RBK må ta fortjenesten nå - ikke en Annan dag

Rosenborg gjentar en gammel feil samtidig som de henter Daniel Fredheim Holm. Akkurat nå lukter det mer NM enn Champions League av trønderne.

DA HAN ENNÅ SMILTE: Dagbladet kåret Anthony Annan til Årets Spiller 2010. Han har gjort jobben på Lerkendal. Nå vil han videre og etterlate RBK med en pen liten fortjeneste. Før det er for sent. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
DA HAN ENNÅ SMILTE: Dagbladet kåret Anthony Annan til Årets Spiller 2010. Han har gjort jobben på Lerkendal. Nå vil han videre og etterlate RBK med en pen liten fortjeneste. Før det er for sent. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Oslo - tirsdag 18. januar

FOR TO ÅR siden ville Besiktas betale mellom 25 og 30 millioner kroner for Marek Sapara. Rosenborg ville ha mer og sa nei. Nå vil Sevilla betale et sted mellom 15 og 20 millioner kroner for Anthony Annan. Det er heller ikke nok for RBK. Men tør jeg minne om at Sapara til slutt ble solgt for sju millioner og at Annan bare har ett år igjen av kontrakten.

Det betyr at RBK kanskje kan få fem millioner for ghaneseren om han blir solgt til sommeren.

Når sesongen er over går han gratis.

MAREK SAPARA VAR ikke sitt gode jeg etter at Besiktas fikk nei i januar 2009. Han sa han skulle være profesjonell, men du så det på han. Han var ikke fotballglad og happy. Og i går kveld hørte jeg Anthony Annan sverge til den samme profesjonaliteten selv om hodet og hjertet hans vil til Spania og Sevilla.

For meg er det oppsiktsvekkende at RBK ikke har lært, at de ikke er litt mer fleksible og gjør det de ikke gjorde med Sapara - takker Annan for innsatsen og medaljene og tar fortjenesten et salg vil bringe (kjøpt for 10 millioner).

Og kjøper Pontus Farnerud (Stabæk) for overskuddet.

ROSENBORG SLITER MED stor stab og høye lønninger og jeg er blitt fortalt at 2010-bunnlinja vil likne veldig på den fra 2009. Underskuddet fra i fjor, selv om klubben omsatte for nærmere 45 millioner kroner i Europa, skal være på over 40 millioner. Og du skjønner det når Daniel Fredheim Holm nå er på Gran Canaria for om mulig å skaffe seg en kontrakt på Lerkendal.

Ikke sånn å forstå at det er noe galt med den tidligere VF-spissen.

Men har Rosenborg ambisjoner om å spille Champions League til høsten er jeg redd de må handle på en annen hylle.

DANIEL FREDHEIM HOLM var småskadet da han dro fra Vålerenga, har stort sett vært skadet siden den gangen og har derfor ikke spilt eller levert i forhold til Aalborgs forventninger. Nå ønsker danskene å kutte kostnadene. Og er det noen som lurer på hvorfor han dro fra Vålerenga skal dere vite at han banket seks millioner kroner da kontrakten var klar.

Lønna har heller ikke vært så verst.

Daniel Fredheim Holm ønsker å restarte karrieren sin på Lerkendal. Klarer han det vil norsk fotball få den tilveksten vi trodde han skulle bli for mange år siden. Og det håper jeg han klarer — Daniel på sitt beste er en fenomenal fotballspiller. Men så er det alle skadene da.

MIN GODE KOLLEGA Robert Veiåker Johansen i Aftenposten skriver i dag — i tillegg til å fortelle meg per e-post at gårsdagens Carew-sitat "det er grenser for hvor profesjonell jeg gidder å være" stammer fra et Aftenposten-intervju, og ikke VG slik hukommelsen min lurte meg til å tro — at Martin Andresen ganske fort kommer til å bli lei alt gullmaset rundt Vålerenga. Det har Robert helt rett i. Det kommer til å bli vanvittig mye pes rundt laget som var fjorårets største overraskelse. For VIF og M.A. fikk ikke bare orden på spillet i fjor — de fikk orden på økonomien også.

Som eneste tippeligalag med pluss i bøkene har Vålerenga derfor råd til å handle.

DET ER ET fortrinn også Ole Gunnar Solskjær har i Molde. Men han må få tid. Martin Andresens tid i VIF forklarer alt om det. Og litt tid trenger sikkert også en erfaren kar som Janne Jönsson på Lerkendal.

Selv om penger er det han trenger mest.

PS! I morgen reiser talentspeider Stig Marius Torbjørnsen til Gran Canaria for å besøke Rosenborg. En gang i verden, før kostnadskuttene begynte i feil ende på Lerkendal, var han ansatt i Norges beste klubb. Nå er han en uavhengig operatør i det europeiske agentselskapet Stars & Friends, og har blant annet gjort et par oppdrag som virker meget lovende for Vålerenga.

Hvilket betyr at RBK har mistet et fortrinn der også.

Samtidig som andre har lært.