RBK tapte luftkrigen

Benfica ble for sterke mot vinterslappe trøndere.

 • Vi fulgte kampen direkte.
 • Se scoringene i alle kveldens Uefa-cupkamper!

  LISBOA (Dagbladet.no): - Jeg er ikke så veldig skuffet over resultatet, sier Rosenborg-trener Ola By Rise etter 1-0-tapet mot Benfica.

  Han mener det er fullt mulig å ta igjen forspranget når andre del av møtet i Uefa-cupens tredje runde spilles på Lerkendal til uka.

  - Ærlig talt synes jeg Benfica spilte en veldig god kamp i dag. De var mye bedre enn oss i andre omgang. Mot slutten dreide det seg bare om å klamre seg til resultatet, sier han.

  Han var godt fornøyd med første omgang, spesielt det siste kvarteret, da Rosenborg klarte å etablere sitt eget spill.

  - Vi hadde en fin stigning i første omgang. I andre omgang mistet vi ballen for mye.

  Ut i hundre


  Til lurvelenet fra 40 000 fotballgale portugisere gikk hjemmelaget ut i hundre. Og de første minuttene så det fortsatt ut som om Rosenborg var på treningsleir. I løpet av de 10 første minuttene måtte Espen Johnsen ta fram tigersprangene på farlige skudd og innlegg fra Benfica.

  Men så skjedde det som alltid skjer når hjemmelaget ikke får hull på byllen: Rosenborg kom sakte med sikkert med i kampen. Anført av en strålende Ørjan Berg og el capitan Erik Hoftun, tok trønderne tak i ballen, holdt den i laget, og skapte et par halvsjanser. Ola By takket nok RBK-guden i pausen for at Berg ble spilleklar.

  Ingen norske fotballspillere er i stand til å åpne forsvar på den måten Berg klarer det. Når Benfica hadde løpt fra seg det verste etter 20 minutter tok show-Berg over kampen. Etter en halvtime ble Ståle Stensaas spilt helt gjennom. Men fra skrått prøvde Ståle skuddfoten. Ikke helt uten snert, men dessverre uten stil. Skuddet gikk rett på keeper Moreira.

  Feil på feil


  Før kampen mente Ola By Rise at hele laget måtte prestere på toppnivå om de skulle få et resultat mot Benfica. Førsteomgangen var preget av mange feilpasninger som kunne gitt stygge overganger i mot. Heldigvis for Chister Basma og Fredrik Winsnes var portugiserne mer opptatt av å ta det med ro når de kunne sette fart mot Espen Johnsen. Resten tok Hoftun og Vidar Riseth seg av.

  Og da Benfica prøvde et siste desperat forsøk på å få en pinne før pause og slapp seg framover, slo Ørjan Berg til igjen. Han fant Harald Brattbakk med en krempasning, og alt måltjuven trengte å gjøre var å sette den i nettet fra atten meter. Brattbakk fyra med løskrutt, og 0-0 til pause.

  Kanonstart


  Andreomgang var bare såvidt i gang før sjansene kom på løpende bånd. Først spilte Azar Karadas Øyvind Storflor nydelig gjennom. Fra seks meter skjøt han i under keeper, men ballen var såvidt borti hofta og ble reddet på dødlinja.

  - Muligheten var veldig stor. Jeg skal jo sette den. Jeg ble iltt forfjamset, og prøvde å sette den i nærmeste hjørne, men keeperen var der, sier Storflor til TV 2.

  Så kom det to gigantiske Benfica-sjanser, begge signert Nuno Gomes. Først ble et langskudd fra innbytter Joao Pereira flikket centimetre utenfor stanga. Så, på uforklarlig vis, chipet han ballen rett i armene på en liggende Espen Johnsen etter corner. Gomes sto en meter unna målstreken, var helt upresset, og det var en større prestasjon å bomme enn å føre portugiserne i ledelsen.

  Temposkifte


  Men etter en time var det slutt. Først ropte 40 000 på straffe da Pereira ble hektet i Rosenborgs straffefelt. Det fikk de ikke. Men ballen var begynt å gå veldig raskt mellom portugisiske bein. Så fort at da Zahovic fikk sjansen til upresset å skyte fra drøye seksten meter banket han den i målet. Utagbart for Johnsen.

  Benfica begynte et stormløp mot Rosenborgmålet. Bare en god Espen Johnsen hindret flere Benfica-mål i minuttene etter den første scoringen. Portugiserne hadde skrudd opp tempoet. Dermed steg underholdningsverdien mange hakk.

  Og nå kom også Rosenborg til sjanser igjen. Først og fremst etter innlegg og på cornere. Men det var Benfica som var best. Anført av en strålende Joao Pereira skapte de nok sjanser til å sende Rosenborg på hodet ut av Uefa-cupen etter første kamp i tredje runde. Men den samme RBK-guden som fikk Ørjan Berg på banen var fortsatt på Estadio da Luz.

  Med 1-0 å hente igjen på et vinterkaldt Lerkendal er det fortsatt Rosenborghåp i hengende snøre.

TAKLING: Harald Martin Brattbakk forsøker å stoppe Miguel.
MATCHVINNER:</B> Slovenske Zlatko Zahovic feirer kampens eneste mål med lagkameraten Argel.
SKUDD: Ståle Stensaas hadde en sjanse etter 30 minutter.
BERG I GODT DRIV:</B> Skadene er glemt, og Ørjan Berg spilte godt før pause. Her i duell med Zahovic.
MIDTBANEDUELL:</B> Fredrik Winsnes jager slovenske Zlatko Zahovic.
HØYEST:</B> Frode Johnsen slår Armando (t.v.) og Ricardo Rocha i lufta.