FALSK KONFLIKT: Rosenborgs Matthías Vilhjálmsson opplever at blant annet media forsøker å konstruere en konflikt mellom ham og spisskonkurrent Nicklas Bendtner, men egentlig er de perlevenner. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
FALSK KONFLIKT: Rosenborgs Matthías Vilhjálmsson opplever at blant annet media forsøker å konstruere en konflikt mellom ham og spisskonkurrent Nicklas Bendtner, men egentlig er de perlevenner. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

Vilhjalmsson om landslaget, Start, RBK og Bendtner

RBK-helten har fått nok:
- Folk prøver å skape krig mellom Bendtner og meg

Matthías Vilhjálmsson mener den største forskjellen på det norske og islandske landslaget er samholdet. Nå er han lei av alle som forsøker å skape et bilde av disharmoni i Rosenborg-garderoben.

LERKENDAL (Dagbladet): Han begynner å bli lei. Spørsmålene om superstjerna Nicklas Bendtner har vært mange denne sesongen.

Matthias Vilhjalmssons spisskonkurrent har ikke levert i nærheten av like mange målpoeng som islendingen, til tross for mer spilletid og en mer offensiv rolle.

Fokuset har ikke avtatt rundt den tidligere Arsenal- og Juventus-spissen. Når skal Nicklas Bendtner vise fram sitt brede ferdighetsregister som blant annet skapte store problemer for Portugal, Nederland og Tyskland i EM 2012?

En rekke eksperter mener at Vilhjalmsson bør prioriteres som RBKs spiss når den skotske storklubben Celtic står på motsatt halvdel kommende onsdag.

- Prøver å skape krig

Selv om formspilleren mener han burde få sjansen på topp oftere enn han gjør, tar han nå et oppgjør med dem som forsøker å konstruere en konflikt mellom Bendtner og ham selv.

Nå er det nok.

SAMHOLD: Matthas Vilhjalmsson etterlyser sterkere samholdet rundt det norske landslaget, slik det er på Island. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
SAMHOLD: Matthas Vilhjalmsson etterlyser sterkere samholdet rundt det norske landslaget, slik det er på Island. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

- Mange prøver å skape krig mellom meg og Nicklas, men folk vet ikke hvordan det egentlig er mellom oss og at vi henger mye sammen, sier Vilhjalmsson til Dagbladet.

- Hvem prøver å lage krig mellom dere?

- Media for eksempel. Hvis jeg scorer, får jeg alltid spørsmål om Bendtner og motsatt. Man blir litt lei når det kommer så mange spørsmål om det samme. Vi er veldig gode venner og forsøker å gjøre hverandre bedre.

Gode venner

Stedet er Brakka på Lerkendal. Sola stråler i Trondheim. Mest av alt skinner den på 30-åringen fra Island etter matchvinnerscoringen i den ekstremt viktige kampen mot Dundalk.

Tonen mellom Vilhjalmsson og spisskonkurrent Bendtner er like varm som den stekende sola.

- Vi er veldig gode venner. Vi drikker kaffe sammen, snakker mye sammen på fritida og henger ofte med hverandre på turer, forteller han til Dagbladet.

- Det handler om kollektivet i Rosenborg. Alle må trives. Det er enklere om alle er venner og støtter hverandre, fortsetter han.

Det er Bendtner og Mike Jensen han tilbringer mest sammen med i Trondheim.

- Etter at vi mistet de andre islendingene har jeg vært mest sammen med Mike og Nicklas. Vi utlendingene holder sammen, men alle guttene på laget er venner her. Jeg liker alle sammen godt, forteller Vilhjalmsson.

MORSOM OG SMART: Nicklas Bendtner beskrives med mange plussord av spisskollega Matthais Vilhjalmsson. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
MORSOM OG SMART: Nicklas Bendtner beskrives med mange plussord av spisskollega Matthais Vilhjalmsson. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

- Hvordan er Bendtner på privaten? Er han som du trodde?

- Jeg visste ikke hva jeg kunne forvente, men Nicklas er utrolig hyggelig og er bare en av gutta. For en mann som har opplevd så mye, er han utrolig jordnær. Nicklas er veldig smart og har god humor.

- Alle gjør feil når de er unge

Bråket som tidligere har sentrert seg rundt den danske stjernespissen, er vanskelig å forstå for dem som i dag står dansken nærmest.

- Alle gjør feil når de er unge. Jeg har bare gode ting å si om ham. Jeg liker Nicklas veldig godt. Han er som alle andre i garderoben, deler sine erfaringer og har mange morsomme historier. Han liker å kødde litt og skape god stemning, forteller islendingen.

- Vi må være best trent og ha det beste samholdet hvis vi skal slå større klubber. Rosenborg har mange klassespillere på benken. Det er en stor styrke, hvis vi klarer å bevare samholdet og gjøre hverandre gode, tydeliggjør 30-åringen.

I løpet av sin karriere har han fått 15 landskamper for Island, men han er ikke inne i landslagsvarmen for øyeblikket, selv om han er i sitt livs form.

- Burde du få flere sjanser på det islandske landslaget?

- Det spørsmålet får jeg ofte. Island har et veldig bra landslag med en god stamme, men drømmen min er så klart å spille der. Det er det ingen tvil om. Hvorfor jeg ikke får sjansen mer, får du spørre landslagssjefen om. Men de er nr. 19 på FIFA-rankingen, så de som spiller, leverer jo veldig bra.

