Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

RBK i egen klasse

Da Tippeligaen skulle bli jevnere enn noen gang, startet RBK i egen klasse.

DET ER lenge siden jeg har sett så stor forskjell på to topplag som mellom LSK og RBK i åpningskampen på Åråsen.

Bortsett fra flott trøkk på to cornere og et glitrende langskudd fra Robert Koren, var alt av nivå i trøndersk favør.

Årsaken kan ha vært trøtte LSK-bein etter Royal League-finalen sist torsdag, men den kan like gjerne være fordelen av en ny, strukturert offensiv tenkning.

I så fall er Rosenborg kjapt tilbake på Norgestoppen.

MENS pengene flommer over norsk toppfotball, er det fritt fram for de lagene som vet hvordan de skal bruke ressursene til å skape et eget, effektivt angrepsspill.

I fjor var det Tom Nordlies sugende løpsfotball med Start; nå kan det være Per-Mathias Høgmos nye organisering av den solide RBK-stallen.

Det blir i tilfelle bra for norsk fotball.

FOR nå trenger nasjonalsporten vår nye gjennomtenkte tanker for å løfte seg.

RASKT TILBAKE I NORGESTOPPEN: Dagbladet.no-kommentator Esten O. Sæther er imponert over angrepsspillet til Rosenborg. Foto: Scanpix
RASKT TILBAKE I NORGESTOPPEN: Dagbladet.no-kommentator Esten O. Sæther er imponert over angrepsspillet til Rosenborg. Foto: Scanpix Vis mer

Det mest spennende i Tippeliga-starten før RBK begynte å rundspille hjemmelaget på Åråsen midtveis i førsteomgangen, ble servert i Aftenposten før avspark. Egil Drillo Olsens analyse av det taktiske nivået i norsk klubbfotball er til å høre på også for de som synes de både har hørt og sett nok av fotball fra den kanten.

For denne gangen er det ikke snakk om å like eller ikke like Drillo-fotball, men å ha evnen til å se kritisk på utviklingen av offensivt spill i landets desidert største publikumsidrett.

Det er nærliggende etter 0 - 0 i fire av seks åpningskamper.

I AFTENPOSTEN tok Drillo et oppgjør med den mest banale gutte-tilnærmingen til fotballen. Med åpenbar adresse til Åge Hareide ba den gamle landslagssjefen om at hans etterfølgere på de ulike trenerbenkene skulle snakke mindre om staker og andre opplagt karslige ting og heller konsentrere seg om å løfte norsk fotball til nye taktiske høyder.

Med oppfordring til meningsfull, taktisk debatt, fulgte en spennende analyse av fotballens nye sportslige ledere. I intervjuet med Aftenposten påpekte Drillo med rette maktskiftet på trenerbenkene. Mens den forrige generasjonen av topptrenere mest bestod av utdannete akademikere, er det nå fritt fram for dårlige pedagogisk skolerte eks-spillere.

Da blir det fort store ord og små tanker fra trenerbenkene.

PER-MATHIAS HØGMO hører ikke til i den klassen.

RBK-treneren er eks-spiller bra nok, men først og fremst fotballtrener med en teoretisk tilnærming til sporten. Og det i aller bredeste forstand.

Lenge gjorde det Høgmo til en av den klassiske Drillo-stilens mest trofaste håndverkere, men i en sport i rask utvikling, har han etter hvert lett videre på egen hånd.

SLIK VAR det ikke overganger og bakromsløp som snudde storkampen på Åråsen til en trøndersk maktdemonstrasjon, men derimot en serie av bedre tekniske individuelle ferdigheter, enkeltspillernes smartere valg og framfor alt en helhetlig felles plan.

Derfor kommer RBK like fort tilbake i Norgestoppen som trønderangrepene kom i lengderetning langs bakken mot LSK.

HJEMMELAGET blir sikkert med i gullkampen også. For Uwe Rösler viste alt i fjor at han har mer å fare med enn gebrokken utskjelling og smellfeite gloser. Sist sesong la han om LSKs ensidige pumping av høye baller i lengderetningen til en variert bruk av midtbanen i angrepsoppbyggingen.

Etter innkjøpene i vinter har han tilsynelatende enda bedre spillere til å fortsette denne utviklingen , men savnet av langtidsskadde Kasey Wehrman som temposetter sentralt på midten kan bli stort. Mot RBK forsvant strukturen direkte med overskuddet midt i førsteomgangen.

DET ER akkurat der utfordringen for de fleste trenerne ligger. En gjennomtenkt offensiv strategi skal bære både gjennom gode og dårlige fotballdager.

Bortsett fra de tre fine scoringene, hadde egentlig LSK en ganske dårlig dag i seriestarten.

Akkurat som de fleste andre av Tippeliga-lagene, med et lysende unntak av Rosenborg.

Derfor fikk Drillo fikk et kjappere svar på tankene sine enn han kanskje hadde ventet. Det er dårlig nytt for spenningen i Tippeligaen.

Et RBK med evner på trenerbenken til igjen å lede den taktiske utviklingen av angrepsspillet i klubbfotballen, blir en overmektig motstander for alle norske lag.

TEORETIKER: Per-Mathias Høgmo (t.v) har gått videre fra Drillo-skolen, mener Esten O. Sæther.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media