HADDE HÅPET Å FORSTERKE MER: Men Kjetil Rekdal føler AaFK har utviklet sitt eget spill gjennom vinteren. I år er målet å dra rundt i Norge og vinne på egne ferdigheter - ikke ligge bakpå og håpe at det byr seg en sjanse.    Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
HADDE HÅPET Å FORSTERKE MER: Men Kjetil Rekdal føler AaFK har utviklet sitt eget spill gjennom vinteren. I år er målet å dra rundt i Norge og vinne på egne ferdigheter - ikke ligge bakpå og håpe at det byr seg en sjanse. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

- RBK, VIF og Brann har ikke gjort noe spesielt i det hele tatt

Rekdal mener bare Viking har styrket seg.

|||(Dagbladet): Etter Aalesunds historiske cupfinaletriumf i fjor høst så Kjetil Rekdal store muligheter for den kommende tippeligasesongen.

Ikke bare gledet AaFK-treneren seg over det høye antallet spillere rundt 20 år i stallen sin - i visshet om klubbens sunne økonomi øynet han muligheten for å styrke stallen der andre måtte svekke.

- Kanskje vil vi klare å bygge på laget med to, tre mann mens andre må rive ned. Da kan Aalesund plutselig være høyt oppe på tabellen, sa Rekdal.

Med fire dager igjen til seriestart har det ikke gått helt slik Rekdal håpet og spådde.

- Ingen styrket eller svekket
Bortsett fra Magnus Sylling Olsen har ikke Aalesund hentet inn de store forsterkningene, mens flere av de andre har vist større iver på spillermarkedet. 

Rekdal selv mener det er status quo for så godt som alle lagene som spilte i eliteserien i fjor.

- Vi har ikke bygget så mye som vi hadde håpet, men bortsett fra Viking akkurat nå er det vel ingen klubber som har forsterket. Rosenborg har ikke gjort noe spesielt, Vålerenga og Brann har ikke gjort noe spesielt i det hele tatt. I RBK er Sapara ute og Moldskred inne, det er omtrent likt. Brann har fått Erik Mjelde, men han spiller i en posisjon der de er godt besatt fra før. Det er lite som tyder på at det er noen enorme forskjeller på lagene fra i fjor. Ingen er spesielt svekket, men ingen er spesielt styrket heller, sier Rekdal til Dagbladet.

Derimot tror han lagene som kjørte en konsekvent ungdomslinje i fjor - som Lillestrøm og Aalesund - kan få nyte godt av det i år.

- Lagene med unge spillere som fikk en del erfaring i fjor har en fordel, de har spilt på seg lærdom. Det er ikke unaturlig at Lillestrøm tar et steg opp denne sesongen, og det samme gjelder oss. Samtidig kan det stoppe opp også, sier Rekdal.

Forsiktig målsetting
I fjor opplevde han at mange tippet laget hans på nedrykksplass. Den gangen sverget Rekdal at tipperne ville ta feil, og han fikk rett - selv om 13. plassen ikke var veldig overbevisende.

TILBAKE I RBK: Rosenborg har fått Fredrik Winsnes tilbake på midtbanen, men Rekdal tror trønderne er omtrent som i fjorårssesongen. 
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
TILBAKE I RBK: Rosenborg har fått Fredrik Winsnes tilbake på midtbanen, men Rekdal tror trønderne er omtrent som i fjorårssesongen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix Vis mer

I år tipper de færreste Aalesund i bunn av tabellen. Men Rekdal tør ikke klinke til med en offensiv målsetting oppe på øvre halvdel.

- Vi tror selv at vi kan gjøre det bedre enn i fjor. Men over 30 kamper kreves det stor stabilitiet, og det er vanskelig når du har en liten stall og ikke alle er tilgjengelige. Jeg er trygg på at vi blir bedre enn 13. plass, men vi får se. Det er litt som i fjor, og fortsatt slik at en del unge er nødt til å prøve og feile for å utvikle seg.

- Blir ikke dette en litt defensiv målsetting?

- Det kan du kanskje si. Aalesund er fortsatt en fersk klubb i tippeligasammenheng som bygger. Jeg føler det er litt status quo når det gjelder størrelsen og kvaliteten på stallen. Skal vi bli bedre tabellmessig er vi nødt til å utvikle oss selv, og særlig de yngste. Tor Hogne Aarøy kan ikke bli 30 prosent bedre som spiller, men det er mulig for folk som Orry Larsen, Parr, Carlsen, Mathisen og Tollås. Og det jobber vi steinhardt med - at de bli mer stabile, mer strukturert, mer proffe, mer kyniske og mer strategiske. De har en trener som krever ekstremt mye av dem, og vi så en del av hva som bor i dem i fjor, sier Rekdal.

For mange tabber
Han føler Aalesund har blitt et bedre fotballag i løpet av vinteren, og at de har tatt et steg i riktig retning når det gjelder eget spill. Samtidig har den positive offensive gevinsten forsvunnet litt i form av mer defensiv slurv.

- Jeg føler vi har tatt et steg videre i forhold til eget spill, selv om vi fortsatt har mye å gå på når det gjelder effektivitet. Men stegene vi har tatt har også gjort oss fryktelig slurvete på egen halvdel. Det har vært en masse individuelle tabber som har gitt baklengs. Så seint som i helga (1-3-tap mot Rosenborg i superfinalen) kom det to baklengs på den måten, og på La Manga skjedde det også to ganger i samme kamp. Men vi spiller med økt risiko nå, for vi har lyst til å ta et steg videre. Vi vil dra rundt i Norge og vinne på egne ferdigheter, ikke ligge bakpå og håpe at det byr seg en sjanse. Vi vil ut og kjøre kampene. Vi klarte det i en del av kampene i fjor, og vil gjøre det oftere i år, sier Rekdal.

TIL VIKING: Rekdal mener Jarstein inn for Myhre går opp i opp. Med spissene Patrick Ingelsten og Erik Nevland i tillegg tror han Viking som en av få  er tilført noe ekstra fra fjoråret. 
Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
TIL VIKING: Rekdal mener Jarstein inn for Myhre går opp i opp. Med spissene Patrick Ingelsten og Erik Nevland i tillegg tror han Viking som en av få er tilført noe ekstra fra fjoråret. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix Vis mer