Treneren håper på landslagsnei

SKEPSIS: Mange islendinger reagerte da Matthías Vilhjalmsson signerte for Start i 2013. Der ble han raskt en suksess. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SKEPSIS: Mange islendinger reagerte da Matthías Vilhjalmsson signerte for Start i 2013. Der ble han raskt en suksess. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Kåre Ingebrigtsen håper imidlertid ikke at Vilhjalmsson blir tatt ut på det islandske landslaget.

- Nei, det håper jeg ikke. Det beste for oss er om han er her, trener og hviler. Det er ikke så ofte det er islendinger på Lerkendal og ser, sier Rosenborg-treneren til Dagbladet og smiler.

Hovedpersonen selv tror han kan få til begge deler, både klubb- og landslag.

- Jeg tror Kåre godt kan tåle at jeg spiller noen landskamper i året. Det er ikke så mange av dem, sier han.

- Island har kjørt på med de samme spillerne i fire-fem år. Vi har en utrolig god generasjon som kom opp med Gylfi Sigurdsson i spissen. Det er ekstremt god struktur og samhold i laget.

- I Norge leter man etter syndere

Vilhjalmsson etterlyser bedre samhold rundt det norske landslaget.

- Den største forskjellen i Norge og på Island er samholdet. På Island støtter alle deg på landskamper. I Norge leter man mer etter syndebukker. Slik er det ikke på Island, men det kan jo ha sammenheng med suksessen, mener islendingen.

- Det er utrolig stort potensial i Norge. Det er mange gode talenter her og flotte treningsfasiliteter, men jeg savner flere spiller med «attitude». Det er mange som har ferdigheter, men det er mye annet som må til for å lykkes.

Islendingen tror mange norske spillere mangler den essensielle sulten.

- Man har det så godt i Norge og blir for lett mette. På Island prøver alle å jobbe så hardt at de kommer seg ut og vekk fra den islandske ligaen. I Norge kan man leve et godt liv i Eliteserien, og mange blir kanskje mett når de når dette nivået.

- Mange reagerte da jeg dro til Start

Han jobber selv som guttetrener ved siden av spillerkarrieren og forstår at det ikke er enkelt for foreldre å være topptrenere etter at de har jobbet en vanlig arbeidsdag først i sin egentlige jobb.

Nå moderer han kritikken han rettet mot barnefotballen i Norge, som Dagbladet skrev forrige sommer.

- På Island betaler de trenerne, som har det som jobb. Da sier det seg selv at det blir bedre trenere til barna der. Norge er et større land, og da krever det kanskje mer ressurser å få det til. Det er sånn sett ikke så lett å sammenligne, sier Vilhjalmsson.

Han har blitt glad i Norge etter at han kom til Start og Kristiansand i 2013. På Island var imidlertid ikke dette klubbvalget like populært.

- Mange reagerte da jeg dro til Start og Adeccoligaen fra et av de beste lagene på Island. Men noen ganger må du ta et steg ned for å ta to steg opp. Det var et veldig godt valg for meg, forteller han til Dagbladet.

- Start er en veldig flott klubb og utrolig fin by. Sett i ettertid var det et helt riktig valg, selv om mange reagerte på at jeg dro fra en islands toppklubb til nivå to i Norge. Det ble jo en døråpner - og nå er jeg i Rosenborg.

Drømmen om Rosenborg

Etter to år som spydspiss og toppscorer på Sør Arena, ble islendingen en del av Rosenborgs profilerte stall.

Da kastet han alle planene om en overgang til Russland i søpla.

- Jeg ble utrolig glad da Rosenborg kom på banen. Jeg var på vei til FC Ufa i Russland, men så fikk jeg vite om interessen fra RBK, og da ville jeg bare hit, avslører Vilhjalmsson.

- Helt siden jeg var liten har jeg sett på Rosenborg som en kjempespennende klubb etter alt de fikk til i Champions League. Det var et lett valg. RBK er en storklubb i Skandinavia med en fantastisk historie, som samtidig er en familieklubb som tar vare på spillerne sine.

- Er det noen likheter mellom Islands landslag og Rosenborg?

- Det er den samme vinnermentaliteten i Rosenborg som på det islandske landslaget. Vi er selvkritiske og alltid på jakt etter å bli bedre. Det er noen likheter der, selv om det rent fotballfilosofisk er klare forskjeller.

- Jeg liker veldig godt måten RBK spiller fotball på. Vi kan bli enda flinkere til å variere spillet og true bakrommet mer, men jeg liker filosofien.

Forvandlingen

Vilhjalmsson har hatt en stor sesong så langt i 2017 og har hevet scoringssnittet merkbart mange hakk. På 630 minutter har islendingen notert seg for ti målpoeng, altså ett målpoeng hvert 63. minutt. Det er helt enestående tall i norsk fotbal.

- Hva ligger bak årets suksess?

- Det er mange ting som henger sammen. Jeg har trent godt og endret på kostholdet mitt. Det er mye salat, uten at jeg vil si for mye om det. Men det er viktig å passe på hva du putter i deg som toppidrettsutøver. Det har gått såpass bra at jeg har fortsatt med mye salat. Kosthold blir bare mer og mer avgjørende i fotball, forklarer han.

- Tidligere har jeg blitt flyttet enda mer rundt på banen enn denne sesongen. Da er det vanskeligere å utvikle seg, men jeg gjør alltid det jeg kan for laget og er lojal mot trenerens ønsker.

At TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen oppfordrer Ingebrigtsen til å bruke Vilhjalmsson på topp, gleder 30-åringen.

- Jesper er en god venn av meg, så det hjelper sikkert på. Men i mitt hode er jeg en av de beste i norsk fotball. Jeg synes jeg har prestert godt over tid. Det er klart jeg vil starte flere kamper, aller helst på topp, tydeliggjør han.