RETT MANN FOR RBK:På nytt har Nils Arne Eggen vist at han er den desidert beste treneren på Lerkendal. FOTO: Geir Otto Johansen / SCANPIX
RETT MANN FOR RBK:På nytt har Nils Arne Eggen vist at han er den desidert beste treneren på Lerkendal. FOTO: Geir Otto Johansen / SCANPIXVis mer

RBK lar den beste gå

Etter enda en Nils Arne Eggen suksess er det rart å tenke på at mannen bare er vikar.

||| DETTE var ikke bare en stor RBK-kveld mot AIK. Sett i perspektiv har denne siste avgjørende kvalikrunden vært enda et bevis på hva Norges mest ressurssterke klubb kan utrette med landets mest kunnskapsrike trener. Da er det litt stusslig å tenke på at Nils Arne Eggen bare styrer den gamle kameratforeningen sin ut denne høsten.

For enda en gang har den gamle vist at ingen styrer norske klubblag i Europa som ham. La gå at AIK kom svekket etter seriegullet som ga dem denne forspilte Champions League-sjansen, men stockholmsklubben er tross alt regjerende svensk mester.

Og svensk fotball har tradisjonelt vært på et langt høyere nivå enn vår egen.

NÅR det gjelder selve klubbfotballen, er dette forspranget for lengst blitt historie.  Akkurat det er nærmest Nils Arnes fortjeneste alene med litt nødvendig forsvarshjelp av jevnaldrende Bjørn Hansen.

Etter at RBK detroniserte det tidligere svenske storlaget IFK Göteborg i internkampen i 1996, overtok Trondheim som Nordens ledende fotballby. Den posisjonen beholdt trønderne helt til Eggen sluttet etter 2002-sesongen og FC København etter hvert jobbet seg inn som et mer pengesterkt alternativ fra sportens nordflanke.

Penger er forresten stikkordet i det sportslige eventyret om Nils Arne Eggen og Rosenborg. Sannsynligvis er dette den eneste middels store europeiske fotballsuksessen som er utviklet mer gjennom kunnskap enn ved hjelp av kapital.

Nils Arne startet med nærmest ingen ting som hjemvendt RBK-trener tidlig på 1990-tallet, og fortsatte på trenerbenken som om pengene ikke bestemte alt selv i den utpregete kapitalsporten fotball.

DER brukbare norske trenere rundt ham har snakket og stadig snakker om pengene som det saliggjørende middelet for framgang, har Eggen stort sett konsentrert seg om hva som kan gjøres med det utvalget av spillere han allerede har på treningsfeltet.

Det hører selvsagt med til historien at RBK på grunn av den nye dominerende posisjonen underveis i medgangen støvesuget stjernene til sine norske konkurrenter, men oppmerksomheten til sjefen forble likevel på selve bevegelsesmønsteret på banen. Nils Arne Eggen har alltid trivdes bedre med å lære fra seg god angrepsfotball enn å finsikte overgangsmarkedet.

Det i seg selv er en ok prestasjon av en trener som i ren tiltaksglede ellers er kjent for å ville overta styringen på det meste innen klubbdrift.

blir han fratatt styringen.

Ansettelsen av Jan Jönsson har effektivt stoppet diskusjonen om en mulig Champions League-suksess ville umuliggjøre en avslutning av det halvårige Eggen-vikariatet på Lerkendal. Siden det stort sett bare er pene ting å si om Jönssons evner som fotballtrener - og svensken i tillegg er en svært trivelig og sosial fyr - går dette byttet sannsynligvis bra.

Likevel; la det ikke være tvil om at RBK-ledelsen med dette lar sin beste trener gå.

Jan Jönsson solide jobb med Stabæk, eller for den saks skyld Erik Hamrens plettfrie RBK-tid, er rent fotballfaglig sett noe ganske annet enn de resultatene Nils Arne Eggen har oppnådd fra trenerbenken. Foreløpig opererer de to flinke svenskene i en langt lavere divisjon, selv om altså en av dem er blitt belønnet med landslagsansvar for innsatsen på Lerkendal.

Forskjellen er slående:

•• Det er bare Nils Arne Eggen som helt alene har utviklet en offensiv fotballstil med kraft til å omdanne et skjørt norsk klubblag til en middels europeisk storhet.

Den gamle er den eneste som ved hjelp av kunnskap totalt har forandret nordisk klubbfotball.

DET er dette som gjorde RBK til hele Norges lag. Dessuten er eventyret ennå ikke avsluttet. Spillet i de to kampene mot AIK viste at Nils Arne Eggen likevel ikke var for gammel til å gjenta suksessen med et nesten helt nytt lag.

Foreløpig har dette gitt omtrent 30 millioner Europaliga-kroner til RBK. Ender play off'en med Champions League, stiger beløpet mot 100 millioner.

Da er det ingen tvil om hvem som igjen redder fotballøkonomien i Trondheim.

UANSETT feilgrepet i denne trenersaken, bør RBK-lederne og klubbkameratene i respektfull ettertanke filosofere litt over all den gleden som Nils Arne Eggen har brakt til byen.

For fortsatt har Rosenborg en trener som skjønner at den norske veien til litt internasjonal fotballsuksess må stakes ut etter innholdet i hodet og ikke etter størrelsen på lommeboka.