Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

RBK-profil ut mot norsk barnefotball: - Uforståelig! Er det sånn i hele Norge?

Rosenborgs islandske spiss Matthías Vilhjálmsson reagerer sterkt på hvordan norske barn trenes. Norges Fotballforbund svarer på kritikken.

FORTVILER: Rosenborgs Matthías Vilhjálmsson  jublet etter scoringen mot Brann i vår, men er lei seg på vegne av norsk barnefotball. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
FORTVILER: Rosenborgs Matthías Vilhjálmsson jublet etter scoringen mot Brann i vår, men er lei seg på vegne av norsk barnefotball. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Matthías Vilhjálmsson var Starts toppscorer da han ble hentet til Rosenborg i fjor. 29-åringen har 15 landskamper og to mål for Islands landslag, men fikk aldri bli med til EM i Frankrike.

På TV-skjermen har han sett sine landsmenn og kompiser sjokkere fotballverden på ny og ta seg videre til åttedelsfinalen, hvor selveste England venter i morgendagens batalje.

Island har skapt fotballmirakler med bare 330 000 innbyggere. Målt i folketall er de et av verdens minste land, men i fotballsammenheng har de lignet på en stormakt basert på resultatene de har vartet opp med de siste årene.

Islands fotballbragd har gjort mange nysgjerrige: Hvordan får de det til? Hva er oppskriften til islendingene? Ifølge Vilhjálmsson er ikke Norge i besittelse av denne oppskriften. Nå tar han et oppgjør med barnefotballen og spillerutviklingen i Norge.

BRAGD: Gylfi Sigurdsson og Island imponerer en hel fotballverden med prestasjonene i EM-kvalifiseringen og selve EM. Foto: NTB Scanpix
BRAGD: Gylfi Sigurdsson og Island imponerer en hel fotballverden med prestasjonene i EM-kvalifiseringen og selve EM. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Min sju år gamle sønn trente sin siste fotballtrening før ferien på tirsdag, og de starter igjen når skolen begynner igjen i august! Om seks uker, skriver Rosenborg-spissen Matthías Vilhjálmsson på Twitter.

- Dette må endres i Norge. Når været er best, tar de ferie. Uforståelig! Er det sånn i hele Norge? spør 29-åringen.

- Trenerne bør få betalt

Islands beste fotballspiller gjennom tidene, Eidur Gudjohnsen, forstår hva Rosenborg-spissen mener.

- Det er forskjell på kulturer. Jeg mener man må satse hardt fra tidlig alder om man skal bli god. Det var sånn både pappa og jeg gjorde det, og det er det barna mine prøver på nå i Spania og på Island. Der har de en veldig god skole, sier Gudjohnsen til Dagbladet.

- Men det er også etter hvert blitt gode treningsforhold på Island nå. Det er mye bedre enn da jeg vokste opp. Nå går det jo faktisk an å spille fotball ute hele året, i motsetning til tidligere, forteller Molde-spissen, som har spilt i både Barcelona og Chelsea tidligere.

På Island blir de profesjonelle trenerne på barne- og ungdomsnivå finansiert delvis av foreldre, delvis av kommunen og resten av fotballforbundet. Der trener de fleste av barna fire-fem organiserte fotballøkter i uka.

- Alle trenere må ha utdannelse i fotball og får lønn av klubbene som organiserer treningene året rundt. Det er dugnad som er problemet i Norge. Trenerne bør få betalt, mener Vilhjálmsson.

Norge studerer Island

FOR MYE FERIE: Rosenborgs Matthías Vilhjálmsson synes norske barn har for lang ferie. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
FOR MYE FERIE: Rosenborgs Matthías Vilhjálmsson synes norske barn har for lang ferie. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Til Dagbladet sier toppfotballsjef Nils Johan Semb at den lange treningsferien høres merkelig ut, før han henviser til Håkon Grøttland, som er fagansvarlig for spillerutvikling i Norges Fotballforbund.

Grøttland forteller at de har sett mye på hvordan Island jobber med å få frem gode fotballspillere.

- Vi er veldig imponert over Island og svært nysgjerrig på Island. Følgelig har vi flere ganger vært over og skaffet god oversikt over hvordan de tenker og jobber, forteller han til Dagbladet.

Grøttland sier følgende om forskjellene mellom spillerutviklingen i Norge og Island:

- Det er en del samfunnsmessige forskjeller av betydning. Rent fotballmessig ser vi at de topper lag tidligere. De har ikke foreldre som trenere og er opptatt av en enkel og effektiv spillestil på seniornivå. Det er ingen som er opptatt av underholdende fotball på Island.

- Er det ønskelig med flere profesjonelle trenere i barne- og ungdomsfotballen som Vilhjálmsson etterlyser?

SATSET: Eidur Gudjohnsen er et av mange eksempler på islandske fotballspillere som har satset hardt og oppnådd resultater. Foto: NTB Scanpix
SATSET: Eidur Gudjohnsen er et av mange eksempler på islandske fotballspillere som har satset hardt og oppnådd resultater. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det blir et definisjonsspørsmål. Det er ønskelig med trenere som har utdannelse. Det vil si i første omgang C-kurset vårt, som tilsvarer B-lisens på Island. Samtidig jobber vi for at flest mulig klubber har heltids- eller deltidsansatte trenerveiledere.

Vilhjálmsson mener norske barn har for mye ferie.

- Det er merkelig at ingen andre land i verden har like lang sommerferie som i Norge. Alle har godt av ferie, men ikke så lenge som dette. Man har jo også høstferie, vinterferie, påskeferie og alt det der, sier RBK-spissen.

- Vi ser det samme i Belgia, Nederland og Uruguay

Grøttland tror islendingene både oppnår fordeler og ulemper ved å toppe lagene langt tidligere enn hva tilfellet er i Norge.

- Ja, en opplagt fordel er jo at det blir bedre matching for de beste. Det negative er at det er liten sammenheng mellom ferdigheter og potensial hos barn. Med andre ord risikerer man å gi de med størst potensial et dårligere tilbud, sier han.

- I tillegg er det praktisk vanskelig mange steder og bryter med verdigrunnlaget vårt. Det vi er opptatt av er differensiering i trenersituasjonen. Det vil si at alle skal få utfordringer tilpasset sitt nivå.

- Hvorfor tror du Island gjør det så bra til tross for så få innbyggere?

STUNT: Se hvordan det gikk da Scandic Lerkendal inviterte RBK-gutta til en ellevill utfordring fra taket på deres 74 meter høye hotell. Video: Scandic Lerkendal / RBK / JTP Vis mer

- Island er få, men de få er samlet innenfor et relativt lite område. Det er en klar konkurransefordel. Vi ser det samme i for eksempel Belgia, Nederland og Uruguay.

- Noen suksesskriterier sånn vi ser det: spillere med disiplin og vinnervilje, et land hvor lagballspillerne står sentralt, man driver med idretter med store overføringsverdier, de jobber aktivt med å få spillere ut tidlig, og de har en effektivitetsorientert spillestil på A-laget, som er satt i system av en meget dyktig trener, konkluderer Grøttland.

Åttedelsfinalen mellom England og Island spilles mandag kl. 21.00.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!