RBK tjente 75 millioner

Rosenborg har fått sluttregnskapet for fjorårets Champions League-deltakelse. Totalt fikk trønderne 56 millioner fra UEFA. Legger man til publikumsinntektene på rundt 20 millioner, sitter RBK igjen med 75 millioner på inntektssida.

Selv om den sportslige mesterliganedturen aldri har vært større for RBK enn den var i fjor, så sitter klubben igjen med et lass av penger for den sparsomme sportslige moroa på Lerkendal. Bare da RBK avanserte til andre runde i 1999, tjente klubben mer penger på sin mesterligadeltakelse.

RBK har faktisk rekordmange lag bak seg på inntektstoppen. Seks lag, deriblant storklubben Olympiakos i Hellas, tjente mindre enn trønderne. Årsaken til at inntektene ble så store, var at RBK ble alene om markeds- og mediepotten for hele Skandinavia.

Vil dele

- I forfjor måtte vi dele de med et svensk lag, og året før det delte vi med Molde. Inntektene fra markedspotten kom vel opp i nærmere 20 millioner kroner i år, sier RBKs administrerende direktør, Nils Skutle, til Dagbladet.

- Lukrativt å være enslig nordisk deltaker, altså?

- Ja, kortsiktig økonomisk er det det. Men sportslig hadde det vært mye bedre å ha flere lag fra Norge med i turneringa. Det ville ha betydd mye for norsk fotball i et langt perspektiv.

Strammer inn

Årets RBK-utgave ser ikke sterkere ut enn fjorårets. Terskelen for å kvalifisere seg til Champions League har neppe blitt lavere heller. Derfor styrer Nils Skutle og hans menn ut fra at RBK ikke skal greie å kvalifisere seg i år. At RBK har kvittet seg med flere spillere i løpet av vinteren, er et ledd i nedskjæringene av lønnsutgiftene i klubben.

- Vi planlegger i forhold til den norske ligaen og de inntektene vi har der. Budsjettet er lagt opp til et overskudd på 3 millioner kroner. Det er det vi løper etter nå, sier Skutle.

Han vil ikke si om de holder budsjettet, men antyder at de ligger godt an.

- Styret er informert. Jeg føler ikke at jeg trenger å meddele pressen hvordan vi ligger an nå. Driften av stadion og alt vi gjør er lagt opp rundt at årets budsjett skal gå i pluss.

- Hva med spillersalg, er det innbakt i budsjettet?

- Nei, til det har vi et eget fond der det er satt av penger av tidligere overskudd. Det blir vurdert fra gang til gang.

RBKs deltakelse i det gjeve selskapet gjør også at det drypper på andre i Ball-Norge. Fotballforbundet (NFF) kunne plusse på 1,5 millioner kroner i sine regnskaper på grunn av RBKs deltakelse. Fire millioner kroner har UEFA øremerket til talentutvikling i norske toppklubber som ikke er kvalifisert for e-cupspill.

- Disse pengene betyr økt aktivitet på grunnplanet i norsk fotball, sier generalsekretær i NFF Karen Espelund.

MESTERLIGAPLASSEN I BOKS: 22. august i fjor slo Rosenborg Inter Bratislava 4- 0 på Lerkendal i Trondheim, og sikret dermed både Champions League-plass og høye inntekter. De glade spillerne er fra venstre Christer Basma, Ørjan Berg, Erik Hoftun og Sigurd Rushfeldt.