IKKE HELT SANT, KANSKJE: Når Kåre Ingebrigtsen sier at muligheten for kamper mot Europas beste lag er det som betyr noe i den pågående Champions League-kvalifiseringen, er det noe som ikke går opp. Som årsregnskapet på Lerkendal. Men lur er han, RBK-treneren. Alltid.  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
IKKE HELT SANT, KANSKJE: Når Kåre Ingebrigtsen sier at muligheten for kamper mot Europas beste lag er det som betyr noe i den pågående Champions League-kvalifiseringen, er det noe som ikke går opp. Som årsregnskapet på Lerkendal. Men lur er han, RBK-treneren. Alltid.  Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

RBK-treneren sier sportslige utfordringer er viktigere enn 300 millioner kroner. Han bløffer!

I fjor scoret Malmö FF ett mål, slapp inn 20 og ble rundspilt i seks kamper. Da det sportslige Champions League-marerittet var over hadde de tjent 250 millioner svenske kroner. 

- FOR OSS HANDLER dette om muligheten til å møte de beste lagene i Europa, det er det som er gulrota vår, sier Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen. Som om pengene i Champions League ikke betyr noe. Som om økonomisk frihet ikke er viktigere enn 180 minutter mot Real Madrid, Barcelona eller Bayern Munchen.

MEN DET ER det. Basta. Om Rosenborg spiller Champions League når vi skriver september, vil klubben være tilbake der den var på 90-tallet. Og selv om det er sporten og resultatene som eventuelt tar dem dit, og det kan ingen fornekte, vil det være pengene som åpner dørene inn i framtida.

Det vil gi Rosenborg et voldsomt økonomisk fortrinn i Norge.

Det vil gi dem handlefrihet og muligheter til å hente spillere de per i dag ikke er i nærheten av.

I NORGE LIKER vi å snakke om hvor viktig det er for norsk fotball at tippeligaklubbene kvalifiserer seg til de europeiske sluttspillene. Det gir referanser, det gir erfaring, og ofte fører det til spillersalg til priser som normalt er uoppnåelige fra andedammen Tippeligaen. Men er Rosenborg gode nok til å kvalifisere seg til Champions League 2016, er det ikke først og fremst norsk fotball som har grunn til å juble.

Det er Rosenborg.

Og bare dem, egentlig.

MARTIN ANDRESEN GJORDE seg fryktelig upopulær da han for noen år siden sa han håpet Rosenborg ikke kvalifiserte seg til Champions League. Samtidig sa han det mange tenkte rundt i norske toppklubber. For når den største klubben og det beste laget får konkurrentenes budsjetter ganger mange til å gjøre seg enda større og sterkere, vel, da sier det seg selv hvordan framtida fort kan bli seendes ut.

Det var det Martin Andresen mente og tenkte da han som Vålerenga-trener hadde drømmer og ambisjoner om å vinne Tippeligaen.

Og det er til å forstå.

JO STERKERE ROSENBORG er, jo vanskeligere blir det å ta dem igjen. Det er også hva denne Champions League-kvalifiseringen handler om for norsk fotball. Med rundt 300 millioner kroner i inntekter, der i hvert fall to tredeler bør bli liggende igjen på bunnlinja ved årets slutt, vil Rosenborg igjen være Norges desidert rikeste og mest likvide klubb med handlingsrommet det medfører. Og om så skjer - ære være Rosenborg for det.

I motsetning til stort sett alle konkurrentene har nemlig klubben en overordnet ambisjon ut over det å ta flest mulig tippeligapoeng fra mars til november.

OG DET ER det også viktig å få med seg. Rosenborgs ambisjoner og målrettethet som klubb og organisasjon. Det var nemlig ikke pengene som kom først på 90-tallet. Det var resultatene. Og fordi Nils Arne Eggen ga klubben et godt fotballag ga fotballaget klubben penger tilbake.

Og så var det i gang.

KÅRE INGEBRIGTSEN VET selvfølgelig dette. Hva en høst i Champions League kan gjøre med Rosenborg inn i framtida. Han vet også at når en god spiller går fordi han har gjort seg synlig i Europa, slik Ole Selnæs gjorde seg synlig i Europa League i fjor høst, så kan han erstatte eksporten med en like god import uten å måtte snu for mange ganger på krona. Og derfor skjønner jeg meget godt at han ikke snakker om det, at han ikke ikke selger skinnet o.s.v, og at han ikke lar drømmene spenne bein på en vanskelig etappe på vei mot fotballens forjettede land.

Men igjen, det er først og fremst det denne kvalifiseringen handler om.

Real Madrid, Barcelona, Bayern Munchen eller hvem en eventuell trekning skulle sende til Lerkendal er bare pynten på kaka.

AKKURAT NÅ ER Rosenborg tre kamper unna Champions League. Først må 2-1 fra Lerkendal stå seg i varmen på Kypros. Deretter, om det blir enden på denne tirsdagskvelden, venter play off mot en motstander som nødvendigvis ikke er noe tøffere enn APOEL. Den er med andre ord ikke rett rundt hjørnet denne gulrota over alle gulrøtter for fotballag fra våre breddegarder. Veien er fortsatt lang. Så da er det vel egentlig helt greit at Kåre Ingebrigtsen bløffer om hva som er viktigst av 300 millioner kroner og seks ganger 90 minutter med stor fare for rundjuling.

Det er tross alt jobben hans.