger.

LØRDAG KVELD SATT Eirik Horneland på Haugesund Stadion og så Molde vinne enkelt. I Trondheim vil ikke Rosenborg svare på om han fortsatt er ansatt på Lerkendal, hva sluttavtalen inneholder eller om treneren som gikk etter tre serierunder kan komme tilbake i ny funksjon i klubben. Under klisjeen «ønsker ikke å kommentere kontrakt- og ansettelsesforhold» vil ikke Ivar Koteng svare Adresseavisa på tilfellet Horneland.

Hva har skjedd med klubben som innførte ordet åpenhet i norsk fotball?

Hvor vanskelig kan det være å svare på helt ufarlige spørsmål?

Rosenborg har lært seg å vinne fotballkamper igjen, men det synes også å være det eneste klubben har lært.

Det er ikke sikkert det blir noe lettere å ansette trener denne gangen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!