Krisa i Rosenborg

RBK-legende: - Jeg ble uvel

Vegard Heggem sleit etter 3-0-tapet for Molde. Nederlaget sendte Rosenborg enda lengre mot stupet. Styremedlemmer i klubben med sjeldne uttalelser i dag.

RBK-PROFIL: Tidligere Rosenborg-spiller Vegard Heggem sitter i dag i Rosenborg-styret. Han er også en ivrig laksefisker. Foto: Privat
RBK-PROFIL: Tidligere Rosenborg-spiller Vegard Heggem sitter i dag i Rosenborg-styret. Han er også en ivrig laksefisker. Foto: PrivatVis mer

LERKENDAL (Dagbladet): Rosenborg sliter - og det brenner rundt hovedtrener Eirik Horneland. Hver dag er det spekulasjoner om hvor lenge han blir i jobben. Nå har Rosenborg-styret gjort et oppsiktsvekkende grep.

For første gang stiller styrets sportslige alibier - Rune Bratseth, Vegard Heggem og Fredrik Winsnes - opp til intervju sammen. Det skjer i Adresseavisens papirutgave tirsdag. I intervjuet gir de sin fulle støtte til Horneland.

- Vi har tillit til Horneland, sier Bratseth.

Heggem legger likevel ikke skjul på at 3-0-tapet for Molde søndag var tøft. Tapet representerte et bunnpunkt som sendte Rosenborg helt sist på tabellen.

- Det er helt jævlig å sitte på følelsen etter kampen mot Molde. Man blir uvel av det, sier Heggem til Adresseavisen.

Når Dagbladet kontakter den tidligere høyrebacken tirsdag ettermiddag, ønsker han ikke å gjøre et eget intervju om tingenes tilstand i Rosenborg.

STOR ARTIKKEL: Vegard Heggem, Rune Bratseth og Fredrik Winsnes stiller i dag opp i Adresseavisen «til klubbens beste».
STOR ARTIKKEL: Vegard Heggem, Rune Bratseth og Fredrik Winsnes stiller i dag opp i Adresseavisen «til klubbens beste». Vis mer

- Det er ikke mer å utdype enn det som står. Hvis du ønsker flere uttalelser fra styret, må du kontakte styreleder. Det er politikken vi har, sier Heggem.

- Men, ja - når du har Rosenborg i ditt hjerte og laget sliter - blir du selvfølgelig uvel av dette, sier Heggem, som spilte i klubben fra 1995 til 1998. Mest kjent er han for scoringen i 2-1-seieren over AC Milan i 1996. Seinere gjorde han karriere i Liverpool.

Utad er det styrets leder og milliardær, Ivar Koteng, som fronter Rosenborg. Men under rettssaken mellom klubben og sparkede Kåre Ingebrigtsen i januar, fikk omgivelsene et godt innblikk i maktstrukturen i klubben.

Iscenesettere

Det var tydelig at Nils Arne Eggen og Rune Bratseth var de egentlige iscenesetterne av sparkingen. De mente laget hadde nådd toppunktet med Ingebrigtsen, og at det ikke var noen utvikling å spore. For et lag med Champions League-ambisjoner var ikke dette godt nok.

Der Koteng utad var den «sterke mannen» som svingte øksa, er det liten tvil om at han hadde hørt på Eggen med det høyre øret og Bratseth med det venstre. Men nå har også styret kommet under ild: Det sparket populære Ingebrigtsen. Resultatet ble Horneland og - inntil videre - sisteplass i Eliteserien.

TRIUMF: Rosenborg-spillerne feirer 2-1-seieren over AC Milan i 1996. Her løftes Vegard Heggem opp på gullstol. Foran fra venstre: Roar Strand, Bent Skammelsrud og Mini Jacobsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
TRIUMF: Rosenborg-spillerne feirer 2-1-seieren over AC Milan i 1996. Her løftes Vegard Heggem opp på gullstol. Foran fra venstre: Roar Strand, Bent Skammelsrud og Mini Jacobsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix. Vis mer

Muligens er det derfor styrets sportslige alibier stiller opp i Adresseavisen.

- Vi har stor tro på at Eirik er rett mann for jobben, og er ikke bekymret for at vi ikke skal få dette til, sier Winsnes.

- Horneland gir inntrykk av at «dette står han i», og jeg har trua på at han er en god nok trener til å snu dette, til å løfte laget, sier Heggem.

Nettopp kommunikasjon og støtte fra styret var noe Ingebrigtsen savnet da laget sleit. Han hevder sparkingen kom som lyn fra klar himmel, og at han omtrent ikke hadde sett styremedlemmene på noen av treningene.

Til Dagbladet sier Horneland at «jeg snakker ofte med folk rundt meg».

- Jeg føler at jeg har veldig støtte i styret og administrasjonen. Jeg føler at vi står samlet for å få det til. Jeg er på alle styremøter og vi snakker utenom også.

Når Dagbladet spør om de tre profilerte styremedlemmenes opptreden, svarer han:

- Det er hyggelig at folk stiller seg bak. Så må vi sørge for å gjengjelde dette og levere.

Styret står åpenbart overfor et dilemma. Skulle det sparke Horneland i løpet av våren - eller tidlig sommer - er det også med på å udugeliggjøre seg selv. Prosessen med å sparke Ingebrigtsen var kontroversiell. Men hvis resultatet er at Rosenborg blir enda dårligere, er det hevet over tvil at prosessen har feilet.

God stemning

Likevel var det god stemning da Dagbladet fulgte treninga utenfor Lerkendal stadion tirsdag. Alexander Søderlund startet først med å si at han boikottet Dagbladet da vi spurte om et intervju. Uttalelsen var tydelig myntet på at Rosenborg ønsket å markere sin misnøye mot Eurosport mandag.

Ingebrigtsen - som nå er fotballekspert for kanalen - var tydelig i sin slakt av Rosenborg-styret søndag. Klubben mente ekstreneren ikke skulle brukt TV-kanalen som arena for gamle feider og nektet Eurosport å gjøre intervjuer på Lerkendal mandag.

Striden er nå løst. Og Søderlund viste at glimtet i øyet er på plass. Om Rosenborgs situasjon sier han:

- Vi har fått trent bra. Det kommer til å løsne etter hvert.

PS: Rosenborg møter Rørvik i første runde av cupen onsdag. Søndag er Sarpsborg 08 motstander på Lerkendal.

Eliteserien
Molde641115-513
Odd53117-410
Bodø/Glimt531111-910
Vålerenga63129-810
Viking53028-79
Brann62229-98
Haugesund52128-57
Sarpsborg51405-47
Lillestrøm52124-57
Kristiansund62136-87
Stabæk52126-87
Strømsgodset51228-95
Mjøndalen51229-115
Ranheim51137-84
Tromsø51135-104
Rosenborg50232-92