Markus Henriksen på superkontrakt i RBK

RBK må tenke bærekraft

Rosenborg har kostnader som ingen andre i norsk fotball. Stemmer det at Markus Henriksen tjener 10 millioner i året, er det grunn til å stille spørsmål rundt bærekraften.

EN GOD, OG EN DYR: Dino Islamovic (t.h.) scoret to for Rosenborg i 3-1-seieren over Molde. Markus Henriksen (t.v.) har knapt vist noe som helst siden han returnerte til Lerkendal på den beste kontrakten i norsk fotball. Foto: Ole Martin Wold / NTB
EN GOD, OG EN DYR: Dino Islamovic (t.h.) scoret to for Rosenborg i 3-1-seieren over Molde. Markus Henriksen (t.v.) har knapt vist noe som helst siden han returnerte til Lerkendal på den beste kontrakten i norsk fotball. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Rosenborg-Molde 3-1 (1-1)

DEN BESTE KAMPEN under Åge Hareide holder liv i RBK-drømmen om Europa 2021. Med poeng i Sandefjord i siste serierunde vil den saken være klar.

Det vil hjelpe på humøret, og kanskje litt på økonomien også.

Men utfordringene på Lerkendal er større enn sm så.

ROSENBORG BUDSJETTERTE MED et underskudd på åtte millioner kroner for 2020. Det var mens de ennå hadde 92 millioner kroner i banken, og ingen hadde hørt om Covid-19, langt mindre konsekvensene av det som utviklet seg til en pandemi.

På vei inn i 2021 frykter klubben at underskuddet kan nærme seg 60 millioner kroner.

Det er, for å si det mildt, brutalt.

PENGER FRA IDRETTENS krisepakke 2 - Rosenborg har søkt om 14,4 millioner kroner som kompensasjon for bortfall av inntekter - hjelper på dette tallet. Om forskjellen på budsjetterte og reelle plasseringspenger fra Norsk Toppfotball forverrer underskuddet - utbetalingene som følger posisjonen på tabellen - er usikkert.

Da Tove Moe Dyrhaug uttrykte bekymring for årets tall i oktober lå Rosenborg på andreplass i Eliteserien, plassen klubben har for vane å budsjettere med.

Alt dårligere enn det, og plasseringspengene faller suksessivt fra 20,9 millioner kroner for andreplass, til 17,1 for tredje og til 11,9 for fjerdeplasss, kan derfor bety ytterligere millioner i minus på Lerkendal.

PÅ GRUNN AV likviditeten er det på ingen måte krise på Lerkendal, Rosenborg klarer seg inntil videre bra. Bærekraften i klubbens økonomi er derimot en utfordring, spesielt om Europa 2021 glipper.

Rosenborg er Norges største fotballklub og har driftskostnader ingen andre er i nærheten av, spesielt lønn.

De som virkelig har øret til til bakken i Eliteserien, og jeg har det fra flere uavhengig kilder, forteller at Markus Henriksen alene koster klubben ti millioner kroner i året.

SKAL ROSENBORG GÅ rundt må de være i Europa i fire av seks sesonger. Det har de vært siden 2015. Derfor har klubben penger på bok. Men fra 2021 vil ikke Europa, være like lukrativt for norske klubber, om seriemesteren ikke kvalifiserer seg til Champions League eller Europa League.

Fram til nå har cupvinneren og de to lagene bak seriemesteren spilt kvalifisering til den stadig mer lukrative Europa League .

Fra 2021 heter turneringa for de norske lagene Europa Conference League.

Økonomien i den er det ingen som per dato kan svare på med annet enn antakelser.

DET VI VET er at det helt sikkert blir mindre enn Europa League. Når UEFA utvider den internasjonale fotballen med enda en turnering, er det for å gi de mindre og lavere rangerte nasjonene bedre muligheter for gruppespill.

Norge er en av disse nasjonene.

Som i Champions League og Europa League er det TV-penger som betaler festen.

Jo lenger ned på ranglista du er, jo billigere er produktet som selges.

NÅR DET ER sagt, UEFA er mestere i å skape, utvikle og gjøre nye turneringer til gode inntektskilder. Champions League er en gullgruve. Europa League genererer stadig mer penger. Og Nations League er også en formidabel suksess.

Sånn sett er det ingen grunn til å tvile på at Europa Conference League også vil bety god økonomi når den får satt seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer