RBK skal fornyes

Kortsiktig lover Ola By Rise å åpne en meget god flaske rødvin om RBK slår Benfica i kveld. Langsiktig lover han å fornye laget i løpet av to år.

TRONDHEIM (Dagbladet): - Ser man bort fra kamper som den i kveld, er jobben min å ha et langsiktig perspektiv på alt jeg gjør, sier Ola By Rise til Dagbladet.

- Når kontrakten min går ut om to år, skal laget være et annet enn det vi ser i dag.

Sjøl om kvelden handler om retten til UEFA-cupens fjerde runde tar ikke Ola By Rise mange pausene fra det som egentlig er jobben hans på Lerkendal. RBK-hegemoniet i norsk fotball er nemlig det som betyr mest for trønderne.

- Hadde jeg vært opptatt av meg sjøl, ville jeg kjøpt de beste og mest rutinerte spillerne og flakset videre til neste klubb når jobben var gjort, sier RBK-treneren.

- Isteden velger vi å stille krav til dem som er her.

Fortida betyr ingenting

Hva som er blitt gjort av den enkelte RBK-spiller fram til årsskiftet 2003/2004 er ikke veldig interessant for Ola By Rise. Det er ikke den respektives CV som gir nye kontrakter og tar ut laget.

- Jeg er opptatt av at alle mann - uansett alder - viser fram dyktighet, sier RBK-treneren. Det de har gjort til nå er ikke viktig. Så ikke vis meg CV-en din - den kan nemlig bli brukt mot deg.

- Vi må og skal ha sultne folk i Rosenborg.

Hvilket betyr at det kan bli mange forskjellige RBK-lag i løpet av årets tippeliga. Den nye RBK-treneren - som hjemmedebuterer i kveld - lover nemlig det også.

- Hver og en må virkelig brenne for at Rosenborg skal være best. De som melder seg halvveis ut, må erstattes, sier By Rise til Dagbladet.

Tror på 4. runde

I kveld spiller Rosenborg med nøyaktig det samme laget som tapte 0- 1 i Lisboa sist torsdag. Ola By Rise ser det som en styrke.

- Jeg mener at erfaringen vi har i laget, gir oss et overtak på Benfica.

- Laget vi starter med har stor erfaring fra Mesterligaen og vet hva det vil si å spille viktige internasjonale matcher under voldsomt trøkk. Og går vi til fjerde runde - hvilket vil gjøre meg enormt glad - skal jeg åpne en meget god flaske rødvin.

- Jeg tror også på det.

Rosenborg skal angripe Benfica i kveld. De skal stå høyt i banen, slippe fram backene og spille under prinsippet at den som har lyst har lov. Og dermed lukter det litt Nils Arne Eggensk over kveldens taktikk.

Ingen tvil - høyt press

Ola By Rise forklarer:

- Helt hemningsløst mener du? Ja, jeg håper det i perioder. Men det skal ikke bli så dumt at sistemann ligger igjen med én motstander. Noen forholdsregler må vi ta. Men ja, vi skal presse høyt og vinne ballen rundt midten og på deres halvdel. Det er det ingen tvil om.

Midtstopperne Erik Hoftun og Vidar Riseth skal sammen med Ørjan Berg lage en defensiv og trygg blokk bak på banen. Backene skal fram.

- Det skulle bare mangle, sier Ola By Rise.

- Backene er vårt våpen - det er det vi er best på. Selvfølgelig må vi tørre å bruke dem for alt de er verd på Lerkendal.

Landslagstrener Åge Hareide sa at Rosenborg kan vinne UEFA-cupen etter 0- 1-tapet i Lisboa. Ola By Rise er glad for tilliten.

- Det er hyggelig at Åge tror på oss. Det hadde vært verre om han hadde sagt at «herregud så dårlige de er blitt etter at jeg dro». For slik jeg ser det er vi i hvert fall ikke favoritter til å vinne UEFA-cupen.

- Det blir stormannsgalskap å si noe sånt, sier Ola By Rise.

GENERASJONER: Midtbanetalentet Jan Gunnar Solli stikker fra den mer rutinerte midtbanemannen Fredrik Winsnes.