RBK-legende om sesongstarten: - Fikk vondt i hjertet

Roar Strand forteller at han savner at Rosenborg er skumle å møte i Eliteserien etter bare ett poeng på de to første serierundene.

KRITISK: Roar Strand mener RBKs nye trener Eirik Horneland må få tid, men tror presset blir stort om resultatene ikke endrer seg raskt. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
KRITISK: Roar Strand mener RBKs nye trener Eirik Horneland må få tid, men tror presset blir stort om resultatene ikke endrer seg raskt. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

Alt går ikke på skinner for Norges mestvinnende fotballklubb. Etter to serierunder står Rosenborg igjen med ett poeng etter kamper mot Bodø/Glimt og Odds BK.

Det skaper bekymringer og flere kritiske røster i trønderhovedstaden. Allerede har den nye hovedtrenere Eirik Horneland måttet tåle kritikk og spørsmål om han har mistet spillertroppen, etter bare to serierunder.

En av historiens beste Rosenborg-spillere er også skuffet over hvordan Horneland-epoken har startet.

- Det har vært skuffende rett og slett. Det må jeg bare være ærlig og si. Borte mot Glimt, da var det tamt, sier Roar Strand.

Mannen med flest kamper for Rosenborg gjennom alle tider var i stedet langt mer imponert over det Rosenborgs motstandere fikk til i serieåpningen for snaue to uker siden.

- Glimt var gode, jeg likte måten de spiller fotball på. Hver gang de vant ballen på midten, så var det strakt framover, sier Strand ivrig.

- Det er kanskje de som spiller mer RBK-fotball om dagen?

Ja, i forhold til gamle Rosenborg-stilen er det jo det. Det er det ikke noe å legge skjul på. De imponerte. De var nøyaktige og presise, aggressive og hurtige. Det kunne jo vært 5-0, sier Strand.

Savner trykk og vilje

Den tidligere Rosenborghelten la skoene formelt på hylla i etter 2010-sesongen, men er fortsatt aktiv som spiller i lavere divisjoner i Trøndelags-fotballen for Melhus. Med seg fra tiden i Rosenborg fikk han hele 16 seriemesterskap, men så langt denne sesongen har ikke trønderne sett ut til å kunne ta et nytt.

Også i andre serierunde mot Odd sleit Rosenborg, med unntak av en periode mot slutten av den første omgangen. Strand mener laget mangler trøkk og intensitet på hjemmebane.

- Det var tendenser i første omgangen, men det jeg savner da … Når vi er hjemme på Lerkendal i de første ti minuttene så skal vi ut og krige, sier Strand og gestikulerer ivrig.

Han etterlyser et Rosenborg-lag som motstanderne skal frykte på Lerkendal.

- Vi skal ut og springe, vi skal vinne dueller, vi skal nesten være litt på kanten stygge for å skremme motstanderen litt. Du skal få fire-fem avslutninger de første ti minuttene. Om de går 10 eller 20 meter over har ikke noe å si. Det skal være den intensiteten, så motstanderen blir litt satt ut, sier Strand til Dagbladet.

- I stedet legger de seg og venter på at Odd skal komme. Da fikk jeg vondt i hjertet mitt, fortsetter Rosenborg-legenden.

Kritikken kommer fort

Strand har ikke en rolle opp mot klubben for øyeblikket, men er naturlig nok god venn med det forrige trenerteamet i klubben, som besto av de gamle lagkameratene Erik Hoftun og Kåre Ingebrigtsen. Strand var blant annet forlover for Kåre Ingebrigtsen da den forrige Rosenborg-treneren giftet seg.

Han mener den nye mannen i lederstolen fortjener tid til å la spillerne tilpasse seg hans system, men mener at Horneland er avhengig av resultater tidlig om han skal få den trønderske publikum og pressen på sin side.

- Kritikk må han regne med å få. Men han må få litt tid. Han tar over et mannskap og vil forandre litt på systemet. Det tar tid. Jeg liker det han er og står for. Han er aktiv og flink på feltet tror jeg. Veldig engasjert og mye vilje. Han må få tid, men det blir fort mange spørsmål om det ikke skjer noe snart, mener Strand.

Strand mener Horneland har framstått på en god måte i møte med kritikken fram til nå og liker det han har sett av personligheten til den tidligere Haugesund-treneren.

- Han veit hvor landet ligger hen og forventer mer selv også. Han forventer at de skal bli bedre.

- Hele Trøndelag er 4-3-3

Etter 21 sesonger i RBK-drakt er Strand, de aller fleste under ledelsen til Nils Arne Eggen er det ingen tvil om at han er disippel av den gamle Rosenborg-formelen.

- Ja. Jeg er vokst opp med 4-3-3, jeg kan jo det, og føler at jeg veit hvordan det skal spilles. Akkurat nå så ser jeg ikke at det de gjør er det samme.

Strand forteller Dagbladet at han savner litt av de prinsippene i måten Rosenborg opptrer under Horneland. Nettopp formasjonsendringen tror Strand er en av hovedårsaken til at Horneland møter kritikk etter bare noen få måneder i jobben som Rosenborg-trener.

- Om styret har bestemt seg for at de skal spille 4-3-3 eller ikke, det veit jeg ikke, men hele Trøndelag er jo 4-3-3. Det er derfor folk er kritiske. De klarer ikke se det de mente de så før. Fotballen utvikler seg, så det er ikke mulig å spille på akkurat samme måte. Men å finne en mellomting hadde vært veldig, veldig bra, mener Strand.

PS! Roar Strand er en del av en ny sesong av TV2-programmet «Mer enn gull» som tar for seg seks av Norges beste idrettsutøvere de siste 30 åra. Serien begynner 22. april.