TUNGT: Rosenborgs Rade Prica i hard duell med Luke Dimech (tv) og Jason Demetriou under kvalifiserngskampen mot Larnaca. RBK fikk lite til på hjemmebane.Foto: Ned Alley / Scanpix
TUNGT: Rosenborgs Rade Prica i hard duell med Luke Dimech (tv) og Jason Demetriou under kvalifiserngskampen mot Larnaca. RBK fikk lite til på hjemmebane.Foto: Ned Alley / ScanpixVis mer

RBK møtte forsvarsveggen og ble pepet av banen

- Spiller vi sånn, har vi ingenting i Europa å gjøre, sier Markus Henriksen.

TRONDHEIM (Dagbladet): Rosenborg - Larnaca 0-0.

Rosenborgs sesong sto overfor et definerende øyeblikk for 2011-seongen da den kypriotiske satsningsklubben AEK Larnaca, med Johan Cruyffs sønn Jordi i sportsdirektørstolen, gjestet Lerkendal til første kamp i playoff om en plass i gruppespillet i Europa League.

Riktignok er det en økonomisk og sportslig trøstepremie etter at Viktoria Plzen viste seg for sterke over to kamper på kvalifiseringsveien til Champions League.

Samtidig var det en mulighet til å heve inntrykket av et svart Rosenborg-år til grått ved å skaffe seg et solid utgangspunkt foran neste ukes returoppgjør i den kypriotiske havnebyen.

Forståsegpåere av kontinental har konkludert med at 0-0 ikke er noe dårlig utgangspunkt, men når det skiller 173 plasser mellom lagene på UEFAs klubbrangering (Rosenborg på 84.-plass, Larnaca på 257.-plass) burde seier uten baklengsmål være en overkommelig målsetning.

Det ga også et fåtallig og stadig mer frustrert Lerkendal-publikum tydelig uttrykk for jo lenger de måtte vente på en helhjertet offensiv fra hjemmelaget, som aldri kom.

- Vi er temposvake, og jeg vet ikke helt hvorfor. Det er mest vår egen feil, selv om vi møter et lag som vil dra ned tempoet. Det er for lite bevegelse, og det må vi se på, sier en skuffet Jan Jönsson til Viasat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er viktig å holde nullen, om vi skal se etter noen lyspunkter, men vi skulle hatt ett eller to mål framover. Har vi ballen så mye på Kypros som vi hadde i dag, så syns jeg vi skal kunne skape mer der nede. Det er pasningsspill jeg ikke kjenner igjen fra flere utpå der, fastslår svensken.

Markus Henriksen er enda klarere:

- Vi spilte en svært dårlig hjemmekamp. Spiller vi sånn, har vi ingenting i Europa å gjøre, sier Henriksen.

Godt førstekvarter
Rosenborg åpnet brukbart og skapte sine to kanskje største muligheter i oppgjøret allerede i åpningskvarteret. Først fant den presise foten til nyervervelsen Borek Dockal hodet til en umarkert Sime Wangberg, men headingen gikk en halvmeter over tverrligger.

Noen minutter seinere fant tsjekkeren Rade Prica i en posisjon den svenske toppscoreren lever for å være i, men på blank goal, fra fem-seks meter, styrte han volleyen så høyt over til at man ikke kunne finne formildende omstendigheter.

Etter en lovende åpning gikk vertene etterhvert tomme for ideer mot en robust og kompakt motstander, som hadde gjort hjemmeleksene sine før ankomst Norge.

Ballen ble lempet langt, høyt og tilsynelatende på lykke og fromme mot en isolert Prica i håp om at spissen skulle klare å legge forholdene til rette for rekkekameratene, men det ble stort sett ingenting ut av lagballtaktikken.

Faktisk var det venstreback Mikael Dorsin som kom til det nærmeste som minnet om en farlighet før hvilen da RBK-kapteinens skudd fra hjørnet av 16-meteren snek seg noen centimeter over tverrliggeren.

Tamt etter pause
15 minutter i garderoben så ikke ut til å utgjøre den store forskjellen for Jan Jönssons mannskap. Presisjonen og samhandlingen offensivt var begredelig til tider, og da hjalp det lite at man stort sett hadde full kontroll på Larnacas spede og sporadiske forsøk.

De taktiske grepene som ble gjort - Morten Moldskred og Mushaga Bakenga inn for henholdsvis Jonas Svensson og Daniel Fredheim Holm - kom seint og var stort sett uten effekt, sett bort ifra at RBK kom seg til noen flere innleggssituasjoner.

Nærmest kom vertene da Mikael Lustig fant Rade Prica på bakre stolpe, men til tross for at mange av de 5081 på tribunen jublet for scoring, traff han bare nettveggen.

Rosenborg slapp i det minste unna å lide samme skjebne som da Plzen reiste fra Lerkendal med både bortemål og forsprang foran returen, men trønderne har mye å rette på før avreise til ferieøya innerst i Middelhavet neste uke, noe de ble minnet på da de forlot gressmatta til spredt pipekonsert fra skuffede supportere.

Rade Prica tror likevel på avansement.

- Jeg tror vi har gode sjanser. Det var tross alt vi som skapte det lille som var. De hadde noen skudd som kunne blitt farlige, men bortsett fra det. hadde de ingenting, sier spissen til Dagbladet.