RBK-nestor mener spillerne har sviktet Tørum

Mener det ikke drives toppidrett på Lerkendal.

(Dagbladet.no): I over 20 år har Bjørn Hansen jobbet tett på Rosenborg som talentutvikler og Nils Arne Eggens assistent.

Han mener det bør være tid for ettertanke i hele klubben etter at trener Knut Tørum i dag ble løst fra kontrakten.

- Sånn kan vi ikke fortsette. Det som skjedde i fjor høst og mot Valencia i går viser at spillerne har en kapasitet som ikke rimer med det de har gjort i serien. Det er tid for ettertanke for klubben og spillerne, hvilke krav har de stilt til seg selv? Jeg ser hva spillerne tar ut mot Valencia, og leverer årets desidert beste kamp. Det er for lettvint at treneren blir løst fra kontrakten, sier Hansen til Dagbladet.no.

Han mener litt spøkefullt at spillerne gjorde seg selv en bjørnetjeneste med kjempekampen mot Valencia i går - for da viste de at potensialet ligger himmelhøyt over det de har levert i serien, der trønderne ligger på en stusselig 6. plass.

- Jeg mener søkelyset må settes på spillerne. Mot Valencia løp de for hverandre og gjorde jobben sammen. Det har jeg ikke sett så mange ganger i går. Spillerne var «dumme» i går, de viste hvilken kapasitet de har, og det forplikter, sier Hansen.

Tettey og Ciljan nærmest

Han mener Rosenborg, og de andre lagene i Tippeligaen, ikke fortjener å kalle seg toppidrettsutøvere.

- Når det skal store ting for å mobilisere, er du ikke i nærheten av å være en toppidrettsutøver. Vi har toppfotball i Norge, men jeg er ikke så sikker på at toppfotballen er lik toppidrett. I Rosenborg har vi et stykke igjen. Det går ikke an å prestere hver 15. eller 20. kamp. En topputøver er en som trener på høyde med de beste i verden, på en jevnt høyt nivå, sier Hansen.

IKKE VOKSNE NOK?:: Bjørn Hansen synes ikke det skulle vært nødvendig for Knut Tørum å jage spillerne til å prestere. Han mener det ikke drives toppidrett i Rosenborg, og i norsk fotball generelt.
IKKE VOKSNE NOK?:: Bjørn Hansen synes ikke det skulle vært nødvendig for Knut Tørum å jage spillerne til å prestere. Han mener det ikke drives toppidrett i Rosenborg, og i norsk fotball generelt. Vis mer

Han mener to av de største juvelene i norsk fotball - Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey - er de som er nærmest å kunne betegnes som toppidrettsutøvere.

- Det er de to som er nærmest, sammen med Bjørn Tore Kvarme. De vet hvor lista ligger, og tar konsekvensen av det.

- Hva med en spiller som Vidar Riseth?

- Vidar kjenner kravene, men har noe å gå på. Du skal prestere enten det er mot Orkdal eller Valencia. Treneren skal kunne gå av banen under treninga og være borte et kvarter, og gutta skal stå på uansett. Folk som Kjetil André Aamodt trengte ikke å ha treneren over seg, sier Hansen.

- Men treneren må også kunne stille krav?

- Ja, men det skal ikke være nødvendig å mase om kravene hele tida. Men det har tydeligvis vært nødvendig å mase på dem hele tida, og være på dem. Det spørs om Knut har greid det. Men har klubben greid å stille de krava? Det må klubben ta innover seg. Knut Tørum fortjener et godt ettermæle, han har gjort sitt beste. På kommunikasjonsbiten har han kanskje hatt noe å hente, men han føler seg kanskje spilt ut over sidelinja.

- I Rosenborg har vi alltid sagt at vi er gode eller dårlige sammen. Har ikke Tørum vært god nok, har ikke klubben vært god nok, fastslår Hansen.

Trond Sollied er mannen Rosenborg satser på som ny hovedtrener, og hovedpersonen selv er ikke avvisende til å bli kjøpt ut av kontrakten med Gent.

RBK-nestor mener spillerne har sviktet Tørum

Hansen tror Sollied kan være et fornuftig valg.

- Jeg tror Sollied er bra. Han er en kvalitetssikring, selv om det egentlig ikke skulle vært nødvendig. Trond er ikke en som kjeppjager spillerne rundt på banen, men han har den nødvendige autoriteten.

- Har ikke Tørum det?

- Det viser seg at spillergruppa ikke er voksen nok. Jeg er ikke tilhenger av at en trener skal jage rundt, men det er mulig det er nødvendig i Rosenborg. Nils Arne sa til meg etter en av de rundt 5000 treningene vi ledet sammen: «Du skjønner Bjørn, du kan ikke skremme spillerne til å bli god.» Sollied er ikke den typen, men han har den naturlige autoriteten. Kanskje ikke Tørum-måten var måten i Rosenborg. Vi er et stykke unna toppidretten, gjentar Hansen.

RBK-nestor mener spillerne har sviktet Tørum
<B>KRITISK:</B>- - Sånn kan vi ikke fortsette. Det som skjede i fjor høst og mot Valencia i går viser at spillerne har en kapasitet som ikke rimer med det de har gjort i serien. Det er tid for ettertanke for klubben og spillerne, hvilke krav har de stilt til seg selv? spør RBK-veteran Bjørn Hansen.
<B>LØST FRA KONTRAKTEN:</B> Knut Tørum.