RBK-Perry kommer til å trosse klubbens eget årsmøtevedtak

Og dermed øker sjansen for gull. Tror vi.

I 2009 OG 2010 var de én seriekamp unna uovervinnelighet i Tippeligaen, men seriegull nummer 21 og 22 i den stolte RBK-historien var likevel ikke gode nok for klubbens bortskjemte sjeler og støttespillere. To tredjeplasser seinere fattet de derfor et vedtak synonymt med det klubbens store far, Nils Arne Eggen, alltid hevdet var umulig. For da årsmøtet i fotballromantisk rus klappet igjennom et krav om retur til spillestilsrøtter og 90-tallets overoffensive versjon av 4-3-3, bestemte de seg egentlig for å ta klubben baklengs inn i framtida.

Skal Rosenborg vinne det seriegullet klubben og omgivelsene skriker etter, bør akkurat den tvangstrøya fjernes fra Per Joar Hansens allerede meget krevende ordrebok.

ROSENBORG HAR DEN beste spillerstallen og vil derfor også få det beste laget - om Per Joar Hansen velger å trosse klubbens romantiske retningslinjer og utøve en smule fotballfaglig ulydighet i forhold til det allerede omtalte vedtaket. Det kommer han nok til å gjøre. For det er ikke mer enn noen dager siden RBK-treneren fortalte meg at 90-tallets (Eggens) 4-3-3 ikke henger på (defensive) greip i dag, og at et Rosenborg med to sittende midtbanespillere (brukt i fjor også) fort kan bli et tema. Og når den vedtatte formasjonen først er skrotet, kan Hansen like godt ta oppgjøret med tvangstrøya fullt ut.

Og gjøre noe med den offensive sammensetningen også, slik at alle de gode spillerne han har kan få utfolde seg og bli best mulig.

HVIS SÅ SKJER, og etter samtalen med Hansen er det ingen grunn til å tro noe annet, tror vi Rosenborg vinner. Foran Molde som er laget imot. Det er nemlig vanskelig å se andre klare gullkandidater per seriestart 2014. Men jeg vil ikke påstå at Per Joar Hansens mannskap drar feltet med god margin foran Tor Ole Skulleruds nye og meget spennende Molde - tre meget gode signeringer på toppen av arven etter Solskjær gjør at RBK ikke vil få fred.

Men ett lag må tippes øverst.

I år igjen.

Det er bare sånn det er.

TIPPELIGAEN ER EUROPAS jevneste og mest uforutsigbare liga. Vi vet av erfaring at alt kan skje. Det er mange grunner til å tro at veldig mye vil skje også. Men vi tror ikke så skjer at Ronny Deila evner å stable på beina et nytt gullag uten flere av fjorårets viktigste spillere, eller at nye og spennende Viking, med all sin offensive fart, klarer å stabilisere sitt øverste nivå over langen. Men igjen - vi tror.

Om Tippeligaen er det nesten umulig å vite.

ODD ER DET nærmeste vi kommer et lag vi er ganske sikre på ut over topp-to-tipsene. A) Fordi det er det beste laget vi har sett i vinter, B) fordi Dag Eilev Fagermo valgte bort U21-landslaget på bakgrunn av løfter om at klubben ikke må selge noen som helst, C) fordi sentrallinja (keeper, stoppere, sentral midtbane og spiss) i gode øyeblikk er Norges beste, og D) Frode Johnsen (40). Hvilket betyr at femteplassen vi gir dem fort kan bli bedre til slutt.

Husk Haugesund 2013.

BRANN HAR FÅTT ny trener og derfor også en helt ny start, med alt det dét fører med seg i Bergen, Vålerenga har fått (mye) mer ork og Haugesund har fortsatt den enkle og rett-fra-levra-suksessfaktoren Jostein Grindhaug. I sine beste stunder, om disse tre lagene klarer å sette sammen et par rekker av gode resultater, kan sluttresultatet i november fort bli bedre enn plasseringen vi har gitt dem. Men der - med Brann som siste lag inne blant topp åtte - tror vi også det blir er kvalitetsskille på tabellen.

Hvilket betyr at Aalesund på plass ti, fjorårets fjerdelag, forhåndstippes som årets skuffelse.

NYOPPRYKKEDE BODØ/GLIMT på plassen foran blir etter vår mening sesongens overraskelse. Troen er basert på en klar identitet, en god sentrallinje og stor fart som gir spillestilen utviklet over år den dimensjonen laget trenger for å kunne stjele både viktige og overraskende poeng borte.

Og bak dem tror vi Start og Lillestrøm utover høsten vil kjenne på og føle det nederste sjiktets største frykt - nedrykk - mens Stabæk, Sandnes Ulf, Sarpsborg 08 og Sogndal vil være direkte involvert og fighte det de kan for plassene 13 og 14.

FOR SEKS ÅR siden tok Dagbladet alle forhåndstipsene og de mange (over)faglige betraktningene ved hornene, og brukte en orangutang til å sette opp tippeligatabellen. Den var, da vi skrev oktober 2008, best av alle eksperter landet rundt. Dette til orientering og en smule tverredaksjonell og faglig dissing. I morgen presenterer vi nemlig en ny orangutang...

TØFFE KRAV: Bare gull er godt nok for Rosenborg og trener Per Joar Hansen. Dagbladet tror det blir trøndersk jubel i 2014, men mer på tross av enn på grunn av 4-3-3-årsmøtevedtaket.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TØFFE KRAV: Bare gull er godt nok for Rosenborg og trener Per Joar Hansen. Dagbladet tror det blir trøndersk jubel i 2014, men mer på tross av enn på grunn av 4-3-3-årsmøtevedtaket. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer