Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

RBK taper penger på lørdagskamper

Rosenborg må spille sine hjemlige kamper på lørdager for å samle krefter til Champions League. Dermed mister de en stor andel av TV-bonusen i Tippeligaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Direkte klokka 19: Strømsgodet - Rosenborg

Nå vil klubbdirektør Nils Skutle se nærmere på systemet for TV-bonuser, som gis lag som blir vist i kamper på TV 2 eller TV 2 Zebra.

- Fordelingsnøkkelen ble fastsatt for to år siden, og siden da føler vi forutsetningene er endret: Seerne må stadig oftere kjøpe seg tilgang til attraktive kamper gjennom TV 2 Sport eller nett, sier Skutle.

- Dette må vi i Norsk Toppfotball se på, og finne ut hvordan inntektene i framtida kan kanaliseres til klubbene, sier han.

Fra to mill. til null

Ett eksempel er Brann–Rosenborg. I fjor høst spilte de en ren gullduell i Bergen. Den ble sendt som TV 2s hovedkamp, med høye seertall. Ifølge Skutle fikk lagene dele rundt to millioner kroner seg imellom i TV-bonus.

Da klubbene møttes lørdag for drøyt to uker siden, gikk kampen på betalingskanalen TV 2 Sport. Dermed ble det ikke ett øre i bonus til lagene.

Slik er det i alle lørdagsoppgjør i Tippeligaen. Dem kan du bare se gjennom å kjøpe tilgang via TV 2 Sport eller kanalens nettsider.

BLIR FLYTTET: Mange av Rosenborgs seriekamper i høst vil bli flyttet til lørdager, på grunn av Champions League-spill. Foto: TOM E. ØSTHUUS
BLIR FLYTTET: Mange av Rosenborgs seriekamper i høst vil bli flyttet til lørdager, på grunn av Champions League-spill. Foto: TOM E. ØSTHUUS Vis mer

Rosenborg er nå inne i en periode med hele seks lørdagskamper på rad. Også de to neste går dagen før hovedrunden, mot Strømsgodset (1. september) og Start (15. september).

Kamper ute i Europa

Og flere kan det bli utover høsten:

For å få tid til å restituere seg til kampene i Europa, ønsker laget å spille sin tippeligafotball lørdag de rundene hvor Champions League venter i påfølgende midtuke.

- Dette skyldes sportslige hensyn, som vi i Rosenborg selv har tatt. Rent bortsett fra Strømsgodset-kampen i dag – som vi mener burde vært spilt søndag - har vi ønsket det sånn for å få god nok tid mellom kampene, sier direktør Skutle.

Det er Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball som ivaretar klubbenes interesser og til slutt bestemmer kampoppsettet, etter at TV2 har kommet med sine ønsker. Hver helg plukkes det ut én hovedkamp, som sendes på TV2 søndag klokka 20.00.

600 000 per kamp

- Som en tommelfingerregel kan man si at hjemmelaget i de oppgjørene tjener rundt 600 000, mens bortelaget tjener 300 000. Seertallene avgjør den nøyaktige summen, forklarer mediedirektør i Norsk Toppfotball, Svein Graff.

image: RBK taper penger på lørdagskamper

I tillegg går én kamp på gratiskanalen TV 2 Zebra under hovedrunden. Rundens avslutning, mandagsmatchen, vises også der.

- Lag som spiller på Zebra får også TV-bonus, noe under halvparten av hva de ville fått om de ble vist søndag 20.00, sier Graff.

Sportsredaktør Bjørn Taalesen i TV 2 bekrefter at RBK trolig ville spilt minst én hovedkamp i løpet av disse seks serierundene.

- Helt klart. Vi så gjerne RBK andre dager enn lørdag, men europacup-deltakelsen får konsekvenser, sier Taalesen.

- Kunne ikke Godset–RBK denne helga vært spilt søndag?

- Da dette ble bestemt visste man ikke nøyaktig når eller hvor RBK skulle spille. Det er en kabal som skal gå opp, og det vet Nils Skutle godt, hevder Taalesen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!