RBK-spillerne avsatte Ola By Rise i garderoben

Ombestemte seg minutter seinere.

MÅTTE GÅ: I sin eneste sesong som hovedtrener, ledet Ola By Rise (t.h.) Rosenborg til seriegull og Champions League-deltakelse. Her fra avskjedsstundens pressekonferanse - med daværende sportsdirektør Rune Bratseth, og Erik Hoftun og Harald Brattbakk fra spillerutvalget. Foto: Tom E. Østhuus
MÅTTE GÅ: I sin eneste sesong som hovedtrener, ledet Ola By Rise (t.h.) Rosenborg til seriegull og Champions League-deltakelse. Her fra avskjedsstundens pressekonferanse - med daværende sportsdirektør Rune Bratseth, og Erik Hoftun og Harald Brattbakk fra spillerutvalget. Foto: Tom E. ØsthuusVis mer

(Dagbladet:) I en årrekke var Ola By Rise (54) tilknyttet Rosenborg. Han var lagets førstekeeper fra slutten av 70-tallet til han la opp etter å ha sikret cupgull i 1995. Men selv etter at han ga seg, hadde Rise en høy stjerne på Lerkendal, og etter mange år som assistenttrener for både Nils Arne Eggen, Trond Sollied og Åge Hareide, ble den gamle keeperen gitt hovedtrenerjobben før 2004-sesongen.

Det endte i gull og Champions League-deltakelse. Ola By Rise er faktisk den siste tippeligatreneren som har klart nettopp det - å vinne serien og kvalifisere seg for gruppespillet i Europas mest fornemme turnering samme høst.

Likevel fikk han ikke fortsette inn i 2005.

Ny bok I morgen kommer boka «Ballens bane» i bokhandelen. Her skriver Ola By Rise om sine opplevelser fra norsk fotball gjennom fem forskjellige tiår. Om Rosenborg-avskjeden - som Dagbladet avslørte før Rise visste om den - skriver han:

«Nils Skutle var like klar: «Hadde vi vært på normalt nivå, ville vi hatt 55 poeng og vært seriemestre for lenge siden.» Ikke rart at Dagbladet trakk konklusjonen for dem, selv om to serieomganger gjensto. Treneren skulle felles i løpet av november.»

Ola By Rise ønsket derfor et klart svar fra Rune Bratseth, om hvorvidt han hadde tillit. Til slutt kom svaret - i form av et nei. Dermed var katta ute av sekken. Planen var imidlertid å la ham fullføre sesongen, noe som skulle kunngjøres på en pressekonferanse seinere samme dag. Men et improvisert spillermøte i garderoben holdt på å endre alt, skriver Rise i sin ferske bok.

Rises «dummeste beslutning» «I løpet av sesongen hadde jeg utvilsomt tatt ukloke beslutninger. Men den dummeste var det jeg gikk med på to timer før pressekonferansen. Da hadde snakket ferdig inne i brakka, tuslet Rune og jeg i retning garderoben. Da Rune mente at jeg skulle vente utenfor mens han tok en prat med spillerne, svarte jeg «ok.»
Jeg vet ikke helt hva jeg tenkte der jeg sto utenfor garderobedøra på Lerkendal og småfrøs i oktobervinden. Men det var idiotisk å overlate den viktige spillergruppa til en sportsdirektør som tvilte på mine ferdigheter.»

For det som skjedde inne i garderoben, var at spillerne gikk inn for å fjerne Ola By Rise umiddelbart - selv om det gjensto to avgjørende seriekamper, pluss de siste oppgjørene i Champions League.

Ombestemte seg By Rise ble deretter vinket inn, ifølge boka. I garderoben fikk han beskjed om at han var ferdig, en avgjørelse han tilsynelatende tok med verdighet. Han takket spillerne for følget, og ønsket dem lykke til i innspurten. Så fulgte noen spesielle minutter, opplyser Ola By Rise.

For mens noen av spillerne gikk ut på feltet for å trene, ble andre igjen i trenergarderoben for å snakke med den nettopp avskiltede laglederen. Etter hvert samlet alle spillerne seg igjen.

«I løpet av noen minutter ombestemte de seg, som samlet gruppe. Spillerne kom inn igjen, vi pratet sammen på nytt og ble enige om at vi skulle fortsette sammen ut sesongen, som prestasjonsgruppe og lag.»

RBK-MINNER: Ola By Rises bok er i salg i morgen.
RBK-MINNER: Ola By Rises bok er i salg i morgen. Vis mer