- RBK trener minst

Sportsdirektør Rune Bratseth tror Rosenborg trener mindre enn de fleste andre norske lag på vinterstid.

Da RBK innledet sesongoppkjøringen med treningsleir på Tenerife, trente laget bare ei økt om dagen. I samme periode trente til sammenlikning fjorårets Tippeliga-toer, Bodø/Glimt, to fellesøkter daglig.

- Jeg tror nok RBK trener minst mengde av alle i Tippeligaen på denne tida av året. Men spillerne våre er veldig flinke til å trene på egen hånd. De holder seg i form utenom fellestreningene, og dessuten er kvaliteten på det vi gjør hele tida høy, sier Bratseth til Dagbladet.

- Når vi er på La Manga samtidig med andre norske lag, så ser vi jo at de trener mye oftere enn oss. Det er sjelden at vi kjører doble fotballøkter på samme dag.

Den gode formen flere av RBK-spillerne viste på landslaget, er derfor ikke tilfeldig. RBK-trener Ola By Rise har fortsatt samme treningsfilosofi som Nils Arne Eggen og Åge Hareide har bygd opp i RBK.

- Likt hele året

- Vi har ikke hatt sånn klassisk gampetrening i vår herres minne. Det måtte ha vært tilbake i 1986. Da sprang vi rundt hele vinteren, drev med cooper-tester og sånn, og da holdt vi på å rykke ned, humrer By Rise.

- I hovedsak prøver vi å trene likt gjennom hele sesongen, med stor vekt på intensitet og tempo, og stor vekt på fotball, dødballer og rolletrening.

By Rise mener det er naturlige grunner til at RBK skiller seg litt ut fra resten av Tippeligaen.

RBK har en godt voksen stall med mange rutinerte spillere. De trenger mer restitusjon, og kjenner godt hvor mye trening de tåler selv.

Sesongsyklusen til RBK er annerledes. På grunn av e-cup varer sesongen lenger, og de har ofte hatt obligatoriske vinterkamper før Tippeligastart.

Rosenborg har landets beste treningsfasiliteter vinterstid med Abrahallen og oppvarmede gressbaner på Lerkendal.

- UEFA-gulrot

- Det er mange veier til Rom. Vi må bare stole på at måten vi gjør dette på er det beste. For meg er kvaliteten på det vi gjør det viktigste. Og vår erfaring er at to fotballøkter om dagen reduserer kvaliteten på det som gjøres drastisk, sier By Rise.

Han roser også den individuelle treningskulturen i klubben.

- Selv om spillerne hadde fri i desember, så var det ingen av dem som bare lå på sofaen og stappet i seg juleribbe. Alle kom tilbake i januar i god form. Vi har en god treningskultur.

Denne uka trener RBK ei fotballøkt hver dag, men har to doble økter tirsdag og torsdag, i tillegg til kamp på lørdag.

- Vi må opp og spisse formen med en gang i vinter. Derfor er kampene den aller viktigste treningen vi kan få. Og jeg er fornøyd med det vi har gjort så langt på trening. Vi har hatt gulrota med UEFA-cupen liggende der hele veien, og det har hjulpet på kvaliteten, sier By Rise.

TAR DET MED RO? <P>Rune Bratseth avslører at det ikke ligger klassisk hardtrening bak RBKs suksess.