RBK-spilleren sammenligner norsk idrett med en fasciststat

Mix Diskerud: - Derfor velger jeg å spille for USA.

 VERDIER:  Mikkel Diskerud forklarer at han ønsker å spille landslagsfotball for USA på grunn av hans verdier. Han etterlyser mer individualismen i norsk idrett. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
VERDIER: Mikkel Diskerud forklarer at han ønsker å spille landslagsfotball for USA på grunn av hans verdier. Han etterlyser mer individualismen i norsk idrett. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): I går ble det klart at RBK-spilleren Mikkel «Mix» Diskerud er tatt ut til å spille for USA i Gold Cup.

Det nord- og mellomamerikanske mesterskapet går av stabelen mellom 7. og 28. juli, og gjør at han går glipp av flere viktige kamper for Trondheims-klubben.

Mix, som har både norsk og amerikansk pass, har tidligere vært i tvil hvilket landslag han vil spille for. 22-åringen har spilt for Norge på yngre lag, før han gikk videre til U20, U23 og A-landslaget i USA.

Fascistland I en mail til Dagbladet slår RBK-spilleren fast at han ikke kommer til å velge bort det den amerikanske landslagstrøya, og at det handler om verdier.

Han mener blant annet at Norge ikke dyrker individualismen nok.

- I amerikansk idrett blir de beste i "amerikanske" uttak satt til å representere landet. I Norge blir de utøvere utvalgt som en komite på sikt mener kan gi mest medaljer, heder og ære til Norge. Her står individualisme og "nasjonens interesser" ofte rett mot hverandre, skriver Diskerud i mailen.

22-åringen skriver at han også mener at norsk idrettspolitikk ligner litt for mye på tidligere fasciststater.

- Jeg synes sport skal drives på individenes og utøvernes premisser — mer det enn sånn som kommunist- og fascistland drev før, og vi i Norge dessverre ganske mye ennå. Masseuttak til skilandslaget og vraking av turneren Espen Jansen kan jeg nevne som de sjukeste eksemplene.

Ikke bare lett Dette er andre gang bare i år at noen sammenligner norsk idrett og fascisme. I april koblet en svensk forfatter norsk langrenn og fascisme.

Mikkel Diskerud innrømmer at det likevel ikke bare har vært lett å velge mellom landslagene.

- Først må jeg si at begge forbundene har vært veldig hyggelige med meg. I Norge har både (Tor Ole) Skullerud og (Nils Johan) Semb hatt møter med meg, og de har fremstått på en måte sånn at det nesten har vært vondt å ikke si JA til dem, i forhold til hva de har snakket om og hvor sympatiske de to er, skriver 22-åringen.

Her er Mikkel Diskeruds punkter for hvorfor han velger USA fremfor Norge:
1. Jeg gis nok frihet til å ha Mix eller Morgenstar på drakta.

2. I amerikansk idrett blir de beste i "amerikanske" uttak satt til å representere landet. I Norge blir de utøvere utvalgt som en komite på sikt mener kan gi mest medaljer, heder og ære til Norge. Her står individualisme og "nasjonens interesser" ofte rett mot hverandre. Jeg synes sport skal drives på individenes og utøvernes premisser — mer det enn sånn som kommunist- og fascistland drev før, og vi i Norge dessverre ganske mye ennå. Masseuttak til skilandslaget og vraking av turneren Espen Jansen kan jeg nevne som de sjukeste eksemplene.

3. Fotball er fantastisk for de som holder på. For barn — jenter og gutter — er det billig, og det skaper så mye glede og samhold. Jeg tror at forskjellene vi kan lage ved at fotball blir mer populært i USA, er større enn i Norge — hvor man nesten kan påstå at fotball allerede tarfor stor plass. Det å være med litte grann å bidra til å endre fokus fra sporter som koster mye, eller få kan delta i — til en sport som fotball i et stort land — betyr mye.

4. Jeg hater doping og juks i idretten. Det jukses og dopes mer i amerikansk idrett enn i norsk. I USA får jeg et større talerør for å si hva jeg mener om det, og rett ut gå i clinch med juksemakerne. Kanskje trenger man noen flere "norske verdier" der.