HALVERING AV LØNNA: Rosenborg-toppscorer Rade Prica hadde en skattbar inntekt på over fem millioner kroner i sitt første år i Rosenborg. I 2010 ble lønna imidlertid nesten halvert.Foto: Erlend Aas / Scanpix
HALVERING AV LØNNA: Rosenborg-toppscorer Rade Prica hadde en skattbar inntekt på over fem millioner kroner i sitt første år i Rosenborg. I 2010 ble lønna imidlertid nesten halvert.Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

RBK-toppscoreren fikk lønna halvert

Slik gikk det med Prica og de andre børstoppene fra 2009.

(Dagbladet): Norsk og internasjonal klubbfotball er rik på eksempler av at det ikke nødvendigvis er noen korrelasjon mellom størrelsen på lønningsposen og prestasjonene ute på gressmatta.

Navnene som figurerer i lista nedenfor, utmerket seg alle med positivt fortegn i i 2009-sesongen, og opptok de 20 første plassene på Dagbladets spillerbørs det året.

Spørsmålet er om de ble belønnet økonomisk av klubbene sine i 2010 for å ha levert varene gjennom året i forveien.

Bruker man Rade Prica som eksempel, er svaret nei.

Svensken ble med sine 17 mål toppscorer for seriemester Rosenborg i 2009, og spilte seg også inn på en 20.-plass på spillerbørsen. Prica kom til Trondheim fra et mislykket opphold i Premier League-klubben Sunderland bak seg, og tjente over fem millioner kroner i sin debutsesong på Lerkendal.

I 2010 var karakterboka enda lystigere lesning, selv om målfangsten ble redusert til 13 fulltreffere. Samtidig sank den skattbare inntekten med 2,2 millioner til 2,8 millioner kroner, noe som kan forklares med at deler av 2009-lønna var gitt som en signeringsbonus da han skrev under for klubben.  

Også Daniel Berg Hestad opplevde en lønnsnedgang fra 2009 til 2010. Molde-kapteinen hadde en ligningsinntekt på nærmere 1,6 millioner i 2009, mens han står registrert med 1,2 millioner kroner i 2010.

RBK-erene Anthony Annan og Alejandro Lago sto mer eller mindre på stedet hvil. Odd-kaptein Morten Fevang, Moldes Magne Hoseth og Stabæk-duoen Pontus Farnerud og Jon Knudsen økte derimot alle inntekten med noen hundre tusen sammenlignet med den foregående sesongen.

Espen Bugge Pettersen fikk et lønnspålegg da han gikk fra Sandefjord til Molde i fjor sommer, mens lagkamerat Knut Olav Rindarøy trolig endte opp med millioninntekt på grunn av låneoppholdet i spanske Deportivo La Coruña.

PS! Mikael Lustig - nummer fem på Dagbladets spillerbørs i 2009 - skatter ikke til Norge. Mame Biram Diouf - nummer ti på Dagbladets spillerbørs i 2009 - meldte utflytting til England i januar 2010. Det finnes heller ingen skattehistorikk på Mahktar Thioune, Arni Gautur Arason, Erik Huseklepp, Kris Stadsgaard, Clarence Goodson eller Christian Steen i systemet utover 2010-tallene.